Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Με 251 «ναι» η εξουσιοδότηση για συμφωνία, τραυματισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ

της Μαρίνας Μάνη , euro2day.gr
 Αποτέλεσμα εικόνας για ψηφοφορια βουλη τωρα
Με 17 απώλειες, όλες από τον ΣΥΡΙΖΑ πέρασε η πρόταση. Ζωή, Λαφαζάνης, Στρατούλης ηγήθηκαν της «ανταρσίας». Επιπλέον 15 βουλευτές δήλωσαν ότι υπερψήφισαν, παρότι διαφωνούν. Πολιτικά η δεδηλωμένη χάθηκε, κοινοβουλευτικά διατηρείται. Ποιες είναι οι επιλογές του Τσίπρα.
Βαριά τραυματισμένη βγήκαν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ από τη νυχτερινή ψηφοφορία στη Βουλή, καθώς 17 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν ενέκριναν την ελληνική πρόταση που θα συζητηθεί σήμερα στο Eurogroup. Δύο ψήφισαν «όχι», οκτώ δήλωσαν «παρών» και επτά απουσίασαν.
Στα «παρών» ξεχώρισαν τα ηχηρά ονόματα της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη.
Οι πληροφορίες που «έτρεχαν» μέχρι τα ξημερώματα μιλούσαν για παραιτήσεις και των τριών από τα αξιώματά τους.

Ζωή και Λαφαζάνης

Οσο κι αν δεν είναι πρωτότυπο να διαφοροποιούνται υπουργοί και να παραιτούνται ή να αποπέμπονται, είναι πρώτη φορά που βρίσκεται απέναντι από την κυβέρνηση... Πρόεδρος της Βουλής.
Η κ. Κωνσταντοπούλου «φωτογράφισε» μία τέτοια εξέλιξη λέγοντας ότι προτιμά να μην είναι «χρήσιμη θεσμικά».
Τόσο η ίδια όσο και ο κ. Λαφαζάνης με την Αριστερή Πλατφόρμα της οποίας ηγείται, αναδεικνύονται (ή θα επιδιώξουν να αναδειχθούν) σε αντιμνημονιακό αριστερό πόλο, πιθανότατα εκτός ΣΥΡΙΖΑ, πια.
Οι βουλευτές που δεν υπερψήφισαν προέρχονται από τις «αριστερές τάσεις» του ΣΥΡΙΖΑ, Αριστερή Πλατφόρμα, ΔΕΑ και ΚΟΕ.
Το μέγεθος του πολιτικού προβλήματος γίνεται αντιληπτό από το γεγονός ότι 15 εκ των βουλευτών που ψήφισαν «ναι» (σ.σ. της Αριστερής Πλατφόρμας) διευκρίνισαν με δήλωσή τους μετά την ψηφοφορία ότι ήθελαν να ψηφίσουν «όχι» αλλά δεν το έκαναν προκειμένου να μην «πέσει» η κυβέρνηση, καθώς η δική τους «ανταρσία» θα συνιστούσε κραυγαλέο κυβερνητικό πρόβλημα.

Στους δύο ελιγμούς πέτυχε ο ένας

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτός ήταν και ο λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε τη χθεσινή διαδικασια στη Βουλή – που ζήτησε, δηλαδή, την έγκριση της πρότασης και την εξουσιοδότηση του Σώματος για τη συζήτησή της με τους θεσμούς.
Αφενός, ήθελε να μειώσει στο ελάχιστο δυνατό τις διαρροές που ήξερε ότι θα είχε από την κοινοβουλευτική ομάδα του – μάλιστα με την έναρξη της συνεδρίασης λίγο πριν από τα μεσάνυχτα έκανε έναν «ελιγμό» ζητώντας την εμπιστοσύνη της Βουλής.
Αφετέρου, επιχείρησε να διαβεβαιώσει προκαταβολικά τους «θεσμούς» πως, ανεξάρτητα από τα προβλήματα που έχει στο κόμμα του, η συμφωνία θα περάσει από την Βουλή. Αυτό το πέτυχε, αφού ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέρχεται σήμερα στο Eurogroup με 251 «ναι» από ολόκληρο το κοινοβουλευτικό φάσμα, πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής.

Κυβέρνηση σε ναρκοπέδιο

Οπως και νάχει, η κυβέρνηση πέρασε την διακεκαυμένη ζώνη:
Κοινοβουλευτικά, διατηρεί τη δεδηλωμένη καθώς για τη διαπίστωσή της ή όχι απαιτείται διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης.
Πολιτικά, έχασε την δεδηλωμένη αφού δεν διατήρησε την ελάχιστη πλειοψηφία των 151 βουλευτών σε σύνολο 162 βουλευτών που αριθμεί. Θεωρείται βέβαιο δε, ότι οι περισσότεροι εκ των 17 «ανταρτών» της νυχτερινής ψηφοφορίας συν οι 15 που δήλωσαν ότι υπερψήφισαν... με βαριά καρδιά, δεν θα στηρίξουν την τελική συμφωνία με τους «θεσμούς» όταν έρθει στη Βουλή.
Οι επιλογές του Τσίπρα
Ως εκ τούτων, οι πολιτικές εξελίξεις προδιαγράφονται ραγδαίες, καθώς οι επιλογές του πρωθυπουργού είναι συγκεκριμμένες:
* Να ηγείται μία κυβέρνησης μειοψηφίας, ουσιαστικά, μέχρι να ολοκληρώσει τις ψηφοφορίες και να βγει ο Αύγουστος, οπότε είτε θα θέσει ο ίδιος θέμα εκλογών είτε η αντιπολίτευση.
* Να παραιτηθεί αμέσως μετά την ψήφιση της συμφωνίας υπέρ μίας μεταβατικής κυβέρνησης που θα ολοκληρώσει τους εφαρμοστικούς νόμους και θα ορίσει ημερομηνία εκλογών «από φθινόπωρο».
Οι χθεσινές φράσεις του κ. Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ήταν «εγώ δεν θα γίνω Παπαδήμος» και «ή συνεχίζουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί».
* Να διευρύνει την κυβερνητική πλειοψηφία συμπράττοντας, τελικά, με το Ποτάμι, αλλά και διατηρώντας τη σύμπραξη με τους ΑΝΕΛ – όχι μόνο διότι αλλιώς «δεν βγαίνουν» οι αριθμοί, αλλά και επειδή η ομάδα του Πάνου Καμμένου λειτούργησε «μπετόν» τη νύχτα. Η συγκατοίκηση του Ποταμιού με τους ΑΝΕΛ όμως θεωρείται «εξαιρετικά δύσκολη».
* Να ζητήσει τις παραιτήσεις και τις έδρες των βουλευτών που διαφοροποιήθηκαν και θα διαφοροποιηθούν στη συνέχεια. Για να το κάνει αυτό πρέπει η Κεντρική Επιτροπή να συγκλιθεί και να εγκρίνει τη συμφωνία, οπότε όποιος βουλευτής δεν εφαρμόσει την απόφαση θα κληθεί να παραιτηθεί.
Συνεδρίαση του ηγετικού οργάνου δεν έγινε πριν από την χθεσινή ψηφοφορία «ελλείψει χρόνου», όπως ειπώθηκε.
Επιπλέον, δεν ζητήθηκε ούτε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα να την εγκρίνει πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της Βουλής. Ο λόγος; Διότι στο Μαξίμου είχαν φτάσει μηνύματα για μεγάλο αριθμό διαρροών και προτίμησαν να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο για να τον περιορίσουν αντί να τον «επισημοποιήσουν» προκαταβολικά.
Σε ένα βαθμό το κατάφεραν αφού απέτρεψαν το «όχι» 15 βουλευτών...

Τσίπρας: Τώρα η διαπραγμάτευση, μετά τα άλλα

Ο πρωθυπουργός, με δήλωσή του τα ξημερώματα, εστίασε στη σημερινή, δύσκολη, διαπραγμάτευση στο Eurogroup, αφήνοντας σε «δεύτερη μοίρα» τις αποφάσεις για το εσωτερικό ζήτημα.
«Η εθνική αντιπροσωπεία έδωσε σήμερα στην κυβέρνηση ισχυρή εντολή ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη οικονομικά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συμφωνίας με τους εταίρους.
Αυτό που προέχει τώρα είναι η θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση. Ολα τα άλλα, στην ώρα τους», ανέφερε..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...