Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

«Πληρωτέο επί τη εμφανίσει» το πακέτο μεταρρυθμίσεων.

 
Μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στη μίνι διάσκεψη των Βρυξελλών, η σκυτάλη περνά στην Αθήνα. Μέσα σε λίγες μέρες η κυβέρνηση πρέπει να ετοιμάσει ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων για μεταρρυθμίσεις, ώστε να μπορέσει να “εξαργυρώσει” αυτή την επιτυχία και να λύσει το πρόβλημα ρευστότητας. Το θετικό για την ελληνική πλευρά είναι ότι το πακέτο  αυτό  είναι “πληρωτέο επί τη εμφανίσει” - θα μεταφρασθεί δηλαδή σε εκταμιεύσεις, μόλις γίνει αποδεκτό από το Eurogroup. Τα πρώτα χρήματα θα έλθουν από την ΕΚΤ, η οποία θα αποδώσει στην Ελλάδα τα κέρδη  από ελληνικά ομόλογα. Θα ακολουθήσει η εκταμίευση  υποδόσης του δανείου, η οποία μπορεί να γίνει  ακόμη και εντός του Μαρτίου.
Του Χ. ΝΙΑΚΑ , sofokleousin.gr
Ολα θα κριθούν λοιπόν μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες . Το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από την αξιοπιστία και τον ρεαλισμό  του σχεδίου μεταρρυθμίσεων. Οι κρίσιμες αποφάσεις για την  Ελλάδα θα ληφθούν στο Eurogroup και περιθώρια για την αναζήτηση λύσεων σε πολιτικό επίπεδο – όπως επεδίωκε η ελληνική κυβέρνηση – δεν θα υπάρχουν πλέον. Αυτό ξεκαθαρίστηκε στη διάσκεψη και εν συνεχεία με τις δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ ήταν έτοιμος να ορίσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών την επόμενη εβδομάδα. Στη διάσκεψη ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ζήτησε λίγο περισσότερο χρόνο για να ετοιμασθεί αρτιότερο σχέδιο προτάσεων με τεκμηρίωση και κοστολόγηση.
Θα υποβληθεί πιθανότατα  την Παρασκευή - το αργότερο τη μεθεπόμενη Δευτέρα .  Το Eurogroup θα συνεδριάσει για να αξιολογήσει την επάρκεια και την αποδοτικότητα των μεταρρυθμιστικών σχεδίων. Αν η αξιολόγηση είναι θετική, η ΕΚΤ θα κινηθεί αμέσως, αποδεσμεύοντας 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη επί ελληνικών ομολόγων, προκειμένου να καλυφθούν επείγουσες ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου.
Το Eurogroup θα δώσει επίσης πράσινο φως για εκταμίευση υποδόσης της τάξεως των 2 δισ. ευρώ. Οπως δήλωσε ο Γερμανός Επίτροπος Ντίντριχ Ετινγκερ, το ποσό αυτό μπορεί να δοθεί και μέσα στον Μάρτιο. Με τα 3,9 δισ. που θα εισπραχθούν συνολικά,  θα καλυφθούν κατά μεγάλο μέρος οι ανάγκες  για τον Απρίλιο.
Αν το Συμβούλιο υπουργών  κρίνει ανεπαρκές ή ανεδαφικό  και μη αποδοτικό το ελληνικό σχέδιο, η χώρα θα βρεθεί πάλι στο χείλος του γκρεμού,  τα καταστροφολογικά  σενάρια για  πιστωτικό γεγονός  και ενδεχόμενο Grexit θα επανέλθουν σττο προσκήνιο και η κυβέρνηση θα βρεθεί προ αδιεξόδου.

Γι αυτό  πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης και ξένοι αναλυτές  χαρακτηρίζουν  το αποτέλεσμα της διάσκεψης ως“ελληνική νίκη με ημερομηνία λήξης”:  Μέσα σε λίγες μέρες  μπορεί να μετουσιωθεί σε ουσιαστικό αποτέλεσμα ή να αποδειχθεί ότι γέννησε απλώς φρούδες ελπίδες.
Οπως επισημαίνουν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατόρθωσε να απαλλαγεί(;) η χώρα από το Μνημόνιο και να αλλάξει το μοντέλο ελέγχων της τρόικας. Ομως, η κυβέρνηση του καλείται τώρα να αποδείξει ότι έχει εναλλακτικές λύσεις για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό που δημιουργεί η μη υλοποίηση των “τοξικών” μνημονιακών μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...