Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Πρόταση συμμετοχής της Ελλάδας στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS

efsyn.gr
 
Πρόσκληση να γίνει η Ελλάδα το 6ο μέλος της νέας αναπτυξιακής τράπεζας που δημιουργούν οι χώρες BRICS (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Ν. Αφρική) έλαβε η Ελλάδα.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας με τον υφυπουργό Οικονομικών της Ρωσίας και εκπρόσωπο/αντιπρόσωπο της NDB, Σεργκέι Στορτσακ, δέχθηκε τη συγκεκριμένη πρόσκληση.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την θετική του έκπληξη και εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ελλάδος και τη δέσμευση να εξετάσει διεξοδικά την πρόταση.
Η πρόταση θα συζητηθεί με τους ηγέτες, των κρατών των BRICS στην Αγία Πετρούπολη, την οποία θα επισκεφτεί ο Αλ. Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στο Οικονομικό Φόρουμ που διοργανώνεται 18 με 20 Ιουνίου.

Έρχεται το «αντι-ΔΝΤ»

H Ρωσία -που είδε το ρούβλι να βυθίζεται μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία και τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της- ανακοίνωσε ότι επικύρωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο τη συμφωνία δημιουργίας τού εν λόγω αποθεματικού ταμείου στήριξης (Contingency Reserve Arrangement ή CRA). Η ίδρυση του CRA όπως και της αναπτυξιακής τράπεζας (New Development Bank ή NDB) αποφασίστηκε το περασμένο καλοκαίρι στην 6η σύνοδο κορυφής των BRICS - στην Πορταλέζα της Βραζιλίας.
Ο στόχος του CRA είναι ανάλογος με αυτόν του ΔΝΤ, να επεμβαίνει δηλαδή με βραχυπρόθεσμα δάνεια ως «δανειστής της ύστατης καταφυγής» όταν κάποια από τις χώρες των BRICS αντιμετωπίσει δυσκολίες πληρωμών.
Από το τέλος του 2015, όταν θα ξεκινήσει τη λειτουργία της NDB, θα είναι η πρώτη φορά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που μια αναπτυξιακή τράπεζα η οποία δεν ανήκει στη σφαίρα επιρροής της Δύσης, θα μπορεί να χρηματοδοτεί αναπτυσσόμενες -και όχι μόνο- χώρες.
Κύριος σκοπός της τράπεζας, όπως έχει ανακοινωθεί, θα είναι η χρηματοδότηση έργων ανάπτυξης σε όλο τον πλανήτη και αυτή αναμένεται ότι θα είναι πλήρως λειτουργική σε 4-5 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...