Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Θεοχαρόπουλος μετά τη συνάντηση με Μουζάλα :Να συγκροτηθεί άμεσα συμβούλιο μεταναστευτικής πολιτικής

badiera.gr
t.theocharopoulos 
Αμέσως μετά την συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτική πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος δήλωσε τα εξής για το φλέγον ζήτημα:
«Η προσφυγική κρίση κλιμακώνεται μέρα με την μέρα. Η χώρα ενώ βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης καλείται παράλληλα να σηκώσει ένα απίστευτο κοινωνικό και οικονομικό βάρος που δεν το αντέχει. Είναι πιθανόν σύντομα να προκληθούν ισχυρές παρενέργειες. Η Ελλάδα μεταβάλλεται χωρίς δυνατότητα επιλογής, σε αποθήκη ψυχών εξαιτίας της έλλειψης ξεκάθαρης εθνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς στρατηγικής.
Η διεθνής κοινότητα και η Ε.Ε. πρέπει σύντομα να πιέσουν ουσιαστικά για ειρήνευση στην Συρία που είναι και το μοναδικό αποτελεσματικό φάρμακο στην προσφυγική κρίση. Αλλιώς ο καιροσκοπισμός και η αδιαφορία κάποιων κρατών θα μεταβληθεί γρήγορα σε έναν ασυγκράτητο εθνικισμό που θα πλήξει το όραμα της ενωμένης Ευρώπης.
Η Ελλάδα άμεσα,- σήμερα- πρέπει, να δημιουργήσει συμβούλιο μεταναστευτικής πολιτικής το οποίο να προετοιμάσει τις βέλτιστες λύσεις διαχείρισης του προβλήματος. Διαφορετικά πολύ σύντομα, αν δεν έχει γίνει ήδη, η χώρα δεν θα διαχειρίζεται απλά το πρόβλημα αλλά θα έχει ενσωματωθεί στο πρόβλημα».
Δημ: Με τα hotspots τι γίνεται; Υπάρχει χρονοδιάγραμμα;
«Ενημερωθήκαμε από τον υπουργό αναλυτικά σχετικά με το σχεδιασμό του για τα hotspots και το χρονοδιάγραμμα. Εκφράσαμε την ανησυχία μας εάν μπορεί να υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από την Ε.Ε. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει οργανωμένα και να μην πάρει η χώρα μας στην πλάτη της, περισσότερα από όσα μπορεί να κάνει»
Δημ: Υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού προσφύγων στην Ελλάδα;
«Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα σε σχέση με την μετεγκατάσταση. Για να μην εγκλωβιστούν θα πρέπει να πειστούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Γνωρίζετε ότι οι περισσότεροι αρνούνται να μπουν στο πρόγραμμα φοβούμενοι ότι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα. Θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση των προσφύγων, για να μπορέσουν να φύγουν. Θα πρέπει να υπάρξει επιτέλους συντονισμός , συνολικός σχεδιασμός -εθνικός- της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο ζήτημα . Να μην ξαναδούμε όσα είδαμε την προηγούμενη περίοδο των επτά μηνών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπου δεν υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός με τις απίστευτες δηλώσεις οι οποίες μόνο κακό έκαναν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Υπάρχουν προβλήματα που σχετίζονται ,τόσο με τις δομές της Ελλάδας για την καταγραφή όσο και με την Ε.Ε. Γίνεται μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν όπως για παράδειγμα στις συσκευές καταγραφής τις οποίες δεν προμηθεύει η ΕΕ όσες χρειάζονται για να γίνει σωστά η διαδικασία και από την άλλη στην Ελλάδα δεν υπάρχει κατάλληλος συντονισμός και οργάνωση. Δεν είναι μια επιχείρηση που πρέπει να ρίχνει ο ένας τις ευθύνες στον άλλον. Η Ελλάδα στην ΕΕ και η ΕΕ στην Ελλάδα. Πρέπει να καθήσουμε στο τραπέζι να βρούμε λύσεις. Λήφθηκε μια απόφαση στο Συμβούλιο Κορυφής έχει και πολλά προβλήματα να δούμε τώρα την εφαρμογή. Πρέπει να βρεθούν λύσεις και να  μην υπάρχουν πισωγυρίσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...