Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Διαπραγματεύσεις σε τεντωμένο σχοινί



Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής  ,real.gr



 
Συνεχίζονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών, καθώς η διορία που έχει δώσει το Eurogroup για συμφωνία εκπνέει το μεσημέρι. 

Και η δεύτερη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των θεσμών, δηλαδή τους Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ), Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (Κομισιόν) στην οποία συμμετείχαν ο Κλάους Ρέγκλινγκ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, έληξε άκαρπη λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης. 

Είχε προηγηθεί μια πρώτη συνάντηση διάρκειας 5 ωρών με την ίδια σύνθεση χθες το απόγευμα, στην οποία δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει κάποια σύγκλιση.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν μετά το πέρας της συνάντησης, ότι η ελληνική αντιπροσωπεία παραμένει «σταθερή στις θέσεις της», κάτι που σημαίνει ότι δεν αποδέχεται τις αντιπροτάσεις των δανειστών, τις οποίες έλαβε ηλεκτρονικά τα ξημερώματα της Τετάρτης, προτού αναχωρήσει εκ νέου ο κ. Τσίπρας για τις Βρυξέλλες. 

Όπως άλλωστε κατέστησαν σαφές κυβερνητικές πηγές το βράδυ της Τετάρτης, μετά την άκαρπη πρώτη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών, η νέα πρόταση των δανειστών «μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή προτείνει μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες. Η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση». 

Από την πλευρά τους κοινοτικές πηγές έλεγαν ότι στις διαπραγματεύσεις δεν σημειώθηκε κάποια πρόοδος. Ανάμεσα στους δύο δραματικούς γύρους των διαπραγματεύσεων, ανάμεσα στην ελληνική αντιπροσωπεία και τους θεσμούς, συνεδρίασε το Εurogroup, απλά για να επικυρώσει το αδιέξοδο. 

Οι υπουργοί Οικονομικών ωστόσο έθεσαν στη σύντομη συνεδρίαση τους ένα τελεσίγραφο στην ελληνική πλευρά, ζητώντας να υπάρξει κείμενο συμφωνίας ως το μεσημέρι της Πέμπτης, όπου θα συνεδριάσει ξανά το Eurogroup. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές στις Βρυξέλλες, το μείζον ζήτημα για την ελληνική πλευρά είναι ότι δεν βρίσκει επαρκή τη διατύπωση που έχει προταθεί από τους θεσμούς για το θέμα της διευθέτησης του χρέους. 

Στα επί μέρους ζητήματα που έχουν τεθεί, η μεγαλύτερη απόσταση εντοπίζεται στο θέμα της άμεσης κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, όπου η κυβέρνηση δεν δέχεται ως ημερομηνία την 1η Ιουλίου που προτείνουν οι δανειστές, καθώς και με τις ομάδες προϊόντων και υπηρεσιών που θα ενταχθούν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ. 

Μετά την πρώτη, άκαρπη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών, συνεδρίασε στο ξενοδοχείο που έχει καταλύσει η ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες η ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης (Παππάς, Δραγασάκης, Τσακαλώτος, Βαρουφάκης, Χουλιαράκης) με τη συμμετοχή του υπουργού Άμυνας κ. Π. Καμμένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...