Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ, ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»

 
Πώς βλέπετε τον ρόλο σας στη δημόσια ζωή, τώρα που αποχωρείται από την προεδρία της ΔΗΜΑΡ;
Παραμένω στη συλλογικότητα της ΔΗΜΑΡ, στην πρώτη γραμμή της πολιτικής. Θέλω να υπάρξει μια ανανέωση από τη θέση του ή της Προέδρου της ΔΗΜΑΡ και συνολικότερα σε όλη την κλίμακα της ηγεσίας και αναφέρομαι και στην ΚΕ.
Στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις οι ΔΗΜΑΡ δεν πήγε καλά. Αξίζει να συνεχίσετε;
Πιστεύω πως αξίζει να συνεχίσουμε. Όχι για να επιβιώσουμε ως κομματικός μηχανισμός. Αλλά γιατί πραγματικά έχουμε να προσφέρουμε στη χώρα και στο αίτημα της κοινωνικής προόδου.
Οι βασικές ιδέες της ιδρυτικής μας διακήρυξης, ιδέες της ανανεωτικής αριστεράς, που εξελίχθησαν, στις νέες συνθήκες, -δημοκρατικός σοσιαλισμός, αριστερός ευρωπαϊσμός, μεταρρυθμιστική στρατηγική, οικολογική εγρήγορση-, παραμένουν αναγκαίες για την προοδευτική κοινωνική εξέλιξη.
Οι προγραμματικές θέσεις που διατυπώσαμε  σε αυτή την πεντάχρονη πορεία έχουν πολύ μεγαλύτερη επίδραση από την εκλογική μας καταγραφή.
Η παρουσία μας   με το δικό μας διακριτό πλαίσιο θέσεων θα έχει θετική συμβολή στο να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να συντελεστεί στη χώρα μια  προοδευτική αλλαγή με σύγχρονο, εναλλακτικό, ρεαλιστικό, μεταρρυθμιστικό σχέδιο.
Σε πιο πλαίσιο στηρίζετε την κυβέρνηση;
Στη διαπραγμάτευση στηρίζουμε την κυβέρνηση στο βαθμό που θα διεκδικήσει την αλλαγή πολιτικής, δείχνοντας ευθύνη απέναντι στις ευρωπαϊκές συνθήκες και την κοινή ευρωπαϊκή πορεία και θα διαπραγματευτεί με συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις. Είμαστε αντίθετοι σε μια λογική ρήξης.
Στο μέτωπο των εσωτερικών αλλαγών θα στηρίξουμε την κυβέρνηση στο βαθμό που θα προωθήσει αναγκαίους εκσυγχρονισμούς, δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και δίκαιες αλλαγές. Αντίθετα, δεν θα συναινέσουμε σε πολιτικές που αναπαράγουν συντεχνιακές ρυθμίσεις και αναδιανεμητικές λογικές του παρελθόντος και κρατισμό.
Ποιο ήταν το μήνυμα των εκλογών πιστεύετε; Ρήξη ή συμβιβασμός;
Η  ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει εντολή για διεκδίκηση αλλαγής πολιτικής εντός ευρώ και όχι  για μια ηρωική έξοδο. Όσοι σκέπτονται ότι είναι η ώρα για μια πολιτική του «όλα ή τίποτα» κάνουν τεράστιο λάθος, δημιουργούν διακινδύνευση για τη χώρα και συμβάλλουν στην ακύρωση του στόχου της  προοδευτικής αλλαγής. Συμβάλλουν ώστε μια δυνατότητα ιστορικών διαστάσεων και σημασίας για την Ελλάδα, να μετατραπεί σε ήττα ιστορικών διαστάσεων.
Πολλοί έχουν δει μια δική σας ενδεχόμενη συνεργασία με την κυβέρνηση, θα το βλέπατε εσείς αυτό;
Η όποια συνεργασία προϋποθέτει την συλλογική λειτουργία της ΔΗΜΑΡ, την ίδια την απόφαση της ΔΗΜΑΡ. Η πολιτική μου συμπεριφορά πάντοτε κινείται στο πλαίσιο της συλλογικότητας της ΔΗΜΑΡ.
Είχαν υπάρξει προεκλογικά συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, τι έγινε και ναυάγησε;
Είχαμε ξεκινήσει μετά τις ευρωεκλογές μια συζήτηση για προγραμματική συμφωνία μετά από επιστολή που είχα απευθύνει.  Οι μόνοι που ανταποκρίθηκαν σε αυτή την πρόσκληση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι Πράσινοι. Με τον ΣΥΡΙΖΑ απέμεναν κάποια σημεία που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν για να υπάρξει η συμφωνία. Και ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος του σημερινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι ένα είναι το πρόγραμμα το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Μετά από αυτό δεν ήταν δυνατόν να έχουμε την οποιαδήποτε συνεργασία.

Τελικά είχε γίνει κάποια προσέγγιση από πλευράς των κκ Σαμαρά και Βενιζέλου για την Προεδρία;
Δεν υπήρξε ποτέ καμία πρόταση είτε από τον κ. Σαμαρά είτε από τον κ. Βενιζέλο. Εγώ είχα συλλογική απόφαση στο συνέδριο, σύμφωνα με την οποία εμείς δεν θα ψηφίζαμε τον οποιοδήποτε Πρόεδρο.

Γιατί πιστεύετε ότι άνοιξε πάλι το θέμα αυτό;
Είναι ένα ερώτημα. Και το ερώτημα αυτό νομίζω έχει μία η απάντηση. Προφανέστατα ο κ. Σαμαράς είχε επιλέξει τις εκλογές, απόδειξη όλα εκείνα που επακολούθησαν, όπως η σπουδή του να βγει στις αγορές για να εισπράξει άρνηση, η υποψηφιότητα του κ. Δήμα – κατά πάντα άξιος άνθρωπος ο κ. Δήμας, αλλά ήταν στενή από πολιτική άποψη. Είχε επιλέξει την προσφυγή  στις εκλογές. Η συνεχής αναφορά στο θέμα αυτό από την μεριά του κ. Σαμαρά δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά μια προσπάθεια να δικαιολογήσει γιατί η χώρα πήγε σε εκλογές και γιατί είχε το αποτέλεσμα που είχε.
Πιστεύετε ότι τον Ιούνιο του 2013, οπότε και αποχωρήσατε με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ, υπήρξε κάποιο παιχνίδι των δύο άλλων κυβερνητικών εταίρων ερήμην της ΔΗΜΑΡ;
Ναι, νομίζω ότι υπήρξε μια συνεννόηση. Είχε επέλθει μεταξύ τους η συμφωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που καταθέσαμε μαζί με το ΠΑΣΟΚ πρόταση νόμου που καταργούσε την ΠΝΠ με την οποία έκλεινε η ΕΡΤ, το ΠΑΣΟΚ συνέχισε να στηρίζει την επιλογή για το κλείσιμο της ΕΡΤ, το οποίο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Η κίνηση των βουλευτών που ζήτησαν την παραίτησή σας το βράδυ του συνεδρίου σας πίκρανε;
Με ξάφνιασε, δεν με πίκρανε. Θα μπορούσε να είχε υπάρξει από την πλευρά τους μια πολύ πιο καθαρή, μια πολύ πιο σαφής θέση. Δικαίωμά τους να σκεφτούν όπως σκέφτηκαν αλλά και υποχρέωσή τους ταυτόχρονα να το θέσουν στη βάση της δημοκρατικής συλλογικής λειτουργίας που έχουμε, πάρα πολύ καθαρά. Όταν τίθεται κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν συνιστά συλλογικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...