Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Τουρκία : Οργή κατά της κυβέρνησης στις κηδείες των θυμάτων

presspublica.gr
People attend the funerals of victims on Saturday's bombing attacks, in Istanbul, Monday, Oct. 12, 2015. The twin explosions Saturday ripped through a crowd of activists rallying for increased democracy and an end to violence between Kurdish rebels and Turkish security forces, killing dozens and injuring scores of others, in Turkey's deadliest attack in years. (AP Photo/Lefteris Pitarakis) 
Σε μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μετατρέπονται στην Τουρκία οι κηδείες των θυμάτων της πολύνεκρης διπλής βομβιστικής επίθεσης. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ πολλές κηδείες έγιναν στην Άγκυρα και σε πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας όπως το Μπατμάν, το Μπιτλίς, το Καρς.
Τουλάχιστον 2000 άνθρωποι παρέστησαν στην τελετή που έγινε στη συνοικία Γκαζί και φώναξαν συνθήματα κατά του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της κυβέρνησης, όπως «Κράτος δολοφόνος» και «Ερντογάν δολοφόνε».
Η Ντιτζλέ Ντελί, μια μαθήτρια λυκείου ηλικίας 17 ετών, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Σιλιβρικαπί της Κωνσταντινούπολης:
«Υποσχόμαστε να φέρουμε την ειρήνη για εσένα» φώναζαν οι συμμαθητές της, όπως έγραψε η εφημερίδα Hürriyet.
Κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν παρέστη στις κηδείες. Αντίθετα, ο επικεφαλής του κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς παρέστη στις κηδείες πολλών θυμάτων, όπου στάθηκε μπροστά από τα φέρετρα που ήταν καλυμμένα με κουρδικές σημαίες, σε κίτρινο, κόκκινο και πράσινο χρώμα.
Μεταξύ των θυμάτων που κηδεύτηκαν στην Κωνσταντινούπολη ήταν η Φατμά Εσέν, 38 ετών, μητέρα δύο παιδιών.
Ενώ οι έρευνες συνεχίζονται, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας είναι ο αδελφός του δράστη της επίθεσης στο Σουρούτς τον Ιούλιο, σε συγκέντρωση του φιλοκουρδικού κόμματος. Την ευθύνη είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε ότι οι έρευνες επικεντρώνονται στους κόλπους των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Σημείωσε ότι οι αρχές βρίσκονται κοντά στην ταυτοποίηση ενός εκ των βομβιστών αυτοκτονίας, μέσω εξέτασης DNA και εκτίμησε ότι στόχος ήταν να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...