Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Μίνι θύελλα στο γερμανικό SPD για τον Γκάμπριελ και το «διάλειμμα Grexit»

in.gr
Μίνι θύελλα στο γερμανικό SPD για τον Γκάμπριελ και το «διάλειμμα Grexit»
Η διαβόητη πρόταση-βόμβα του Σόιμπλε για προσωρινό Grexit δεν προκάλεσε σεισμό μόνο στην Αθήνα: Στο ίδιο το Βερολίνο, βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) ξαφνικά εξεγέρθηκαν αλλά τα πράγματα έγιναν χειρότερα όταν ο αρχηγός του κόμματος -και αντικαγκελάριος- ανέφερε ότι «είχε γνώση» της πρότασης. 

Η διχογνωμία έχει διαστάσεις μίνι καταιγίδας, με τους παρατηρητές στη Γερμανία να βλέπουν τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να ακολουθεί «τον δικό του δρόμο» και να αναρωτιούνται: Τελικά, τι συμβαίνει με τους συντρόφους στο SPD;

Το βράδυ του Σαββάτου, όταν διέρρευσε πως ο Β.Σόιμπλε είχε προτείνει στο Eurogroup να δοθεί ένα «διάλειμμα από το ευρώ» στην Ελλάδα εάν δεν υπήρχε συμφωνία, οι πρώτες ηχηρές αντιδράσεις ήρθαν άμεσα από το SPD: Ο αντιπρόεδρος της ΚΟ (και στέλεχος για τις οικονομικές υποθέσεις) Κ.Σνάιντερ το απέρριψε κατηγορηματικά εκ μέρους των Σοσιαλδημοκρατών. Στη συνέχεια, κορυφαίο στέλεχος, ο Χουμπέρτους Χάιλ, υπογράμμισε πως ο «Σόιμπλε παίζει λάθος, και το σχέδιό του για Grexit δεν έχει την υποστήριξη του SPD». 

Μέχρι εκεί καλώς. Όμως μετά από μερικές ώρες, ήρθε ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για να μπερδέψει τα πράγματα -και τους συντρόφους του.

Η πρόταση του Σόιμπλε ήταν «φυσικά σε γνώση» του αντικαγκελαρίου, ανέφερε. Ενδιάμεσα, τα γερμανικά ΜΜΕ έβριθαν της (αυτονόητης) επισήμανσης πως τέτοια πρόταση αποκλείεται να είχε διατυπωθεί από τον υπουργό Οικονομικών χωρίς τη γνώση της καγκελαρίου και του αντικαγκελάριου των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών.

Ο Γκάμπριελ είχε ήδη εκφραστεί ασυνήθιστα σκληρά, για Σοσιαλδημοκράτη, απέναντι στην Αθήνα τις ημέρες μετά το δημοψήφισμα -ο Τσίπρας «είχε κάψει κάθε γέφυρα», είχε πει στο Μπούντεσταγκ- σε σημείο που ορισμένοι τον είχαν δει να παίζει το ρόλο του «κακού μπάτσου» στην ηγεσία του κυβερνητικού συνασπισμού. 

Η αναφορά του Γκάμπριελ πως η πρόταση για προσωρινό Grexit ήταν ήδη γνωστή προκάλεσε την Κυριακή ένα κύμα εσωκομματικών αντιδράσεων που δεν έχει κοπάσει ακόμη και δύο ημέρες αργότερα. Το ρήγμα εκδηλώθηκε κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν απουσίαζαν μεσαία και χαμηλόβαθμα στελέχη. Τα «μεγαλύτερα κεφάλια» στο SPD είχαν σωπάσει ενδιάμεσα -αν και οι πρώτες αναφορές Κάρστεν και Χάιλ είχαν ήδη κάνει τη ζημιά. 

Η εικόνα που σχηματίζεται είναι εκείνη ενός κομματικού αρχηγού που, δίπλα στην Μέρκελ, έχει αρχίσει να ακολουθεί δική του γραμμή που απομακρύνεται από το κόμμα: Ενδεικτικά, o τίτλος στη FAZ την Τρίτη είναι «ο άνθρωπος που τραβά το δικό του στραβό δρόμο», το n-tv τον βλέπει επίσης να «πηγαίνει προς την έξοδο», «οργή που μεγαλώνει στο SPD» βλέπει η SZ. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γκάμπριελ πιάνει εξαπίνης το κόμμα του -ανάλογα προηγούμενα υπήρχαν με την στάση του απέναντι στο ξενοφοβικό Pegida (η καταδίκη του δεν ήταν τόσο ισχυρή όσο επιθυμούσε το κόμμα) ή στο νομοσχέδιο για τη συλλογή εξωτερικών στοιχείων επικοινωνιών.

Μετά την προκαταρκτική σύγκλιση στη Σύνοδο, ο Γκάμπριελ ετοιμαζόταν τη Δευτέρα για την επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα. Στις σύντομες δηλώσεις του, υποδέχθηκε θετικά το αποτέλεσμα, τονίζοντας πως αποφεύχθηκε η διάσπαση Γαλλίας και Γερμανίας και πως στην Αθήνα έγινε μία δίκαιη προσφορά. Ενδιάμεσα, η επίσημη γραμμή που έχει διαμορφωθεί στο SPD είναι η εξής: Ο Γκάμπριελ είχε σε γνώση του την πρόταση περί προσωρινού Grexit, αλλά το σενάριο δεν είχε τις σοσιαλδημοκρατικές ευλογίες.

Επιμέλεια: Βασίλης Ψυχογιός




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...