Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Δεν ηττήθηκε η πολιτική της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά το κόμμα

badiera.gr


“Το ποσοστό 0,50% που έλαβε η ΔΗΜΑΡ, ακριβέστερα το σχήμα Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά, στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ήταν συντριπτικό”, παραδέχεται ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, και γι’ αυτό έχει ξεκινήσει διαδικασία συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 22-24 Μαΐου, δηλώνοντας ότι αποσύρεται από την ηγεσία του κόμματος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής.
«Προσωπικά νιώθω την ευθύνη της ήττας. Είπα ότι δεν θα είμαι υποψήφιος επειδή θέλω να γίνει πραγματική ανανέωση, από τον πρόεδρο του κόμματος έως τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής» παρατηρεί και προσθέτει: «Είμαι και θα είμαι παρών στην πρώτη γραμμή μέσα από τη συλλογικότητα της ΔΗΜΑΡ και στην πολιτική ζωή του τόπου». O κ. Κουβέλης-σύμφωνα με το Βήμα- επισημαίνει ότι στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, “δεν ηττήθηκε η πολιτική της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά το κόμμα”.
Τι πήγε στραβά για τη ΔΗΜΑΡ σε μια πορεία που ξεκίνησε με θετικούς οιωνούς; Ο κ. Κουβέλης εκτιμά ότι το κόμμα του έχασε μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος επειδή στήριξε την κυβέρνηση του 2012 και άλλο ένα κομμάτι επειδή έφυγε από την κυβέρνηση. «Και τα εσωτερικά προβλήματα θόλωναν την εικόνα μας» σημειώνει.
Παρά τη στάση αναμονής που τηρεί έναντι του αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης, ο κ. Κουβέλης δηλώνει καθαρά ότι δεν είναι οπαδός της αριστερής παρένθεσης.
«Ακούω το σενάριο των εκλογών από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα είναι ποιο θα είναι το δίλημμα. Τι θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Μεγαλύτερο ποσοστό; Πιο ισχυρή εντολή; Για να κάνει τι και προς ποια κατεύθυνση; Εγώ θέλω να πετύχει η κυβέρνηση, γιατί η ενδεχόμενη αποτυχία της μπορεί να οδηγήσει στη μετακίνηση μέρους της κοινωνίας προς συντηρητικές επιλογές και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμώ κάτι τέτοιο για τη χώρα.
Ο κίνδυνος του Grexit
O Φώτης Κουβέλης εύχεται να πετύχει η κυβέρνηση και να οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Ασκεί κριτική για τις αντιφάσεις και τις αρρυθμίες αλλά αποδέχεται ότι υπάρχει και η βούληση να τεθεί σε άλλη βάση η διαπραγμάτευση με τους εταίρους, κάτι που δεν υπήρχε το προηγούμενο διάστημα. «Τον κίνδυνο για ατύχημα ή για Grexit, όπως προβάλλεται από κάποιες πλευρές, δεν τον βλέπω» λέει και προσθέτει ότι ο ίδιος δεν θα επέλεγε τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τη διαπραγμάτευση ο Γιάνης Βαρουφάκης.«Οχι ως προς την ουσία αλλά ως προς τον τρόπο. Είναι προφανές ότι στη διαπραγμάτευση προωθεί τις θέσεις της κυβέρνησης και όχι τις δικές του».
Ο κ. Κουβέλης εκτιμά ότι θα πρέπει να αποκτήσει σαφήνεια η πολιτική γραμμή της κυβέρνησης και αναμφισβήτητα ρυθμό. Να πει τι θέλει. Βέβαια όταν κάποιος διαπραγματεύεται πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις διελκυστίνδες αλλά η σαφήνεια των επιλογών πρέπει να υπάρχει. Η έλλειψη ρευστότητας δημιουργεί ασφυξία και το στοιχείο αυτό πρέπει να συνυπολογίζεται ως αποφασιστικό μέγεθος στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, τονίζει. Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα των συνομιλιών με τους εταίρους, πιστεύει ότι η όποια συμφωνία δεν θα ονομάζεται μνημόνιο αλλά περιμένει να δει ποια μέτρα θα προκύψουν και ποιους θα αφορούν. Το θέμα της λιτότητας και η εκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν χωρίς άλλη καθυστέρηση, σημειώνει.
«Θέλω να πετύχει η κυβέρνηση»
Παρά τη στάση αναμονής που τηρεί έναντι του αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης, ο κ. Κουβέλης δηλώνει καθαρά ότι δεν είναι οπαδός της αριστερής παρένθεσης. «Ακούω το σενάριο των εκλογών από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα είναι ποιο θα είναι το δίλημμα. Τι θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Μεγαλύτερο ποσοστό; Πιο ισχυρή εντολή; Για να κάνει τι και προς ποια κατεύθυνση; Εγώ θέλω να πετύχει η κυβέρνηση, γιατί η ενδεχόμενη αποτυχία της μπορεί να οδηγήσει στη μετακίνηση μέρους της κοινωνίας προς συντηρητικές επιλογές και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμώ κάτι τέτοιο για τη χώρα. Παράλληλα τίθεται από πολλούς το ζήτημα της Ευρώπης και εδώ ας προσέξουμε όλοι τον ενδεχόμενο κίνδυνο να αναπτυχθεί ο αντιευρωπαϊσμός. Βέβαια η ευθύνη αυτή αφορά και την Ευρώπη. Ας μην ξεχνάμε όμως το σκοτεινό πρόσωπο της Ευρώπης όπως καταγράφηκε στις πρόσφατες ευρωεκλογές με την άνοδο των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων και την ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμού» τονίζει και δεν κρύβει ότι τον προβληματίζει εξίσου «ο φοβερός ανθελληνισμός που αναπτύσσεται στη Γερμανία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...