Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Τσίπρας: Υφεσιακά τα μέτρα, αλλά θα έρθει ανάπτυξη

sofokleousin.gr

tsipras-pisteuw-oti-o-laos-tha-stiriksei-ti-sumfwnia
Μετά από 17 ώρες συνεδρίασης των ηγετών της Ευρωζώνης βγήκε «λευκός καπνός» από τη Σύνοδο Κορυφής. Η συμφωνία για την Ελλάδα ανακοινώθηκε, με τους ηγέτες να προαναγγέλλουν νέο Eurogroup, νέες συνεδριάσεις και τονίζουν σε δηλώσεις τους που χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά. Το ίδιο είπε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παραδέχτηκε ταυτόχρονα πως η συμφωνία της Συνόδου δεν είναι αυτό που ήθελε η ελληνική πλευρά, ωστόσο μετά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση κατάφερε να βγει κερδισμένη. Αν και τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι υφεσιακά, η ανάπτυξη θα έρθει καθώς ο φόβος του Grexit θα εξαλείφει.
«Δώσαμε μία σκληρή μάχη έξι μήνες τώρα. Παλέψαμε μέχρι τέλους για μία συμφωνία, για να σταθεί η χώρα στα πόδια της. Βρεθήκαμε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις και σκληρά διλήμματα, προκειμένου να αποτρέψουμε την υλοποίηση μέτρων ακραίων συντηρητικών κύκλων της ΕΕ. Η συμφωνία είναι δύσκολη, όμως αποτρέψαμε το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων να βρίσκεται στο εξωτερικό, όπως επίσης και το σχέδιο χρηματοπιστωτικής ασφυξίας.
Τέλος, καταφέραμε σε αυτή τη σκληρή μάχη την αναδιάρθρωση του χρέους και μία βέβαιη χρηματοδότηση για το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Έχουμε αφήσει μία σημαντική παρακαταθήκη για την αναγκαία αλλαγή σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα θα συνεχίζει να αγωνίζεται για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να κερδίσει τη χαμένη της κυριαρχία. Η μάχη στο τέλος της ημέρας θα δικαιωθεί. Τα μέτρα θα δημιουργήσουν αναπόφευκτα υφεσιακές τάσεις, αλλά το αναπτυξιακό πακέτο θα δημιουργήσει την αίσθηση στους επενδυτές και στις αγοράς ότι το Grexit αποτελεί παρελθόν.
Κι αυτό θα αντισταθμίσει τις υφεσιακές τάσεις. Η πλειοψηφία του λαού θα στηρίξει την προσπάθεια, αφενός γιατί δώσαμε τη μάχη μέχρι τέλος και αφετέρου, διότι τα όποια βάρη θα κατανεμηθούν με δικαιοσύνη, Δεν θα πληρώσουν πάλι μόνο αυτοί που πλήρωναν τόσο καιρό. Η Ελλάδα χρειάζεται ριζικές μεταρρυθμίσεις εις βάρος της ολιγαρχίας, που την οδήγησε σήμερα ως εδώ. Κι αυτή είναι υπόσχεση που ξεκινά από αύριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...