Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Financial Times: Η στρατηγική Τσίπρα κατά της Γερμανίας θυμίζει Ανδρέα Παπανδρέου

huffingtonpost.gr
 
Η σκληρή ρητορική του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και μελών της κυβέρνησής του κατά της Γερμανίας θυμίζει τις τακτικές που ακολουθούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times υπό τον τίτλο «Tsipras's blast against foreign powers has familiar ring» («Η επίθεση Τσίπρα κατά ξένων δυνάμεων θυμίζει κάτι»).
«Ο νέος πρωθυπουργός είχε μόλις αρχίσει το δημοτικό σχολείο όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, φλογερός ρήτορας και οικονομολόγος σπουδαγμένος στις ΗΠΑ ανέβηκε στην εξουσία το 1981, στην κεφαλή του ΠΑΣΟΚ. Ο Παπανδρέου εκμεταλλεύτηκε το ισχυρό αντιδυτικό συναίσθημα μεταξύ των Ελλήνων, υποσχόμενος να βγάλει την Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, το οποίο είχε κατηγορηθεί από πολλούς ότι απέτυχε να αποτρέψει την στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Όπως σημειώνεται από τους FT, o Παπανδρέου είχε στοχεύσει την Ουάσινγκτον, «διακηρύσσοντας ότι η κυβέρνησή του θα έκλεινε τέσσερις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα- μια υπόσχεση που ικανοποίησε τη βαθιά εδραιωμένη λαϊκή δυσαρέσκεια γύρω από την αμερικανική υποστήριξη προς τη χούντα των Συνταγματαρχών του 1967-1974».
Η ρητορική αυτή είχε εντυπωσιακή απήχηση στη μεσαία τάξη, ενώ παράλληλα προκαλούσε προβληματισμούς σε ξένους διπλωμάτες για ρήξη με το ΝΑΤΟ και προσεταιρισμό του «άξονα» των χωρών που τηρούσαν αποστάσεις τόσο από την Ουάσινγκτον όσο και από τη Μόσχα.
«Fast-forward στον κ. Τσίπρα και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, και το αφήγημα είναι εντυπωσιακά παρεμφερές, ακόμα και αν οι στόχοι είναι διαφορετικοί, και τα ζητήματα οικονομικά αντί για πολιτικά» σημειώνεται.
Η Γερμανία έχει αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ως «στόχος», και η τρόικα το ΝΑΤΟ ως θεωρούμενος βασικός υπεύθυνος για τα δεινά της χώρας. «Ένας λόγος για την υιοθέτηση της στρατηγικής Παπανδρέου από τον Τσίπρα είναι το ότι ανώτερα στελέχη του “παλιού” ΠΑΣΟΚ προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού το δικό τους κόμμα έχασε την δημοτικότητά του εξαιτίας του ρόλου του στην εφαρμογή αυστηρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων» αναφέρουν οι FT.
Άλλος ένας λόγος, όπως σημειώνεται, είναι το ότι η τακτική αυτή βοηθά στον περιορισμό και την πρόληψη της αναταραχής στο εσωτερικό: «όπως ο εκλιπών προκάτοχός του, ο κ. Τσίπρας πρέπει να αντιμετωπίσει μία σκληροπυρηνική αριστερή παράταξη, που στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθεται κάθετα στον συμβιβασμό με τους διεθνείς δανειστές».
Στο δημοσίευμα εκτιμάται ότι η «η στρατηγική Παπανδρέου» μπορεί να «ανατρίχιασε» τις δυτικές πρωτεύουσες, ωστόσο έφερε αποτελέσματα, αμβλύνοντας τις εντάσεις με την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες – ενώ απειλούνταν εθνικοποιήσεις αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων, χαμηλών τόνων συνομιλίες οδήγησαν σε συμφωνία για την παραμονή των βάσεων. «Η Ελλάδα σιωπηλά ξανάρχισε να συμμετέχει στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ».
Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κ. Τσίπρας θα ήθελε να κάνει και αυτός έναν τέτοιο ελιγμό, αναφέρουν οι FT. «Η επίθεσή του εναντίον των “εγκλημάτων και καταστροφών από τις δυνάμεις του Τρίτου Ράιχ” έλαβε χώρα αμέσως μόλις η Ελλάδα άρχισε διαπραγματεύσεις με τους “θεσμούς”, σχετικά με την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης».
Ωστόσο, σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίζει προκλήσεις στο εσωτερικό του κόμματός του με τις οποίες ο Παπανδρέου είχε τελειώσει από τον καιρό που ήταν ακόμα στην αντιπολίτευση. «Ο Παπανδρέου είχε υπό τον απόλυτό έλεγχό του το κόμμα του, και έπαιρνε αποφάσεις με ένα συμβούλιο εμπίστων συνεργατών. Ο κ. Τσίπρας τον προηγούμενο μήνα έπρεπε να υπερασπιστεί την στροφή της κυβέρνησής του όσον αφορά στην ολοκλήρωση του προγράμματος σε μια μαραθώνια 11ωρη συνάντηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου περίπου 30 εξέφρασαν την αντίθεσή τους».
«Το να φέρει “στα νερά” του την Αριστερή Πλατφόρμα του κόμματος- ομάδες που ξεκινούν από μαρξιστές-λενινιστές και φτάνουν μέχρι υποστηρικτές του Ούγκο Τσάβες, μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες, είναι μια αποστολή με την οποία μπορεί να μην τα έβγαζε πέρα ούτε ο ίδιος ο Παπανδρέου» καταλήγει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...