Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Η συνάντηση με την Μέρκελ και το «plan P(utin)»

του Κώστα Πουλακίδα , huffingtonpost.gr
PUTIN MERKEL
 Από χθες το απόγευμα «έκλεισε» ο φάκελος με τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η Ελλάδα προς τους εταίρους. Ο φάκελος είναι στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα και το μόνο που γίνεται είναι η ολοκλήρωση ορισμένων «τεχνικών και οικονομικών παραμέτρων». Η Άνγκελα Μέρκελ θα είναι η πρώτη που θα ανοίξει τον φάκελο κατά την συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό σήμερα το απόγευμα στο Βερολίνο, ενώ αύριο θα σταλεί και στο Brussels Group.
Ο ελληνικός φάκελος είναι ουσιαστικά οι άξονες Βαρουφάκη, αλλά εξειδικευμένοι και περισσότερο ποσοτικοποιημένοι. Αυτό, λένε κυβερνητικές πηγές, σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν μέτρα λιτότητας, αλλά δεν θα διευρύνεται και το έλλειμμα. Το πλαίσιο που έχει θέσει ο υπουργός Οικονομικών παραμένει η επιδίωξη πρωτογενούς πλεονάσματος γύρω στο 1% του ΑΕΠ. Παράλληλα θα περιλαμβάνει και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μέχρι τον Ιούνιο. Με τον τρόπο αυτό θα «ξεκλειδώσει» η χρηματοδοτική ροή προς την Ελλάδα, ενώ θα εμπεδωθεί η σχέση εμπιστοσύνης με τους εταίρους.
Υπογραμμίζεται ότι η Μέρκελ ζήτησε την συνάντηση αμέσως μετά την γνωστοποίηση (αλλά το γνώριζε πριν γίνει η σχετική ανακοίνωση…) ότι ο Αλ. Τσίπρας επισπεύδει την επίσκεψή του στη Μόσχα. Η γερμανική πλευρά έχει πει αρκετές φορές σε συνομιλητές της πως «δεν ξέρουμε τι θέλουν οι Έλληνες» και η συνάντηση Πούτιν – Τσίπρα αναζωπύρωσε τις ανασφάλειά του Βερολίνου σε ένα παιχνίδι παγκόσμιας ισχύος που παίζεται στην ευρύτερη περιοχή.
Κοινοτικοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο στις Βρυξέλλες για «plan P» (πλάνο Πούτιν» σε ένα προφανές λογοπαίγνιο με το (άγνωστο σε αυτούς) «plan Β» που υποτίθεται πως έχει η Ελλάδα. Η συνάντηση της Μόσχας είναι έξω από το πλαίσιο, έλεγαν.
Η πρόταση Τσίπρα για την οκταμερή ουσιαστική ήταν η απάντηση στις γερμανικές ανησυχίες, καθώς με τον τρόπο αυτό πέτυχε και να ξεκινήσουν επί της ουσίας οι συζητήσεις, και μάλιστα με όρους πολιτικής διαπραγμάτευσης.
Επισημαίνεται τέλος ότι η Αθήνα ακόμη και λίγες ώρες πριν την συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ στο Βερολίνο δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα θέσει το ζήτημα των γερμανικών οφειλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...