Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Συνέντευξη του Θανάση Θεοχαρόπουλου στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

naousanews.gr
 
Η συνέντευξη του Ημαθιώτη Θανάση Θεοχαρόπουλου, Προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στον Ελεύθερο Τύπο και στην δημοσιογράφο Αγγελική Σπανού.
 Άνοιξε ένας νέος κύκλος πολιτικής αστάθειας μετά την τελευταία κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή;
Ο κύκλος πολιτικής αστάθειας υπάρχει σταθερά, δεν άνοιξε τώρα. Η αναπαλαιωμένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να δώσει ούτε οικονομική ούτε πολιτική σταθερότητα. Πήγαμε τους τελευταίους 10 μήνες  τρεις φορές στις κάλπες, δύο για εκλογές και μία για δημοψήφισμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σταθερά αυταπάτες. Η επτάμηνη διαπραγμάτευση ξεκίνησε από το «δεν χρειάζεται η χώρα χρήματα» και οδηγήθηκε στο τρίτο μνημόνιο. Σε κάθε επιμέρους διαπραγμάτευση κυβέρνηση κάνει το ίδιο λάθος, οδηγούμαστε χρονικά στο τελευταίο σημείο και στην συνέχεια δέχεται τα πάντα καθώς είμαστε με την πλάτη στον τοίχο. Δυστυχώς δεν μαθαίνει ούτε από τα λάθη του ο ΣΥΡΙΖΑ. Με την τελευταία ψηφοφορία για πρώτη φορά επιτρέπονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει καταθέσει αναλυτικό σχέδιο και να μην περιμένει τις προτάσεις των εταίρων. Δυστυχώς για άλλη μία φορά δεν το έπραξε με αποτέλεσμα την αρνητική έκβαση της διαπραγμάτευσης.
Αν με το ασφαλιστικό υπάρξουν ακόμη ισχυρότεροι κραδασμοί στη συμπολίτευση, η Δημοκρατική Συμπαράταξη τι θα κάνει;
Το μείζον ζήτημα στο ασφαλιστικό είναι ότι δεν ξέρουμε επίσημα την θέση της κυβέρνησης. Ζητήσαμε να φέρει την επίσημη πρόταση της, έγκαιρα, θεσμικά και οργανωμένα, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ώστε να τοποθετηθούμε, να κατατεθούν προτάσεις από την αντιπολίτευση, να γίνει οργανωμένη συζήτηση με τους φορείς. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν το πράττει. Με την πρακτική της, η ίδια δεν θέλει συναίνεση. Αντίθετα, οι αντικρουόμενες και αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών σε συνδυασμό με το πόρισμα της «Επιτροπής Σοφών» δημιουργούν εύλογη ανησυχία και προοιωνίζουν τη πλήρη κατεδάφιση του ασφαλιστικού.Από την αλήστου μνήμης 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ εμφανίσθηκε να συζητά και τη χορήγηση της πενιχρής εθνικής-βασικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια. Η βιαστική κυβερνητική αναδίπλωση μετά την κατακραυγή μόνο εφησυχασμό δεν μπορεί να προκαλεί. Αντίθετα δείχνει διαθέσεις και προχειρότητα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει ότι τα σημερινά προβλήματα είναι τόσο οξυμένα που απαιτούν άλλου είδους αντιμετώπιση. Δεν είναι δυνατόν να ζητάει στήριξη χωρίς να είμαστε ούτε καν ενήμεροι. Ας μην ψάχνει συνενόχους.
Στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας και με συμμετοχή στη διαπραγμάτευση δεν θα είχε νόημα η κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Εμείς σταθερά λέγαμε ότι η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί αποτελεσματικά από οριακές πλειοψηφίες. Λέγαμε και λέμε ότι απαιτείται μία φιλοευρωπαϊκή και μεταρρυθμιστική κυβέρνηση με ευρεία πλειοψηφία. Τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα που δεν μπορούν να λυθούν από πλειοψηφίες των 155 ή 153 βουλευτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δημιούργησε για δεύτερη φορά μία κυβέρνηση με το κόμμα της λαϊκιστικής δεξιάς με οριακή πλειοψηφία, χωρίς μάλιστα καμία προγραμματική συμφωνία. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε καθημερινά. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παίξουμε τον ρόλο του πάγκου. Αν μας ενδιέφεραν οι θέσεις εξουσίας θα είχαμε ακολουθήσει άλλο δρόμο.  Επιδιώκουμε σταθερά, κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας που θα απαρτίζεται από τους καλύτερους, θα μπορεί να δώσει λύσεις και θα είναι σταθερή στον ορίζοντα της τετραετίας. Δεν εξαιρέσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ από αυτή τη διαδικασία.  Έχετε όμως εσείς δει καμία τέτοια διάθεση για κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας; Για προγραμματικές συμφωνίες;  Έχετε μήπως δει διάθεση για ευρύτερες διαπραγματευτικές ομάδες; Μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύτηκε, υπέγραψε και έφερε  το τρίτο μνημόνιο.
Τι σημαίνουν για τη χώρα μας η "11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης"; Μπορεί να κλείσουν σύνορα και να εγκλωβιστούν εδώ χιλιάδες πρόσφυγες;
Η επίθεση στην Γαλλία προκάλεσε παγκόσμιο αποτροπιασμό και άλλαξε τα δεδομένα. Η Ε.Ε. πρέπει να κατανοήσει ότι η αντιμετώπιση του θέματος είναι κρίσιμη για την πορεία της. Όσοι εμπνευστήκαμε από την ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Η τρομοκρατία δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί μεμονωμένα από κάθε χώρα. Θα χρειαστεί συντονισμένη δουλειά καιαμείλικτη μάχη. Είναι απαραίτητη η επίλυση των αναταραχών στην Μέση Ανατολή με την συνδρομή των διεθνών οργανισμών. Δεν πρέπει η κάθε χώρα να περιχαρακώνεται με φράκτες τύπου Βόρειας Ευρώπης.  Πολλοί πρόσφυγες είναι θύματα των τρομοκρατών. Συνεπώς το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο. Δεν είναι δυνατόν η Ε.Ε. να αφήσει στην χώρα μας εγκλωβισμένους τους πρόσφυγες. Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος γιατί δεν βλέπω να κυριαρχούν φωνές στην Ε.Ε. προς αυτή την κατεύθυνση. Αν δεν γίνει κατανοητό οι επιπτώσεις θα είναι επώδυνες όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ε.Ε. 
Θα γίνει κάποιο ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης; Πότε και με ποιους; Το Ποτάμι έχει αποκλείσει οποιαδήποτε συνεργασία. Υπάρχουν άλλοι για να γίνει διεύρυνση;
Το κάλεσμα μας είναι διαρκές σε κόμματα και κινήσεις της κεντροαριστεράς, του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και της πολιτικής οικολογίας. Τα πράγματα στην πολιτική είναι δυναμικά και όχι στατικά, συνεπώς μην προτρέχετε για το εάν αποκλείονται ή όχι ευρύτερες συνεργασίες. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορεί να αποτελέσει τη βάση που θα εκφράσει τους πολίτες του ευρύτερου χώρου της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου.  Για να αναδείξουμε την κεντροαριστερά της λογικής και της ευθύνης. Για να μην στραφεί η κοινωνία σε ακραίες λαϊκίστικες λύσεις. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητη η ανανέωση προσώπων, ιδεών και πολιτικών πρακτικών. Είναι κοινή πεποίθηση σήμερα πως η κοινωνία είναι έτοιμη. Το στοίχημα είναι να πεισθούν οι νέες και οι νέοι, αυτοί που έχουν υποστεί κυρίως τις συνέπειες της κρίσης, τα λαϊκά στρώματα, ο κόσμος που δεν ψήφισε. Αυτό το στοίχημα δεν πρέπει να χαθεί. Η προοδευτική και δημοκρατική συμπαράταξη είναι εθνική ανάγκη για να καλυφθεί το πολιτικό κενό στη χώρα. Για τον σκοπό αυτό υπάρχει η πρόθεση για τη διοργάνωση Πολιτικής και Προγραμματικής Συνδιάσκεψης την άνοιξη του 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...