Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Οι τρεις ομάδες και το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης

 Τσώλης Ζώης, Παπαστάθης Αργύρης , tovima.gr
 
Τρεις ελληνικές ομάδες των έξι ατόμων, μια στις Βρυξέλλες, μια στο Παρίσι και μια στην Αθήνα εργάζονται πυρετωδώς έχοντας απέναντί τους τρεις ομάδες τεχνοκρατών από τους δανειστές της χώρας και του ΟΟΣΑ προκειμένου να κλείσουν το «Review» του Προγράμματος που εκπνέει και να καταρτίσουν από κοινού το «Συμβόλαιο για την Ανάκαμψη και Ανάπτυξη της Οικονομίας» το οποίο θα διαδεχθεί το Μνημόνιο από τον Ιούλιο.

Βρυξέλλες

Απέναντι στον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Νίκο Θεοχαράκη και τη σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών κυρία Ελενα Παναρίτη κάθονται οι «παραδοσιακοί» εκπρόσωποι της πρώην τρόικας κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) καιΚλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) -ο τελευταίος θα αντικατασταθεί από τον Ράσμους Ρούφερ.

Οι δέκα συνολικά προτάσεις του κ. Βαρουφάκη έγιναν δεκτές, ωστόσο για το θέμα του ΦΠΑ η τριμερής των Βρυξελλών ζητεί κατάργηση των εξαιρέσεων (με έμφαση στα νησία) και επαναφέρει τη γνωστή ατζέντα για νέο, δίκαιο Mισθολόγιο στο Δημόσιο, συγχωνεύσεις ασφαλιστικών Ταμείων κλπ..

Eπικεφαλής αυτής η ομάδας είναι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης (ο οποίος όμως βρίσκεται στο Παρίσι) και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γιώργος Χουλιαράκης (ο οποίος όμως βρίσκεται στην Αθήνα).

Δραγασάκης στην Αθήνα

Το γενικό πρόσταγμα στην ελληνική πρωτεύουσα το έχει ήδη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης και το «θέατρο των επιχειρήσεων» θα είναι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ).

Από τις πρώτες επαφές προκύπτει ότι το 2014 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 1,4% του ΑΕΠ και ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2015 προσδιορίζεται πλέον με στόχο ξανά το 1,5% του ΑΕΠ και όχι 3% όπως προέβλεπε το Μνημόνιο. Τα εμπόδια που έχουν παρουσιαστεί είναι η επιδείνωση της πραγματικής οικονομίας το διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου λόγω της προεκλογικής περιόδου, της αβεβαιότητας και του περιορισμού της ρευστότητας.

Yπεραπόδοση ΕΝΦΙΑ

Θετική εξέλιξη είναι η ανάκαμψη των εσόδων το Φεβρουάριο που κάλυψε μεγάλο μέρος της απόκλισης του Γενάρη.
Δεύτερη θετική εξέλιξη είναι η υπεραπόδοση του ΕΝΦΙΑ που ξεπέρασε σε σύνολο τα 2,7 δισ. ευρώ.

Αχίλλειος πτέρνα

Αχίλλειος πτέρνα είναι τα διευρυνόμενα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος τα οποία διευρύνθηκαν έτι περαιτέρω λόγω της κατάρρευσης των εσόδων των ταμείων των αυτοαπασχολουμένων (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) για τα οποία η κυβέρνηση πιέζεται να τα συγχωνεύσει.

Αντιθέτως στο ΙΚΑ καταγράφεται το πρώτο δίμηνο αύξηση των εσόδων σε ποσοστό 9% λόγω της αύξησης της μισθωτής εργασίας κατά 60.000 άτομα περίπου και της προθυμίας επιχειρήσεων να ενταχθούν στη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών.

Στις αλλαγές του Ασφαλιστικού εκτιμάται ότι θα γίνει και το πρώτο κρας τεστ της κυβέρνησης με τις τάσεις που επικρατούν σε εσωκομματικό επίπεδο.

Παρίσι

Στο Παρίσι η ελληνική πλευρά θα υποβάλλει ένα Letter of Intent στον ΟΟΣΑ. Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας
και ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, μετά τις επίσημες δηλώσεις, θα καθίσουν σε μια αίθουσα όπου θα βρίσκονται δύο εξαμελείς ομάδες, μια ελληνική και μια του ΟΟΣΑ. Θα είναι μια μορφή σεμιναρίου στο οποίο θα παρουσιαστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν γίνει στις άλλες χώρες και αυτές που κατά τον ΟΟΣΑ είναι αναγκαίες για την Ελλάδα

Αυτό θα είναι η έναρξη. Σε διάστημα ενός μηνός οι δύο ομάδες θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα είναι ουσιαστικά το Πρόγραμμα του νέου «Συμβολαίου» που προγραμματίζεται να αντικαταστήσει το Μνημόνιο από τον Ιούλιο.  

Επικεφαλής αυτής της ομάδας θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τρεις φάσεις

Πίσω στην Αθήνα, το «ξεσκόνισμα» από τα τεχνικά κλιμάκια θα γίνει σε τρεις φάσεις. Από την Πέμπτη πιάνει δουλειά η ομάδα για τα δημοσιονομικά (Fiscal Team) και ακολουθούν με απόσταση μιας εβδομάδας  η καθεμία οι ομάδες για τα διαρθρωτικά (Structural) και για τις τράπεζες (Banking).

Η πρώτη ομάδα (Fiscal) αποτελείται κυρίως από τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

ΓΛΚ ή ξενοδοχείο

Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει την ακριβή τοποθεσία που θα γίνουν οι ευρύτερες επαφές Αθήνα καθώς εκτός από το ΓΛΚ «παίζει» πλέον και η εκδοχή του ξενοδοχείου!

Ως το μεσημέρι της Τετάρτης πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωναν ότι η ενημέρωση των τεχνικών κλιμακίων  θα αρχίσει την Πέμπτη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πρόκειται για χαμηλόβαθμα κλιμάκια που θα έχουν συναντήσεις με στελέχη του Υπουργείου σε επίπεδο προϊσταμένων, διευθυντών, και γενικών διευθυντών και δεν θα συναντηθούν με Υπουργούς.

Ομως τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών πρόκειται να συναντήσουν στελέχη και από όλα τα υπόλοιπα Υπουργεία (πέραν του Υπ. Οικονομικών).

Το βράδυ της Τετάρτης νέες πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους ανάφεραν ότι κάποια ραντεβού ίσως τελικά να γίνουν σε ξενοδοχείο.

Σημειώνεται ότι στο ΓΛΚ δεν υπάρχει κοντινή επαφή της αίθουσας Τύπου με τα γραφεία όπου γίνονται οι συσκέψεις, όπως συμβαίνει στο κτήριο της οδού Νίκης στο Σύνταγμα, γεγονός που εξασφαλίζει τη δυνατότητα επαφών μακριά από τις κάμερες και τους δημοσιογράφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...