Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

ΑΓΡΟΤΙΑ
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στην ομιλία του προς τους φορείς των αγροτών στην Βουλή στην εκδήλωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που πραγματοποιήθηκε με θέμα «Σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης – Ρόλος του αγροτικού τομέα» τόνισε:
«Σήμερα βρισκόμαστε όλοι εδώ για να συζητήσουμε τα ζητήματα τα οποία απασχολούν τους έλληνες αγρότες. Για να ακούσουμε όλα τα προβλήματα και να προωθήσουμε και τις κατάλληλες λύσεις.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τον αγροτικό τομέα, με θέσεις, προτάσεις και εναλλακτικές λύσεις.
Εάν οι κινητοποιήσεις των αγροτών αναδεικνύουν κάτι, είναι πρωτίστως το έλλειμμα της έγκαιρης θεσμικής διαβούλευσης. Για αυτό τον λόγο εμείς στην Δημοκρατική Συμπαράταξη πήραμε πρωτοβουλία και καλέσαμε τους φορείς των αγροτών στην Βουλή για συζήτηση. Αφού δεν το κάνει η κυβέρνηση, το κάναμε εμείς για να ακούσει κάποιος τους αγρότες. Στην πρόσφατη συζήτηση στην ολομέλεια στη Βουλή σχετικά με το αγροτικό πετρέλαιο, ζητήσαμε να παραστούν περισσότεροι φορείς των αγροτών, κάτι το οποίο δεν έγινε αποδεκτό από το προεδρείο. Δεν είναι δυνατόν να νομοθετούμε χωρίς να ακούγονται οι φορείς, ούτε να φοβόμαστε τον διάλογο. Εμείς είμαστε κατεξοχήν ο χώρος που επιδιώκει τον διάλογο.
ΑΓΡΟΤΙΑ
Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι, το τρίτο μνημόνιο, η τελική συμφωνία είναι επώδυνη, δύσκολη και στην πορεία πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις, σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. στο πλαίσιο της ευελιξίας.
Συγκεκριμένα, υπάρχει η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και η αύξηση της φορολόγησης των ενισχύσεων στο 26%, που αλλοιώνει τον κοινοτικό ανταγωνισμό και πλήττει την χώρα μας σε σχέση με τις άλλες χώρες.
Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω ότι τα 19 δις για τον αγροτικό τομέα έχουν εξασφαλιστεί στις αρχές του 2013 με τη δική μας αποφασιστική συμβολή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το μόνο που κατάφερε η σημερινή κυβέρνηση είναι να μην τα χάσει.
Το τονίζω αυτό γιατί η κυβέρνηση βάζει ένα μέτρο, την αύξηση φόρου στο 26% των ενισχύσεων, το οποίο δεν υπάρχει πουθενά. Όπως δεν μπορείς να δίνεις έξτρα ενισχύσεις σε μία χώρα, έτσι δεν μπορείς να παίρνεις πίσω τα χρήματα, μέσω του φόρου, περισσότερο σε μία χώρα σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες.
 Επίσης η κυβέρνηση προωθεί αύξηση της προκαταβολής φόρους στο 100% και κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατέθεσε τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο για αγροτικό πετρέλαιο κίνησης με βάση τα στρέμματα και το είδος της καλλιέργειας. Είπαμε στην κυβέρνηση, αφού καταργείτε την επιστροφή φόρου, θεσπίστε αγροτικό πετρέλαιο κίνησης. Απορρίφθηκε δυστυχώς η πρότασή μας.
Επιβαρύνονται τα αγροτικά εφόδια με συντελεστή Φ.Π.Α. 23% από 13%. Και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση μας εγκαλούσε γιατί δεν μειώνουμε το 13%, έρχεται τώρα και το αυξάνει στο 23%. Επισημαίνεται ότι 13% είναι ο υψηλότερος Φ.Π.Α. στην ευρωζώνη με αποτέλεσμα να υπάρχει σαφής επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Και βέβαια υπάρχει η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών οι οποίες προβλέπονται να τριπλασιασθούν.
ekdilosiagrotes3
Από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης διαφαίνεται ότι η διαπραγματευτική ομάδα της ελληνικής κυβέρνησης δεν είχε καμία γνώση των ειδικών θεμάτων της αγροτικής οικονομίας. Ό,τι της ζητήθηκε το δέχθηκε. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι από εδώ και στο εξής. Δεν γίνεται να λέγονται άλλα λόγια πριν και άλλα μετά.
Χρειάζονται συγκεκριμένες δράσεις. Βασικός στόχος πρέπει να είναι η  μετατροπή του αρνητικού ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών στον αγροτικό τομέα σε θετικό. Τα μέτρα της κυβέρνησης το μόνο που θα καταφέρουν είναι να χειροτερεύσουν το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου με αύξηση των εισαγωγών και μείωση των εξαγωγών. Πρέπει να παράγουμε για να μπορούμε και να εξάγουμε. Αντί να βοηθηθούν οι παραγωγικές, υγιείς, εξαγωγικές επιχειρήσεις, η κυβέρνηση με αυτά τα μέτρα υπερφορολόγησης θα πετύχει ακριβώς το αντίθετο. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταψηφίσει τα δυσβάσταχτα αυτά μέτρα, θα καταθέσουμε όμως εναλλακτικές προτάσεις και θα είμαστε παρόντες σε όλη τη διαδικασία για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τις προτάσεις των αγροτικών φορέων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...