Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Ελαφρύτερο πακέτο στη Βουλή χωρίς πρόωρες συντάξεις και μέτρα για αγρότες

huffingtonpost.gr
Αποτέλεσμα εικόνας για ΒΟΥΛΗ ΤΣΙΠΡΑΣ
Δύσκολη εβδομάδα προβλεπόταν η τωρινή, με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να δοκιμάζει τις αντοχές της, αφού στη Βουλή την Τετάρτη ψηφίζεται το δεύτερο και πιο δύσκολο πακέτο μέτρων με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους δανειστές. Ωστόσο, αργά το απόγευμα της Δευτέρας κυβερνητικές πηγές ξεκαθάρισαν πως από το δεύτερο σκέλος των προαπαιτούμενων θα απουσιάζουν οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό, όπως οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις καθώς και οι αλλαγές στη φορολογία στους αγρότες. Την ίδια στιγμή, ευρωπαϊκές πηγές τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρουν πως δεν περιλαμβάνονταν στα προαπαιτούμενα της Τετάρτης, 22 Ιουλίου και αναμένεται να υιοθετηθούν στο επόμενο πακέτο την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου.
Την Τετάρτη λοιπόν στην κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή η οποία ισοδυναμεί με κρας τεστ των αντοχών της συγκυβέρνησης θα έρθουν μόνο ο Κώδικας Πολιτικής Δεοντολογίας και η ενσωμάτωση BRRD. Οι δύο κρίσιμοι αυτοί τομείς αφορούν αντίστοιχα στην αναμόρφωση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα πολιτικής δικαιοσύνης και την ασφάλεια των καταθέσεων, καθώς και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων.
Το τελικά ελαφρύτερο πακέτο που φτάνει στη Βουλή φαίνεται να έχει ως στόχο να απομακρύνει το σενάριο εκείνο που ήθελε να πυροδοτούνταν νέες πολιτικές εξελίξεις ακόμη και μέσα στον Αύγουστο. Με τις θετικές ψήφους στην ψηφοφορία της περασμένης Τετάρτης να μην ξεπερνούν τις 123 και τον ΣΥΡΙΖΑ να μετρά 39 απώλειες, ο σκόπελος των 120 βουλευτών φαντάζει μεγάλος καθώς εάν χαθεί η κυβερνητική αυτή πλειοψηφία θα προέκυπτε θέμα πολιτικά, όπως άλλωστε τόνισε και στον ΣΚΑΪ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης. Ο μοχλός αυτός πίεσης προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μην υπάρξει μία επανάληψη του σκηνικού της τελευταίας ψηφοφορίας στοχεύει και στο να σιγουρέψει τις τυχόν διστακτικές ψήφους του ''ναι''.
Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει σύμφωνα με τον σχεδιασμό ώστε να κλειδώσει η συμφωνία με τους δανειστές με την Ευρώπη την ίδια στιγμή να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο ελληνικό πρόγραμμα. Κανέναν άλλωστε από τους δύο δεν θα συνέφερε ο αριθμός των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ''έπεφτε'' κάτω των 120. Αντιθέτως, σύμφωνα με την τελευταία εξέλιξη και την υιοθέτηση τω δύο επίμαχων νομοσχεδίων τον Αύγουστο φαίνεται να χαρίζει χρόνο στον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να προετοιμάσει το έδαφος καλύτερα διαμορφώνοντας έτσι καλύτερους συσχετισμούς και συμμαχίες.
Είναι άλλωστε γεγονός ότι μερίδα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας από αγροτικές περιοχές απειλεί να καταψηφίσει τις ρυθμίσεις εκείνες που - όπως λένε - οδηγούν σε μείωση του εισοδήματος των αγροτών με την ηγεσία του κόμματος να επιχειρεί να προλάβει τυχόν ανταρσία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...