Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

COP21: ο Αλέξης Τσίπρας εκτός κλίματος – Αγνόησε τις ΑΠΕ, τσιμουδιά για τον λιγνίτη

econews.gr
 
«Εκτός κλίματος» χαρακτήρισε την παρουσία του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι, στο πλαίσιο της 21ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, ο υπεύθυνος Ενεργειακής και Κλιματικής Πολιτικής του WWF Ελλάς, Νίκος Μάντζαρης, με άρθρο του στηHuffington Post.
Ο κ. Μάντζαρης επισημαίνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ίσως ο μόνος αρχηγός κράτους που δεν μίλησε καθόλου για τη σημασία του ενεργειακού τομέα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
 ντιθέτως, έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη ναυτιλία, ζητώντας να αποτελεί ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) την αρχή που θα ασχολείται με το θέμα των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τα πλοία, ένας τομέας για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει φιλόδοξες πολιτικές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τομέας της ναυτιλίας εξαιρέθηκε από το πρωτόκολλο του Κιότο το 1997 και ανατέθηκε στον ΙΜΟ να καταρτίσει σχέδιο μείωσης των εκπομπών του τομέα, πράγμα το οποίο όμως δεν έχει συμβεί ως τώρα.
Ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση, σύμφωνα με τον κ. Μάντζαρη, προκάλεσε η δήλωσή του ότι «στην Ελλάδα, παρά την οικονομική και κοινωνική κρίση, το περιβαλλοντικό ζήτημα βρίσκονται ψηλά στην κυβερνητική μας ατζέντα».
Όπως επισημαίνει ο συντάκτης, η δήλωση αυτή -μπαίνει στη μακρά λίστα τέτοιων δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα προσθέτουμε εμείς- που ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα, καθώς μέσα στο 2015 η ελληνική κυβέρνηση:
*Προχώρησε με ενθουσιασμό την αδειοδοτική διαδικασία της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα V» την οποία μάλιστα ανακοίνωσε προεκλογικά στην Κοζάνη ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Η νέα μονάδα θα στοιχίσει στην Ελλάδα τουλάχιστον 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ θα επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με περίπου 4,6 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο.
*Εξακολουθεί να στηρίζει την επαναλειτουργία της πιο βρώμικης και πιο παλιάς λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ, «Πτολεμαΐδα ΙΙΙ» η οποία εκπέμπει συστηματικά την τελευταία πενταετία 2 φορές περισσότερα σωματίδια από το αντίστοιχο όριο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
*Ζήτησε επισήμως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη χορήγηση δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών CO2, τα οποία η χώρα δεν δικαιούται. Θέλει, έτσι, να συντηρήσει τεχνητά διασωληνωμένο στη ζωή το λιγνιτικό μοντέλο ηλεκτροπαραγωγής, υπεύθυνο για το 35% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της χώρας, στερώντας ταυτόχρονα δημόσια έσοδα απαραίτητα για τη στροφή της χώρας σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα.
Όπως έδειξαν οι χιλιάδες κινητοποιήσεις το προηγούμενο Σαββατοκύριακο σε όλο τον κόσμο ενάντια στην κλιματική αλλαγή και υπέρ της στροφής σε καθαρές μορφές ενέργειας, οι πολίτες είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Ευτυχώς πολλοί σημαντικοί ηγέτες παγκοσμίως δείχνουν να συμμερίζονται αυτήν την ανάγκη.
«Δυστυχώς σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνεται ο Έλληνας πρωθυπουργός» υπογραμμίζει ο Νίκος Μάντζαρης.
—Αντιδράσεις από Greenpeace
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο διευθυντής εκστρατειών της Greenpeace, Δημήτρης Ιμπραΐμσχολίασε ότι «ο κ. Τσίπρας κατάφερε σε μία τοποθέτηση 453 λέξεων να μην αναφέρει ποτέ τις λέξεις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξοικονόμηση ενέργειας. Κατήγγειλε τον καπιταλισμό και τον νεοφιλελευθερισμό και αρκέστηκε σε διαπιστώσεις και γενικές τοποθετήσεις, οι οποίες έγιναν συγκεκριμένες μόνο σε ένα σημείο: τηνυπεράσπιση της πάγιας θέσης των Ελλήνων εφοπλιστών να μην ρυθμίζονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη ναυτιλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά από τον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ), δηλαδή από τους ίδιους τους εφοπλιστές. Ειρωνικά λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε στηλιτεύσει τη μεγιστοποίηση του κέρδους ως κριτηρίου που υπαγορεύει πολιτικές αποφάσεις».
«Δυστυχώς όμως, η Ελλάδα παραμένει χαμένη και αποπροσανατολισμένη, όπως φάνηκε ξεκάθαρα στην ομιλία του κ. Τσίπρα. Εν έτει 2015, τα εύκολα συνθήματα περασμένων δεκαετιών ούτε ορίζουν ούτε προσδίδουν προοδευτικότητα σε κάποιον. Τα έργα το κάνουν αυτό. Ο προοδευτικός χώρος έχει πάψει να είναι το προνομιακό πεδίο του κ. Τσίπρα, οι διεθνείς εξελίξεις άλλωστε το αποδεικνύουν αυτό περίτρανα. Όσο δεν βρίσκει όμως αυτό το προοδευτικό στίγμα που της λείπει η χώρα, τόσο βαθαίνει το χάσμα και οι κοινωνικές ανισότητες. Έτσι γίνεται πάντα όταν μπαίνουν τα κέρδη πάνω από τους πολίτες και όχι το αντίστροφο» πρόσθεσε ο κ. Ιμπραΐμ.
—Με ποιους συναντήθηκε
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε σύντομες κατ” ιδίαν συναντήσεις με τους Προέδρους της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι και της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, αμέσως μετά την προσέλευση του στην Παγκόσμια Σύνοδο για το κλίμα COP21.
Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε επίσης με τους Αντιπροέδρους της Γουατεμάλας, Χουάν Φουέντες Σορία, της Αργεντινής, Αμάντο Μπαντού και της Κούβας, Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ Βερμούδεζ, ενώ συνάντησε τον Καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάινμαν και τους Πρωθυπουργούς του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς και της Γεωργίας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...