Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Συνεχίζεται η ελεγχόμενη πίεση στην Αθήνα για μεταρρυθμίσεις

naftemporiki.gr
Ως την Παρασκευή ή την ερχομένη Δευτέρα στο Brussels group η λίστα
 

Συνεχίζουν την ελεγχόμενη πίεση στην ελληνική κυβέρνηση εταίροι, δανειστές και θεσμικά όργανα της Ε.Ε., στέλνοντας ένα σαφέστατο μήνυμα ότι μόνο οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να ξεκλειδώσουν την παροχή κοινοτικών κονδυλίων στην χειμαζόμενη ελληνική οικονομία.  
Πηγές του Μαξίμου, αμέσως μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group έκαναν λόγο για μια «παραγωγική διαβούλευση … σε κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας» και ανέφεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα παραδώσει στους θεσμούς μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων».
Θετική ήταν και η εκτίμηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος από το έδρανο της μικρής ολομέλειας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι «σύντομα η ελληνική κυβέρνηση θα παραθέσει πλήρη λίστα απτών μεταρρυθμίσεων στους εταίρους της». Όπως ανέφερε, επικοινώνησε τηλεφωνικά το βράδυ της περασμένης Τρίτης με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος του μετέφερε την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να παρουσιάσει τις προτάσεις της για τις μεταρρυθμίσεις έως το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.
Ωστόσο λίγο μετά τη σημερινή συνεδρίαση του EWG εκπρόσωπος του EFSF δήλωσε: «Το EWG είχε σήμερα μια πρώτη συζήτηση σε σχέση με το πόσο των ομολόγων που επεστράφησαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στον EFSF στα τέλη Φεβρουαρίου. Υπήρξε συμφωνία ότι νομικά δεν υπάρχει καμία υπερπληρωμή (overpayment) από το ΤΧΣ στον EFSF. Το EWG θα εξετάσει πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα σε σχέση με αυτό το ζήτημα εν ευθέτω χρόνω».
Το θετικό κλίμα ενισχύθηκε και από την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το όριο χρήσης του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες πάνω από τα 71 δισ. ευρώ, από 69,8 δισ. ευρώ που ήταν από την προηγούμενη εβδομάδα.
Τα καλά νέα σταματούν κάπου εδώ, αφού την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μ. Γέγκερ, με χθεσινές του δηλώσεις απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής στην Ελλάδα και στο ΤΧΣ των 1,2 δισ. ευρώ από τον EFSF, σημειώνοντας ότι «δεν βλέπουμε καμία βάση για μια τέτοια αποδέσμευση».
«Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την επιχειρηματολογία πώς θα μπορούσαν αυτά τα χρήματα για τα οποία γίνεται τώρα συζήτηση να δικαιολογηθούν σε αυτό το πλαίσιο. Εάν θέλει κανείς να συζητήσει για αυτό, θα έπρεπε πρώτα να απευθυνθεί στο Eurogroup και να πάρει μια ομόφωνη απόφαση προκειμένου να ελευθερωθούν αυτοί οι πόροι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γέγκερ, δείχνοντας σαφέστατα προς την πλευρά του Eurogroup και προτρέποντας εμμέσως πλην σαφώς την Αθήνα να τελειώνει με τις μεταρρυθμίσεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος εκπρόσωπος του EFSF, λίγο μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του EWG, δήλωσε πως «υπήρξε συμφωνία ότι νομικά δεν υπάρχει καμία υπερπληρωμή (overpayment) από το ΤΧΣ στον EFSF» και ότι  «το EWG θα εξετάσει πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα σε σχέση με αυτό το ζήτημα εν ευθέτω χρόνω».
Στην Αθήνα κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) συμφώνησε με το Euro Working Group «ότι οι προβληματισμοί της Ελληνικής πλευράς για το 1,2 δισ. ευρώ ήταν δικαιολογημένοι και ότι θα εξετάσει τις τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις για την επίλυση του θέματος».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...