Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Τσίπρας: Ολα ανοικτά αν η επιλογή της ΕΕ είναι η ρήξη

thetoc.gr
Με τελεσίγραφα πάει ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Τι είπε στους δημοσιογράφους εν πτήσει.

tsipras-pros-merkeldimopsifisma-i-ekloges-an-den-mas-dwsete-xrimata
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο εν πτήσει προς Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας είπε στους δημοσιογράφους σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα: «Θέλουμε καταλυτική συμφωνία έως τις 30 Απριλίου αλλιώς παύει να ισχύει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Κάναμε όσα ήταν να κάνουμε, επιθυμούμε να καταγραφεί η πρόοδος αύριο στο Eurogroup γιατί είμαστε κοντά σε συμφωνία και σκοπός μας είναι την επόμενη Τετάρτη να επικυρωθεί η συμφωνία και την Πέμπτη να γίνει Eurogroup. Αν η επιλογή είναι η ρήξη τότε όλα είναι ανοικτά».
Ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας αναφέρθηκε στις σφοδρές αντιδράσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, τις οποίες  χαρακτήρισε υπερβολικές λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν τις περίμενε και αιφνιδιάστηκε.
 
«Για τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου, ναι περιμέναμε να αντιδράσουν, αλλά όχι τόσο για το θέμα του Σάββα Ξηρού» τόνισε το ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης, επισημένοντας πως δεν είναι «φωτογραφική η ρύθμιση για τον Σάββα Ξηρό» και πως ο φυλακισμένος τρομοκράτης «μάλλον θα αρνηθεί τη δυνατότητα χρήσης των διατάξεων του νέου νόμου γιατί δυσαρεστήθηκε που δεν προβλέπεται αποφυλάκισή του»!
Για την αντίδραση των δημάρχων στην ΠΝΠ αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά «αν η χώρα χρεοκοπήσει αυτοί θα είναι εντάξει;» και αποκάλυψε  ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους περιφερειάρχες, τη στάση των οποίων επέκρινε, όπως και αυτή των δημάρχων.
«Δεν είδα να αντιδρούν  όταν τους έπαιρναν τα χρήματα επί μνημονιακών κυβερνήσεων» είπε η ανώτατη κυβερνητική πηγή, αποδίδοντας τις αντιδράσεις για την δέσμευση των διαθεσίμων των δήμων σε πολιτικές σκοπιμότητες.

Συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ

Τα κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν κρίσιμη τη συνάντηση Τσίπρα- Μέρκελ η οποία πραγματοποιείται σήμερα στις 15:30 στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό,  τα οποία σημειώνουν ότι από την έκβασή της θα εξαρτηθούν οι πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας.
Ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει από την Γερμανίδα Καγκελάριο, την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης της χώρας.
Η ελληνική πλευρά αγωνιά και αναμένει να δει «φως» από την Γερμανίδα Καγκελάριογια την αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας που οδήγησε την κυβέρνηση να υπογράψει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία συγκεντρώνει τα αποθεματικά 1500 φορέων και των ΟΤΑ για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις τους επόμενους μήνες.
Ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει από την Γερμανίδα Καγκελάριο, την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης της χώρας η οποία έχει να λάβει δόση από το πρόγραμμα τους τελευταίους 8 μήνες και θα ζητήσει την αποδέσμευση των 1,9 δις. ευρώ από την ΕΚΤ που αφορούν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα.
Στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, θα πραγματοποιηθείσυνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. 

Δύσκολες διαπραγματεύσεις

Ακόμα και στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία των θεσμών στο συγκεκριμένο αίτημα, παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς δεν αποδίδουν καρπούς και διαπιστώνεται η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών σε αρκετούς τομείς όπως παραδέχτηκε χτες ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Brusseles Group που συνεδριάζει στο Παρίσι Γ. Χουλιαράκης, χρειάζεται τουλάχιστον 1,5-2 μήνες διαδικασιών και συνεδριάσεις εθνικών κοινοβουλίων για να απελευθερωθούν τα κονδύλια.
Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα περιγράψει την οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα σημειώνοντας ότι «δεν πάει άλλο» με το πάγωμα της χρηματοδότησης που έχει οδηγήσει σε ασφυξία την Ελλάδα ζητώντας την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η ελληνική κυβέρνηση θα καθορίσει την στάση της από την απάντηση που θα λάβει ο Αλέξης Τσίπρας από την Γερμανίδα Καγκελάριο.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η ελληνική κυβέρνηση θα καθορίσει την στάση της από την απάντηση που θα λάβει ο Αλέξης Τσίπρας από την Γερμανίδα Καγκελάριο στο συγκεκριμένο θέμα και αγωνιά στην περίπτωση που για μία ακόμη φορά η θέση Α. Μέρκελ και των υπολοίπων Ευρωπαίων ηγετών είναι αρνητική.
«Από την συζήτηση του Πρωθυπουργού με την Αγκελα Μέρκελ θα εξαρτηθούν οι εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας» αναφέρει στo The TOC ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναιανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί το πράσινο φως για δημοψήφισμα ή εκλογές και νωρίτερα από τον Ιούνιο.

Αναζητούν τμηματική καταβολή

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσιάζουν την εικόνα ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ευελπιστώντας ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για μία τμηματική καταβολή δόσεων ακόμα και εντός του Μαΐου.
Όμως οι Ευρωπαίοι ηγέτες καθώς και τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών με κάθε τρόπο τονίζουν ότι διαβατήριο για την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης είναι η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας εκτιμάται ότι θα επιμείνει στις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης για την μείωση μισθών και συντάξεων, το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις.
Στην περίπτωση που για μία ακόμη φορά η προσπάθεια για πολιτική διαπραγμάτευση που επιδιώκει η κυβέρνηση δεν έχει αποτέλεσμα, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η ελληνική πλευρά θα αντιμετωπίσει τεράστιες δυσκολίες να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον κίνδυνο να υπάρξει και επίσημα στάση πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας με αποτέλεσμα να επισπευσθούν οι πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό και την πιθανότητα να στηθούν κάλπες είτε για δημοψήφισμα είτε ακόμα και για εκλογές, εντός του Μαΐου.                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...