Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Μπύρες και τσίπουρα

 του Κώστα Γιαννακίδη , protagon.gr
Κώστας Γιαννακίδης
«Μα είσαι ανόητος; Η κυβέρνηση που θα επιχειρήσει να απαγορεύσει το χύμα τσίπουρο θα πέσει με συνοπτικές διαδικασίες!» Έκανα το λάθος να ρωτήσω, άνθρωπο της βιομηχανίας του αλκοόλ, για την παράλληλη αγορά που ανθεί σε όλη τη χώρα. Και ναι, μπορεί ο ξάδερφος από το χωριό να φτιάχνει τσίπουρο για τον ίδιο «και πέντε φίλους», όμως η Ελλάδα είναι γεμάτη ξαδέρφια. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν εκτιμήσεις για τον τζίρο του τσίπουρου (και άλλων αλκοολούχων) που διακινείται χωρίς έλεγχο και παραστατικά. Υπολογίζεται σε δισεκατομμύρια ευρώ. Μόνο για το τσίπουρο οι απώλειες φορολογικών εσόδων υπολογίζονται σε περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ. 'Ομως την αλήθεια δεν θα τη μάθουμε ποτέ. Το μόνο βέβαιο είναι ότι όσο αυξάνονται οι φόροι και πιέζει η λιτότητα, η χώρα θα καίει τον καημό της με λαθραίο καπνό και θα κατεβάζει τα φαρμάκια της με χύμα τσίπουρο. Τσίπουρο, λοιπόν, φτιάχνεις αν βρεις το καζάνι. Για να φτιάξεις μπύρα θέλεις κανονικό ζυθοποιείο. Και δεν μπορείς να φτιάξεις μπύρα μόνο για τους φίλους σου.
Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε, το 2003, να χορηγήσει φορολογική έκπτωση στα μικρά ζυθοποιία (που παράγουν μέχρι 200.000 εκατόλιτρα τον χρόνο), δεν το έκανε για να συγκρουστεί με τους μεγάλους του κλάδου. Ο Ευρωπαίος νομοθέτης σκέφτηκε ότι το φορολογικό κίνητρο θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά και θα δημιουργήσει επενδυτικά ερείσματα, ιδιαίτερα σε περιφέρειες με εμφανή αναπτυξιακή καχεξία. Σωστό. Μόνο στην Ελλάδα μέσα σε δέκα χρόνια δημιουργήθηκαν είκοσι μικρές ζυθοποιίες, οι περισσότερες σε νησιά και παραμεθόριες περιοχές. Και, μεταξύ μας, φτιάχνουν μπύρα με χαρακτήρα και γεύση που θυμάσαι. Σε αυτές τις ζυθοποιίες χορηγείται έκπτωση κατά 50% στον ειδικό φόρο αλκοόλης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι εταιρίες που παράγουν 14% της μπύρας που καταναλώνουμε στην Ελλάδα έχουν μία ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση που, ουσιαστικά, τους επιτρέπει να υπάρχουν, να επενδύουν και να δημιουργούν θέσεις εργασίας.
Τι γίνεται τώρα; Η κυβέρνηση  αυξάνει, κλιμακωτά, τη φορολόγηση των μικρών ζυθοποιείων προκειμένου, όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, να εξομαλύνει τον ανταγωνισμό στον κλάδο. Δηλαδή για να το καταλάβετε, μας λένε ότι το κάνουν για να βοηθήσουν τον πολυεθνικό ηγέτη του κλάδου με 60% μερίδιο, να ανταγωνιστεί, με ίσους όρους, άλλα ζυθοποιεία - όλα ελληνικής ιδιοκτησίας - το μεγαλύτερο των οποίων (των δικών μας των Ελληνικών) είναι 14 φορές μικρότερο από τον πολυεθνικό κολοσσό! Υπάρχει, ας πούμε, εταιρία στην παραμεθόριο που τώρα θα κληθεί να καταβάλλει μετρητά πάνω ένα εκατομμύριο ευρώ. Τα έχει; Και να τα έχει, θα τα αφαιμάξει από τον επενδυτικό της προϋπολογισμό. Με άλλα λόγια, οι μεγάλοι του κλάδου δεν υφίστανται καμία πίεση, ενώ ένα χέρι πιάνει τους μικρούς από τον λαιμό. Η κυβέρνηση προσδοκά να τους πάρει 3.2 εκατ. Ευρώ, λιγότερα δηλαδή από το λογαριασμό τηλεφώνου ενος υπουργείου! Αν επέβαλε αύξηση του ειδικού φόρου και που να αφορούσε και τους μεγάλους θα έβαζε πολλά περισσότερα στο ταμείο. Δεν θα το κάνει. Γιατί δεν θα το κάνει; Εσείς τι λέτε; Ίσως φταίει η κατανάλωση χύμα τσίπουρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...