Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Παίζει τα ρέστα της και την επιβίωση της η κυβέρνηση

της Χριστίνας Τζογανάκη , sofokleousin.gr

 Αποτέλεσμα εικόνας για κυβερνηση τσιπρα
Με τον συνολικό ανασχηματισμό να βρίσκεται προ των πυλών και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μέσα στο φθινόπωρο να φαντάζει μονόδρομος, η ελληνική κυβέρνηση παίζει τα ρέστα της και την επιβίωσής της. Με το ενδεχόμενο ατυχήματος να είναι πλέον υπαρκτό και χωρίς να μπορεί να το αποτρέψει η ελληνική κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας επιδίδεται στην πολιτική των πιέσεων προς τους Ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να πετύχει αναδιάρθρωση χρέους.
Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ μπορεί να άφησε ανοιχτό το παράθυρο για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το φθινόπωρο, ως πρωτοβουλία για να ξεπεραστούν οι διαφορές στη διαπραγμάτευση, ωστόσο η ελληνική πλευρά, επιχειρεί να επιταχύνει τις διαδικασίες με στόχο να κλείσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα και να φέρει λύση για το χρέος πριν τις πρόωρες κάλπες. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πιέσει για την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους, αφενός για να έχει ένα διαπραγματευτικό «όπλο» στο χέρι του στις εκλογές και αφετέρου για να ισχυροποιήσει τη θέση του τόσο προς το κόμμα του όσο και προς την κοινωνία αλλά και έναντι της αντιπολίτευσης.
Ο Αλεξης Τσίπρας χαράσσει τη στρατηγική του σε βραχυπρόθεσμό ορίζοντα καθώς γνωριζει ότι ουσιαστικά βρίσκεται χωρίς αντίπαλο, με τη Νέα Δημοκρατία μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά να βρίσκεται σε αναζήτηση όχι μόνο νέου αρχηγού αλλά και ιδεολογικής ταυτότητας ενώ ΠΟΤΑΜΙ και ΠΑΣΟΚ δε δείχνουν σημάδια ότι μπορούν να συμβάλλουν στην ένωση της Κεντροαριστεράς με αποτέλεσμα οι δυνάμεις τους να εμφανίζονται διεσπασμένες.
Ο πρωθυπουργός θέλει να προλάβει τις εξελίξεις έτσι ώστε να βρεθεί λύση για το ζήτημα του χρέους έτσι ώστε στην εκλογική αναμέτρηση να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό του πεδίο αλλά και και με μια ευρεία επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρει να έχει απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να μεταφέρει τα βέλη της εσωστρέφειας στα κόμματα της αντιπολίτευσης, παραμένοντας κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού. 
Τις τελευταίες ώρες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επαναφέρουν στο τραπέζι το σενάριο του reprofiling του ελληνικού χρέους, το οποίο μπορεί να υλοποιηθεί σε φάσεις και άμεσα. Όπερ σημαίνει ότι μια φάση θα είναι άμεσα πριν την έγκριση του αιτήματος και θα αφορά τη διαχείριση των ταμειακών εκροών για την κάλυψη των δόσεων για τους επόμενους 12 μήνες. Εν συνεχεία και μετά την υλοποίηση άλλου πακέτου προαπαιτουμένων θα υπάρξει μείωση και αναπροσαρμογή των επιτοκίων 
Και σε τρίτο στάδιο, με την ολοκλήρωση του πακέτου της συμφωνίας η επιμήκυνση των λήξεων μέσω της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης του δανείου του ESM, το οποίο θα στοχεύει στην ανταλλαγή ομολόγων στα πλαίσια του EFSF-ESM, που είναι πρακτικά ο ίδιος οργανισμός.
Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει και ο μπαλαντέρ του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί από τη στιγμή που η Ελλάδα επιστρέψει κανονικά στο Ευρωσύστημα και εκτελεί τις αξιολογήσεις του προγράμματος.
Η Λαγκάρντ απαιτεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Για να είναι βιώσιμη η συμφωνία με την Ελλάδα απαιτείται ελάφρυνση του χρέους, ξεκαθάρισε μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Όπως τόνισε, μια σημαντική παράταση των λήξεων του ελληνικού χρέους και των καταληκτικών ημερομηνιών αποπληρωμής θα μπορούσαν να αρκούν.
Η ίδια υπογράμμισε πως το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αν το πρόγραμμα είναι ολοκληρωμένο, δηλαδή αν περιλαμβάνει το κούρεμα του χρέους, ενώ επισήμανε πως μακροπρόθεσμος στόχος είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές για χρηματοδότηση.
Η κα Λαγκαρντ είπε επίσης πως είναι πιθανό η Ελλάδα να μπορέσει να ανοίξει τις τράπεζές της όπως έχει προγραμματιστεί τη Δευτέρα.
Νοβότνι: Υπάρχει περιθώριο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους
Υπάρχουν πιθανότητες, και μάλιστα αρκετές, ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, υποστήριξε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
«Υπάρχει το περιθώριο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αλλά η επιβολή κουρέματος εγείρει νομικά κωλύματα» υποστήριξε ωστόσο, ο Ευρωπαίος τραπεζίτης.
Όπως εξήγησε, το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε μη βιώσιμα επίπεδα, γεγονός που καθιστά αναγκαία την επιμήκυνση της αποπληρωμής του.
Όσον αφορά την αύξηση του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) κατά 900 εκ. ευρώ, ο κ. Νοβότνι υποστήριξε ότι η πρόσθετη ρευστότητα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στους κεφαλαιακούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...