Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

badiera.gr

Σε συνέντευξή του στον ρ/σ Παραπολιτικά και στον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης επισημαίνει ότι «αν έχουμε επανάληψη υφεσιακών μέτρων είναι βέβαιο ότι ο φαύλος κύκλος θα μεγαλώνει»,  τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει «έντιμος συμβιβασμός» και σημειώνει  ότι «είναι αναγκαία μια συναίνεση, μια στήριξη προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των προσπαθειών της κυβέρνησης»
Αναλυτικά αποσπάσματα
Για το πρόβλημα της ρευστότητας
Η χώρα έχει προβλήματα ρευστότητας. Η ασφυξία από την έλλειψη ρευστότητας είναι ένα πραγματικό γεγονός το οποίο έρχεται πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
ΕΡ. Πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους υποχώρηση,  αυτή την ώρα, από την πλευρά και της ελληνικής κυβέρνησης και ποια;
ΑΠ. Δεν πρέπει να υπάρξουν υφεσιακά μέτρα. Αν έχουμε επανάληψη υφεσιακών μέτρων είναι βέβαιο ότι ο φαύλος κύκλος θα μεγαλώνει και θα αυξάνεται. Πρέπει να υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός.
Για τη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη
Αναδείχθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη η κοινωνικοπολιτική διάσταση του προβλήματος της κρίσης στην Ελλάδα. Και αυτό το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό. Έχει διαμορφώσει ένα άλλο πλαίσιο συζήτησης με τους δανειστές. Από εκεί και πέρα η πρόταση, η οποία έχει απευθυνθεί προς τους εταίρους και θα αντιμετωπιστεί στο Eurogroup,  έχει στοιχεία που προάγουν τον διάλογο, επιτρέπουν τη διαπραγμάτευση να αναπτυχθεί και να συζητηθεί και εκεί πάνω είναι δυνατόν με βάση και την πρόταση που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση να βρεθεί ένας κοινός τόπος με τους εταίρους. Οι εταίροι πρέπει να συνυπολογίσουν την βαθιά ύφεση που υπάρχει στη Ελλάδα, άρα όχι λήψη μέτρων με υφεσιακό χαρακτήρα. Και να αντιληφθούν ότι έχουμε 1,5 εκ. ανέργους.
ΕΡ. Ενδεχομένως, προϊόντος του χρόνου και καθώς θα πηγαίνουμε προς την μεγάλη συμφωνία του Ιουνίου η κυβέρνηση θα χρειαστεί ολοένα και περισσότερα αποθέματα συναίνεσης και ενότητας του πολιτικού συστήματος . Σήμερα ο κ. Σαμαράς, μέσω του Bloomberg, άφησε να εννοηθεί ότι αν το θέμα είναι παραμονή στο ευρώ ότι ενδεχομένως να συμμετείχε σε μια τέτοια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού. Πιστεύετε ότι είναι υπαρκτά αυτά τα σενάρια 
ΑΠ. Όχι, δεν πιστεύω κάτι τέτοιο. Εκείνο το οποίο εκτιμώ είναι ότι η ίδια η κυβέρνηση και όπως αυτή την ώρα συγκροτείται θα επιχειρήσει να υπάρξει αυτή η συμφωνία και η χώρα να συνεχίσει σταθερά την πορεία της, μέσα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα και στην Ευρωζώνη.
(…)Είναι αναγκαία μια συναίνεση, μια στήριξη προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των προσπαθειών της κυβέρνησης.  Και αυτή η συναίνεση και η στήριξη πρέπει να δοθεί από όλους, διότι το ζήτημα αφορά την Ελλάδα και την ελληνική κοινωνία.
ΕΡ. Βρίσκετε ισορροπημένη, μέχρι τώρα, αυτή τη διακυβέρνηση των δυο κομμάτων, δηλαδή την συνύπαρξη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ή πιστεύετε ότι δημιουργεί, ενδεχομένως, κάποια προβλήματα;
ΑΠ. Έχει και αντιφάσεις, παραφωνίες και διαφωνίες. Για παράδειγμα, δεν μπορώ να πω ότι υπηρετεί την αποτελεσματικότητα, τουλάχιστον, της εικόνας  πολύ δε περισσότερο των επιλογών της κυβέρνησης, αυτό που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναρμοδίως, είπε βρισκόμενος στην Αμερική, προτείνοντας μάλιστα και ποσοστά 70%-30% για την συνεκμετάλλευση των όποιων υδρογονανθράκων  υπάρχουν. Το παράδειγμα είναι ενδεικτικό.
Η ανάγκη η εξωτερική πολιτική της χώρας να καταστεί πολύπλευρη πρέπει, κυρίως, όμως να έχει σταθερή την αταλάντευτη αναφορά της στην Ευρώπη. Και το άνοιγμα της εξωτερικής πολιτικής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, θέλει προσεκτικές κινήσεις, ολοκληρωμένο σχεδιασμό, σταθερότητα και όχι αποσπασματικές ενέργειες που είναι δυνατόν, όχι μόνο να εκθέτουν τη χώρα, όχι μόνο να δείχνουν στοιχεία μια εξωτερικής πολιτικής που δεν έχει σταθερή την αναφορά στην Ευρώπη, αλλά να μας εκθέτει και προς όλους εκείνους τους οποίους απευθυνόμαστε εκτός Ευρώπης για την διαμόρφωση οικονομικών σχέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...