Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Σημειώσεις για το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς

20 Οκτ, 2015 , ipyxida.gr

από ανάρτηση του Χριστόφορου Κάσδαγλη στο facebook
Κάσδαγλης Χριστόφορος
1.Το ηθικό πλεονέκτημα δεν είναι αυταπόδεικτο. Απεναντίας, πρέπει να επιβεβαιώνεται συνεχώς.
2.Άπαξ και το ηθικό πλεονέκτημα αμφισβητηθεί βασίμως σε μία περίπτωση, αυτομάτως τίθεται εν αμφιβόλω εφ’ όλης της ύλης, συνολικά και αναδρομικά.
3.Γίνεται συζήτηση για ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, επειδή προϋποτίθεται ότι οι άλλες πολιτικές δυνάμεις έχουν προ πολλού απολέσει αυτό το προνόμιο – εάν και όσες το είχαν ποτέ. Αυτό πάντως ουδόλως προεξοφλεί ότι η Αριστερά εξακολουθεί να το διατηρεί.
4.Το (όποιο) ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς αποτελεί απόθεμα στο οποίο οφείλουν να συνεισφέρουν όλοι οι Αριστεροί, αλλά κανείς δεν δικαιούται να το καρπωθεί.
5.Το ηθικό πλεονέκτημα δεν επιτρέπεται να το επικαλεστείς για τον εαυτό σου, αλλά μονάχα για τρίτους. Γενικά όταν γίνεται συζήτηση περί ηθικής, ισχύει η ρήση «αυτό άστο να το πει κάποιος άλλος».
6.Εξίσου αναρμόδιος για να καταρρίψει το ηθικό πλεονέκτημα κάποιου είναι ο [πολιτικός] αντίπαλός του. Ισχύει κι εδώ η ίδια λαϊκή ρήση.
7.Το ηθικό πλεονέκτημα δεν αποτελεί αυτοσκοπό της πολιτικής δράσης. Μπορεί αποκλειστικά να είναι αυθόρμητο υποπροϊόν πολιτικής και ιδεολογικής ηγεμονίας.
8.Το ηθικό πλεονέκτημα δύσκολα συσσωρεύεται και πολύ εύκολα εξανεμίζεται.
9.Δεν είναι κεφάλαιο που το τοποθετείς στην τράπεζα ή κάτω απ’ το στρώμα, που το δανείζεις ή το καταναλώνεις κατά το δοκούν.
9. Σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να το βάλεις στην πάντα και να ζεις εσαεί από τους τόκους του.
10.Δεν γίνεται να ξοδέψεις ένα μέρος απ’ αυτό, χωρίς να τεθεί εν αμφιβόλω συνολικά η ύπαρξή του.
11. Το ηθικό πλεονέκτημα δεν αφορά μόνο θέματα διαχείρισης χρημάτων. Αφορά επίσης τη δημοκρατικότητα, την αξιοκρατία, την ευθύτητα, την ειλικρίνεια, τη σεμνότητα, την αυταπάρνηση και πλήθος άλλων αρετών.
12.Η εξουσία αλλάζει άρδην τους όρους αξιολόγησης του ηθικού πλεονεκτήματος και θέτει σε σκληρή δοκιμασία την αναγνώρισή του – ακόμα και αναδρομικά.

Via : https://www.facebook.com/CKasdaglis?fref=nf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...