Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Ανασχηματισμός και σενάρια εκλογών μέσα στον Σεπτέμβριο

thetoc.gr
Κυβέρνηση δημιουργικής (;) ασάφειας: 229 «ναι» στην πρόταση για το νέο Μνημόνιο με το κυβερνών κόμμα να καταγράφει 39 αντάρτες και να μένει με 110 βουλευτές.
Προς ανασχηματισμό μετά τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία
Συνεχίζεται η δημιουργική (;) ασάφεια στο κυβερνητικό στρατόπεδο αφού κατά την χθεσινή ψηφοφορία στην βουλή το νομοσχέδιο με τα προπααιτούμενα πήρε τη μεγαλύτερη πλειοψηφία που έχει λάβει μνημονιακός νόμος με 229 ΝΑΙ καθώς ψήφισαν θετικά το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η ΝΔ, αλλά το κυβερνών κόμμα είχε 39 διαρροές (32 κατά, 6 παρών και μία αποχή) διαμορφώνοντας την εικόνα κυβέρνησης μειοψηφίας αφού μαζί με τους ΑΝΕΛ συγκεντρώνουν πλέον 123 βουλευτές (110 ΣΥΡΙΖΑ- 13 ΑΝΕΛ).
Το νέο σκηνικό αφήνει στο απυρόβλητο τον Αλέξη Τσίπρα καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει προσωπικότητα που θα μπορούσε να αμφισβητήσει την κυριαρχία του στο άμεσο μέλλον, από την αντιπολίτευση.
Αν και το αντίστοιχο φαινόμενο θα προκαλούσε αμφισβήτηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ εισάγει νέα κοινοβουλευτικά ήθη στην πολιτική ζωή αφού η Αριστερή Πλατφόρμα μέσω του Π. Λαφαζάνη ανακοίνωσε ότι παρά την αρνητική ψήφο στα Μνημόνια, στηρίζει τις επιλογές της κυβέρνησης στην οποία θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης εάν χρειαστεί.
Έτσι διαμορφώνονται πλειοψηφίες αλά κάρτ στην βουλή καθώς τα μνημονιακά νομοσχέδια θα υπερψηφίζονται από μία μεγάλη ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που θα βαίνει μειούμενη σε κάθε ψηφοφορία και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ τα νομοσχέδια του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίζονται από την πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.
Το νέο σκηνικό αφήνει στο απυρόβλητο τον Αλέξη Τσίπρα καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει προσωπικότητα που θα μπορούσε να αμφισβητήσει την κυριαρχία του στο άμεσο μέλλον, από την αντιπολίτευση, καθώς στόχος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είναι να ολοκληρώσει την ψήφιση των νόμων που θα απελευθερώσουν την χρηματοδότηση στην χώρα.
Ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται σήμερα να πραγματοποιήσει σαρωτικό ανασχηματισμό αποδεχόμενος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί βαθιά διαίρεση και έχοντας να αντιμετωπίσει την εσωκομματική τρόικα της Ζ. Κωνσταντοπούλου, του Γ. Βαρουφάκη και του Π. Λαφαζάνη που καταψήφισαν το χτεσινό νομοσχέδιο.

Ανασχηματισμός για νέα πνοή στο κυβερνητικό σχήμα

Την αντικατάσταση των κ.κ. Λαφαζάνη, Στρατούλη και Ήσυχου από την Αριστερή Πλατφόρμα που καταψήφισαν το νομοσχέδιο αλλά και την αναδιανομή των ρόλων με αλλαγές στους υπουργικούς θώκους θα περιλαμβάνει ο ανασχηματισμός που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα προκειμένου να δοθεί νέα πνοή στο κυβερνητικό σχήμα αλλά και να προωθηθούν οι αλλαγές στο Προεδρείο της Βουλής με την αντικατάσταση της Ζ. Κωνσταντοπούλου στο άμεσο μέλλον.
Ο Πρωθυπουργός καλείται να αναθέσει το κυβερνητικό έργο σε στελέχη που θα μπορούν να θέσουν σε τροχιά την εφαρμογή του προγράμματος την οποία έχει θέσει σε πρώτη προτεραιότητα η κυβέρνηση. Είναι βέβαιο ότι θα αντικατασταθούν τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας  και αναμένεται να αξιοποιηθούν προσωπικότητες και κομματικά στελέχη στο νέο υπουργικό συμβούλιο για να επιταχύνουν την εφαρμογή της συμφωνίας που υπέγραψε ο Πρωθυπουργός με τους δανειστές.
Στη χθεσινή ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «Βασική προτεραιότητα του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της Συμφωνίας, το αμέσως επόμενο διάστημα» μετά το πρώτο βήμα που έκανε η βουλή να ψηφίσει τα δύσκολα μέτρα.
Τσίπρας VS τρόικα ΣΥΡΙΖΑ (Λαφαζάνης, Κωνσταντοπούλου, Βαρουφάκης)
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από την αντιπολίτευση αλλά από την εσωκομματική τρόικα (Κωνσταντοπούλου, Βαρουφάκης, Λαφαζάνης) που καταψήφισαν το νομοσχέδιο,  καθώς μετά την χτεσινή ψηφοφορία με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου παραδέχεται ότι «το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας, όμως, συνιστά σοβαρή διαίρεση στην ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
32 Βουλευτές αποφάσισαν να μην στηρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς καταψηφίζοντας την επιλογή της για αποτροπή του κινδύνου της χρεοκοπίας». Ο Πρωθυπουργός καλείται άμεσα να αντιμετωπίσει τα τρία μέτωπα μεταξύ των οποίων είναι
  • Η Ζωή Κωνσταντοπούλου παρουσίασε χθες την πλατφόρμα της κατά των Μνημονίων και της νέας κυβερνητικής πολιτικής. Ο Πρωθυπουργός σύντομα θα επιδιώξει την αντικατάστασή της είτε ωθώντας την σε παραίτηση είτε ακόμα και με πρόταση μομφής που αναμένεται να καταθέσουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Ο Γ. Βαρουφάκης ο οποίος ως εμπνευστής της δημιουργικής ασάφειας σφυροκοπά το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνοντας ευθύνες στον Πρωθυπουργό για την διαμόρφωση από το ΥΠΟΙΚ σχεδίων αντιμετώπισης της κρίσης ακόμα και με επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, ενώ την ίδια στιγμή μιλά με σεβασμό και εκτίμηση για τον Αλέξη Τσίπρα.
  • Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με την Αριστερή Πλατφόρμα που από την μία πλευρά μένουν στο κόμμα διαφωνώντας με τα Μνημόνια αλλά δηλώσουν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση και ότι δεν θα συμβάλλουν στην πτώση της Αριστεράς από την εξουσία. Ο κ. Λαφαζάνης μάλιστα δήλωσε χτες ότι η Πλατφόρμα στηρίζει την κυβέρνηση και πως η παραίτησή του είναι στην διάθεση του Πρωθυπουργού. Η Αριστερή Πλατφόρμα μεταφέρει το παιχνίδι της σύγκρουσης στο εσωτερικό του κόμματος καθώς ζητά την σύγκλιση όλων των οργάνων όπου φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος η τάση κατά του Μνημονίου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος της Πλατφόρμας στο The TOC «πιέζουμε να αλλάξουμε το Μνημόνιο μέσα από το κόμμα τους επόμενους τρείς μήνες».  
Το σχέδιο Τσίπρα και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή συνεδρίαση της βουλής γνωρίζοντας την έκβαση της ψηφοφορίας μετά την αμέριστη υποστήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού άφησε ελεύθερο το πεδίο στο εσωτερικό του κόμματος του και προσπάθησε να καταστήσει συνυπεύθυνη την αντιπολίτευση στην εφαρμογή του Μνημονίου λέγοντας ότι σε αυτήν την δύσκολη στιγμή κάθε κόμμα θα αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης του στην εφαρμογή των μνημονικών διατάξεων.
Από την πλευρά της η Πλατφόρμα ….μοίρασε με αριστοτεχνικό τρόπο τις ψήφους των βουλευτών αφού τελικά ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει 123 βουλευτές προκειμένου να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με ανοχή άλλων κομμάτων εάν έμπαινε θέμα εμπιστοσύνης.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης βράζουν με τον ΣΥΡΙΖΑ να φαίνεται ότι είναι και αντιμνημονιακό και μνημονικό κόμμα για το καλό του τόπου ενώ οι ίδιοι αναλαμβάνουν σημαντικό βάρος με την υπερψήφιση των σκληρών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν είναι πολιτικά διαχειρίσιμη και εκτιμούν ότι τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη η χώρα θα έχει εκλογές προκειμένου να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...