Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Η λίστα Βαρουφάκη και τα κρυφά χαρτιά της διαπραγμάτευσης

Αλέξανδρος Κλώσσας ,.huffingtonpost.gr

 
Σαφή μηνύματα λαμβάνει η κυβέρνηση από τους δανειστές, ότι το σημερινό Eurogroup θα είναι ακόμα μια δύσκολη συνεδρίαση. Ήδη η πρώτη αντίδραση αξιωματούχων από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, δείχνει ότι η “λίστα Βαρουφάκη” δεν αρκεί για να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών.
Ενδεικτικό είναι ότι οι Βρυξέλλες έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι η Αθήνα δεν πρέπει να περιμένει καμία συμφωνία στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και κυρίως δεν πρέπει να περιμένει έγκριση για την εκταμίευση έστω και μέρους της δόσης των 7,2δισ ευρώ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υψηλόβαθμοι παράγοντες από τις Βρυξέλλες έχουν εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι απουσιάζουν από τη λίστα “μέτρα άμεσης απόδοσης”, την ώρα μάλιστα που όπως σημειώνουν οι θεσμοί δεν έχουν καμία εικόνα για την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Όπως αναφέρουν υπάρχει πολύς δρόμος που μένει να διανυθεί μέχρι την τελική συμφωνία, ενώ συμπληρώνουν ότι αυτός ο δρόμος θα πρέπει να περάσει σίγουρα από την Αθήνα. Αυτό σημαίνει ότι στο σημερινό Eurogroup, ο Γιάνης Βαρουφάκης θα πρέπει να είναι έτοιμος να ασχοληθεί περισσότερο με τις πιέσεις που θα δεχθεί για την επίσκεψη τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα και λιγότερο με τις επτά μεταρρυθμίσεις που έστειλε στον Γερούν Ντάισελμπλουμ την Πέμπτη το βράδυ.
Μάλιστα, η Κομισιόν έμμεσα απάντησε και στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την άμεση έναρξη των συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο στις Βρυξέλλες. Αρμόδιοι παράγοντες έλεγαν ότι “Ο έλεγχος των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας εξ αποστάσεως είναι αδύνατος, ενώ ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά”, μην αφήνοντας πολλά περιθώρια στην ελληνική πλευρά.
Τα κρυφά χαρτιά
Από ελληνικής πλευράς κυβερνητικοί παράγοντες επιχειρούν να διασκεδάσουν τους φόβους για μια νέα εμπλοκή, καθώς όπως λένε η “λίστα Βαρουφάκη” είναι αναλυτική και κοστολογημένη. Παράλληλα, αρνούνται να μιλήσουν για “κρυφά χαρτιά” τα οποία θα προσκομίσει στους ομολόγους του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.
Παρόλα αυτά όσο περνούν οι μέρες πληθαίνουν οι πηγές που αναφέρουν ότι ο κ. Βαρουφάκης στις βαλίτσες του έχει τουλάχιστον μια αποκρατικοποίηση, την πρόταση για περιορισμένες αλλαγές στο ΦΠΑ, αλλά και την ενοποίηση ορισμένων Ταμείων.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η συμπληρωματική λίστα θα μπορούσε να δημιουργήσει τις συνθήκες που χρειάζεται η πλευρά των δανειστών, ώστε να αποφευχθεί μια νέα εμπλοκή και κυρίως να γίνει μια ειλικρινή συζήτηση για το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Ακόμα όμως και αν ευσταθούν οι πληροφορίες για τη συμπληρωματική λίστα, πολύ δύσκολα οι εταίροι θα δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση χρημάτων προς την Αθήνα, τη στιγμή μάλιστα που κυβερνητικοί παράγοντες επαναφέρουν στο τραπέζι την “απειλή” του δημοψηφίσματος εάν συνεχίσουν να δέχονται ασφυκτικές πιέσεις από την πλευρά των δανειστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...