Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Οι προσδοκίες από τη συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν

ethnos.gr

Στη θεαματική βελτίωση των ελληνορωσικών σχέσεων προσβλέπουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και στην επίλυση θεμάτων όπως η άρση του εμπάργκο για τα ελληνικά προϊόντα.

Οι προσδοκίες από τη συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν
Το σημερινό τετ α τετ του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Β. Πούτιν στο Κρεμλίνο, αλλά και οι συμφωνίες που θα υπογραφούν ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών. Το διήμερο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα προκαλεί την ενόχληση σε Ευρωπαίους αξιωματούχους, αλλά και πληθώρα δημοσιευμάτων στον ξένο Τύπο, όπως το χθεσινό άρθρο στους Financial Times, το οποίο γράφει για τους καρπούς που αναμένεται να αποδώσει στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και για τους φόβους των Ευρωπαίων.
Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως κάνει λόγο για τη «νέα άνοιξη» στις ελληνορωσικές σχέσεις αναμένοντας μεταξύ άλλων τη θετική ανταπόκριση για την άρση του εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα αλλά και διαγραφή ή θεαματική μείωση των κυρώσεων που αντιμετωπίζει η χώρα μας εξαιτίας της μειωμένης κατανάλωσης του φυσικού αερίου.
Σημειώνεται ότι δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant, χωρίς να κατονομάσει τη ρωσική πηγή, έγραψε πως πιθανόν η Ρωσία να προσφέρει στην Ελλάδα έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να ανοίξει από τώρα η συζήτηση για τη νέα σύμβαση για το φυσικό αέριο για την χρονική περίοδο 2016-2019.

Η ρωσική εφημερίδα αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο δανείου προς την Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τη ρωσική πηγή το δάνειο συνδέεται και τη σχεδιαζόμενη έκπτωση του φυσικού αερίου και πιθανόν για το ρωσικό ενδιαφέρον για την αγορά εταιρειών του Δημοσίου, όπως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο Λιμένας Θεσσαλονίκης.
Ιδιαίτερη σημασία αποκτά και η χθεσινή δήλωση του Ρώσου υπουργού Γεωργίας Ν. Γιοντόροφ, ο οποίος δεν απέκλεισε να εξαιρεθούν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ουγγαρία από το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στα αγροτικά προϊόντα.
Παρ' όλα αυτά, μια συμφωνία για την εξαίρεση της Ελλάδας από τον κατάλογο των χωρών είναι απίθανο να συναφθεί κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψης του κ. Τσίπρα στη Μόσχα, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία ζητά από την Ελλάδα όχι μόνο τη στήριξη αλλά και συμμετοχή του αγωγού φυσικού αερίου, που θα ξεκινά από τη Μαύρη Θάλασσα και μέσω της ευρωπαϊκής Τουρκίας, θα περάσει από την Ελλάδα με κατεύθυνση τα Σκόπια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσία θέλει η χώρα να συμμετάσχει στο κοινοπρακτικό σχήμα που θα δημιουργηθεί για την κατασκευή του αγωγού από τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι τα Σκόπια. Από το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Μόσχα έγινε γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να μετάσχουν ρωσικές εταιρείες στον διαγωνισμό για τα «20 οικόπεδα» στο Ιόνιο και στη Νότια Κρήτη.
Η κυβέρνηση πάντως τονίζει ότι οι συνομιλίες του κ. Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο αλλά και με τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα περιλαμβάνουν θέματα όπως η εμπορική και οικονομική συνεργασία, ζητήματα επενδύσεων, ενέργειας, τουρισμού αλλά και των μορφωτικών και πολιτιστικών ανταλλαγών.
Παραμονές της σημερινής επίσκεψης του κ. Τσίπρα στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, άφησε να εννοηθεί ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους μπορεί να συζητηθεί στις συνομιλίες. «Αναμφίβολα δεν αποκλείουμε ότι όλα τα ζητήματα θα εγερθούν» είπε, συμπληρώνοντας ότι «δεν χρειάζεται, όμως, όλα να αποτιμώνται πιστωτικοχρηματικά». Επεσήμανε δε ότι θα συζητηθεί όλο το φάσμα των σχέσεων των δύο χωρών.
Η διήμερη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα -ο τελευταίος πρωθυπουργός που είχε επισκεφθεί τη ρωσική πρωτεύουσα ήταν ο Γ. Παπανδρέου 2010- εντάσσεται και στον σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει το «γεωπολιτικό» χαρτί της χώρας.
Η κυβέρνηση κάνει λόγο για την ανάπτυξη μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, στην οποία εντάσσεται και η στενή συνεργασία της Ελλάδας με τις λεγόμενες χώρες BRIGS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), οι οποίες αποτελούν τις αναδυόμενες αγορές και ανερχόμενες οικονομίες.
Οπως δε διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης, «το γεγονός ότι εφαρμόζουμε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και θέλουμε να εμβαθύνουμε σε διμερές, όχι μόνο με τη Ρωσία, αλλά και με άλλες χώρες εκτός Ε.Ε., δεν αλλάζει καθόλου τον κεντρικό προσανατολισμό της Ελλάδας, στο πλαίσιο της Ε.Ε. Δεν κοιτάει η Ελλάδα κάπου αλλού, δεν αισθάνεται ότι ανήκει κάπου αλλού, πέραν της Ευρώπης και της Ε.Ε.».
ΡΩΣΙΚΑ ΜΜΕ
Εκπτωση στο φυσικό αέριο στα πιθανά «δώρα»
Τα πιθανά «δώρα» του Βλ. Πούτιν προς τον Αλ. Τσίπρα απασχόλησαν τα ρωσικά ΜΜΕ εν όψει της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού. Μάλιστα η εφημερίδα «Kommersant», επικαλούμενη ρωσική κυβερνητική πηγή, έγραψε ότι η Μόσχα ενδέχεται να προσφέρει στη χώρα μας έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου καθώς και δάνεια, δίχως να αναφέρει λεπτομέρειες.
Η ρωσική κυβερνητική πηγή πρόσθεσε ότι σε αντάλλαγμα για την έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου και τη χορήγηση δανείων, η Ρωσία θα ζητήσει πρόσβαση σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται το είδος αυτών των περιουσιακών στοιχείων.
Ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom και το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας δεν σχολίασαν το δημοσίευμα. Ως «απελπισμένο» που «ζητιανεύει για μετρητά» περιγράφει τον Α. Τσίπρα ο αναλυτής Πάτρικ Λ. Γιανγκ, μιλώντας στο «Russia Today», ενώ τονίζει ότι θεωρεί απίθανο να μας χρηματοδοτήσει η Ρωσία σε μια περίοδο που και η ίδια βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση. «Θα σώσει ο Πούτιν τον Τσίπρα;» ήταν ο τίτλος δημοσιεύματος των «Moscow Times». «Η Ρωσία θα μπορούσε να δώσει χρήματα στην Ελλάδα... αλλά αυτό δεν θα έλυνε ούτε τα προβλήματα της Μόσχας, ούτε της Αθήνας» λέει Ρώσος αναλυτής.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι δυο πλευρές δεν επιδιώκουν κάποια δραματική διπλωματική ανατροπή, αλλά μάλλον επιθυμούν να τραβήξουν την προσοχή και σημειώνει ότι πιο πιθανή εξέλιξη είναι η άρση του ρωσικού εμπάργκο για τα ελληνικά φρούτα, κάτι που θα συνιστούσε «κολοσσιαίο δώρο» για τη χώρα μας, αφού «θα έδινε την ευκαιρία στον Α. Τσίπρα να παρουσιάσει κάτι χειροπιαστό στους Ελληνες ψηφοφόρους».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...