Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

TPP: Το πρώτο μεγάλο βήμα για την απόλυτη κυριαρχία των πολυεθνικών πάνω στη κοινωνία

presspublica.gr
what is tpp 
Mετά από αναβολές της τελευταίας στιγμής, ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου,  η υπογραφή της Διατλαντικής Εμπορικής Συμφωνίας (Trans Pasific Partnership), ή  αλλιώς TPP.  Πρόκειται για συμφωνία που έχει ως στόχο την καθιέρωση των ΗΠΑ ως κυρίαρχης οικονομικής δύναμης και την ενίσχυση της εξουσίας των μεγάλων πολυεθνικών πάνω σε ολόκληρο  κόσμο.
Στην TPP συμμετέχουν 12 χώρες: Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, τα Μεξικό, το Περού, η Χιλή, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία, το Μπρουνέι, το Βιετνάμ και η Ιαπωνία.
Η TPP ανήκει σε ένα πλαίσιο συμφωνιών που περιέχει και τις συμφωνίες  TTIP και την TISA, και μπορούν να θεωρηθούν ως ένα Παγκόσμιο Μνημόνιο που κάποιοι επεξεργάζονται κρυφά μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Σύμφωνα όμως, με έγγραφα που δημοσιεύθηκαν στα WikiLeaks, η εν λόγω συνεργασία δεν θα αφορά το ελεύθερο εμπόριο των συγκεκριμένων κρατών, αλλά την γιγάντωση του ρόλου των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών στο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.
Οι ιδιωτικοποιήσεις θα επιτρέψουν την απελευθέρωση ακόμη και των δημόσιων υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η ενέργεια, το νερό, η υγεία και η παιδεία.
Επομένως, όλα τα δημόσια αγαθά θα μπορούν να γίνουν προϊόντα αγοραπωλησίας, τονώνοντας έτσι την «υγιή επιχειρηματικότητα», ακόμη και όταν πρόκειται για φυσικά μονοπώλια, όπως για παράδειγμα το νερό.
Μηχανισμός επίλυσης διαφορών κράτους και επενδυτών
Ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών κράτους και επενδυτών (Investor-State Dispute Settlements, ISDS), δίνει το δικαίωμα στις εταιρείες να οδηγούν σε ειδικά δικαστήρια τις κυβερνήσεις των κρατών, όταν επικαλεστούν ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται μειώνουν τα κέρδη τους. Αντίθετα, οι κυβερνήσεις δεν θα μπορούν να παραπέμψουν στη δικαιοσύνη τις επιχειρήσεις.
Αυτή η τεχνική, θα δίνει την δυνατότητα στις εταιρείες να διεκδικούν αποζημιώσεις, στην περίπτωση που θα κρίνουν ότι κάποια κυβερνητική απόφαση, της έχει στερήσει έσοδα.
Και φυσικά, τα ειδικά αυτά δικαστήρια, δεν θα έχουν καμία απολύτως σχέση με τους παραδοσιακούς θεσμούς της δικαιοσύνης, όπως για παράδειγμα τα εθνικά δικαστήρια, ευρωπαϊκά δικαστήρια, διεθνή δικαστήρια κλπ.
Για περισσότερα πάνω στην TTIP πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...