Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Η γενιά που χάνεται

efsyn.gr

«Ποιος έκλεψε τα όνειρα των παιδιών;», αναρωτιέται ο Ζαν-Λουί Τρεντινιάν στην ταινία των Ζενέ-Καρό «Η Πόλη των Χαμένων Παιδιών». Αυτή η ερώτηση ταιριάζει γάντι στην Ελλάδα τού σήμερα, στη χώρα των μνημονίων όπου τα στοιχεία για το μέλλον είναι ζοφερά.
Οι δείκτες φτώχειας, όπως παρατίθενται από τον διευθυντή ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα βαδίζει ολοταχώς στο να χάσει μια ολόκληρη γενιά. Τη γενιά των παιδιών που δεν θα γεννηθούν, μια και οι νέοι γονείς αναλογίζονται το δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος της ανατροφής τους.
Ταυτόχρονα όταν τα νέα ζευγάρια αναβάλλουν ή ματαιώνουν να φέρουν στον κόσμο παιδιά, αυτό αποτυπώνεται στον δείκτη γονιμότητας της χώρας, ο οποίος πέφτει σε οριακό σημείο -στην παγίδα της χαμηλής γονιμότητας- το οποίο δύσκολα μπορεί να ανατραπεί.
Την ίδια ώρα, η ανασφάλεια για το μέλλον στοιχειώνει τις ηλικίες από 18 έως 24 χρόνων. Οι νέοι άνθρωποι επιθυμούν σφόδρα να αφήσουν πίσω τους την Ελλάδα και να δημιουργήσουν μια ζωή αλλού - και γιατί όχι άλλωστε, αφού η ανεργία σε αυτές τις ηλικίες ξεπερνά το 50%.
Αύριο, οι μαθητές και οι φοιτητές θα βγουν πάλι στους δρόμους διεκδικώντας τα αυτονόητα που τους στερούν οι πολιτικές λιτότητας. Αντιμετωπίζουν μια δημόσια παιδεία δίχως υποδομές, με χιλιάδες κενά, με υποχρηματοδότηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Αύριο τα παιδιά, για άλλη μία φορά, θα βγουν στους δρόμους για να διεκδικήσουν τα όνειρά τους, να τα πάρουν πίσω από εκείνους που τα έκλεψαν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, 450.000 Ελληνόπουλα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και οι μισοί μαθητές, ιδιαίτερα των ευπαθών περιοχών, αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.
Δυστυχώς αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει, όσο τα επίσημα κυβερνητικά χείλη δεν δίνουν απάντηση για τη δημιουργία κρατικού προγράμματος σίτισης και ιατρικής περίθαλψης σε όλα τα σχολεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...