Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Ελλάδα, η χώρα με τους περισσότερους άνεργους πτυχιούχους

ethnos.gr

Ελλάδα, η χώρα με τους περισσότερους άνεργους πτυχιούχους
Πτυχία... χωρίς αντίκρισμα διαθέτουν, εν έτει 2015, οι Ελληνες πτυχιούχοι, καθώς οι ρυθμοί ανεργίας πλήττουν ανεξαιρέτως κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με τίτλο «Μια ματιά στην εκπαίδευση 2015», η χώρα μας κατέχει την αρνητική πρωτιά στην ανεργία των νέων επιστημόνων μεταξύ των χωρών του διεθνούς Οργανισμού.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα συμπεράσματα-σοκ της έκθεσης, οι Ελληνες εξακολουθούν να θεωρούν την εκπαίδευση μία καλή «επένδυση» για το μέλλον, παρά το γεγονός ότι η επαγγελματική τους αποκατάσταση καθίσταται πλέον αβέβαιη και οι πιθανότητες να αναζητήσουν διεξόδους εκτός χώρας για την επίτευξή της αυξάνονται συνεχώς.
Ανοδος από το 2000
Ειδικότερα, αναφέρεται ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά σπουδών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Τα εν λόγω ποσοστά αυξάνονται συνεχώς σε σχέση με το 2000, όπου πτυχία πανεπιστημίου διέθετε μόλις το 18% του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού στις ηλικίες από 25 έως 64 ετών.
Προοδευτικά, εξετάζοντας τα στοιχεία του 2014 (σ.σ.: στα οποία βασίστηκε η έκθεση του ΟΟΣΑ), πτυχίο έφτασαν να έχουν σχεδόν τρεις στους δέκα (28%) εργαζομένους, ενώ στις ηλικίες 25 έως 34 ετών το ποσοστό εκτινάχθηκε στο 39%, από 24% κατά το 2004 και 26% το 2005. Σε αντίστοιχα επίπεδα κυμαίνονται και τα ποσοστά κατόχων πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς οι Γάλλοι πτυχιούχοι ανέρχονται στο 44% του πληθυσμού, ενώ οι Φινλανδοί και οι Ισπανοί στο 40% ανά χώρα.
Ελλάδα, η χώρα με τους περισσότερους άνεργους πτυχιούχους
Με μελανά χρώματα παρουσιάζονται, ωστόσο, οι ρυθμοί απασχόλησης των πτυχιούχων της χώρας, αντιστρέφοντας την ελπιδοφόρα εικόνα για τα «μυαλά» της Ελλάδας. Διαπιστώνεται ότι η χώρα «μετρά» τους περισσότερους άνεργους πτυχιούχους, όχι μόνο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και με άλλες χώρες του κόσμου. Εξίσου υψηλά είναι τα ποσοστά ανεργίας στους νέους των 25 έως 34 ετών, η οποία «αγγίζει» περίπου το 35%.
Οι χώρες του Νότου
Στην ίδια σχεδόν κατάσταση εμφανίζονται και οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίες έχουν επίσης «χτυπηθεί» από την οικονομική ύφεση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ισπανία, όπου η ανεργία των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υπολογίζεται περίπου στο 14%, ενώ ακολουθούν η Ιταλία με 8% και η Πορτογαλία με 10%.
Απογοήτευση προκαλούν και τα ποσοστά ανεργίας των νέων ηλικίας από 20 έως 24 ετών, οι οποίοι ούτε σπουδάζουν ούτε εργάζονται. Μεταξύ αυτών, τρεις στους δέκα (31%) βρίσκονται εκτός αγοράς, ποσοστό που ξεπερνούν μόνο η Ιταλία και η Τουρκία (34% και 36%, αντιστοίχως). Πλήγμα δέχεται, επίσης, και ο γυναικείος πληθυσμός, καθώς οι άνδρες στην Ελλάδα βρίσκουν ευκολότερα εργασία, παρά το γεγονός ότι συχνά διαθέτουν λιγότερα τυπικά προσόντα.
Κατερίνα Κυρίτση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...