Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Από το haircut 50% στο ελληνικό χρέος του EFSF καταλήξαμε στα perpetual bond

bankingnews.gr

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εντός ελαχίστων ημερών από την ανάληψη της εξουσίας προέβη σε μια ιστορική κυβίστηση κοινώς κατά το λαϊκώς γραφόμενο «κωλοτούμπα».
Τι ακριβώς συνέβη; 
Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δεν αναφερόταν σε λύσεις perpetual bond χωρίς ουσιαστικά λήξη αλλά σε haircut του χρέους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δεν αναφερόταν σε λύσεις ομολόγων συνδεδεμένα με την ανάπτυξη αλλά σε haircut του χρέους. 
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης από τις επαφές που είχαν με πολιτικούς παράγοντες της Ευρώπης διαπίστωσαν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν haircut στο χρέος. 
Το haircut που αποτέλεσε την προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς 9 μέρες μετά τις εκλογές εγκαταλείφτηκε και πλέον η κυβέρνηση στρέφεται σε πιο ρεαλιστικές λύσεις. 
Ωστόσο η κυβίστηση του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να επιβεβαιώσει ότι σταδιακά όσο εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση Τσίπρα θα αποκλίνει από το αρχικό πρόγραμμα και θα συγκλίνει σε πιο ρεαλιστικές προσεγγίσεις.
Άπαξ και ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε το haircut είναι 100% βέβαιο ότι θα δεχθεί την νέα προληπτική πιστωτική γραμμή ECCL η οποία ενδεχομένως να μετονομαστεί σε κάτι άλλο αλλά ουσιαστικά θα είναι νέα πιστωτική γραμμή. 
Με την λύση αυτή δεν κινδυνεύει η Ελλάδα και οι τράπεζες αλλά σίγουρα θα αποτελεί ιστορική κυβίστηση του ΣΥΡΙΖΑ. 
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείπει το haircut μέσα σε 9 ημέρες από την ημέρα ανάληψης της εξουσίας, εγκαταλείπει το μείζον στόχο….τότε καθίσταται κατανοητό ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αυτοαναιρεθεί. 
Πίσω από την επικοινωνιακή αντεπίθεση που συνάρπασε τον έλληνα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πραγματοποιήσει μια ιστορική κυβίστηση. 

Τι απαντάει η κυβέρνηση για την συνέντευξη Βαρουφάκη του FT που αποκάλυψε τα ομόλογα ανάπτυξης και τα  perpetual bonds

«Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε. 
Η ουσία, όμως, είναι μια. 
Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει.
Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο και αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητα μας».

Ο πρώτος τύπος των νέων ομολόγων θα συνδέεται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη της χώρας και θα αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης (rescue loans) που έχει λάβει η Ελλάδα.
- Ο δεύτερος τύπος των νέων ομολόγων θα αφορά σε διαρκή ομόλογα, δηλαδή σε ομόλογα χωρίς λήξη (perpetual bonds) και θα αντικαταστήσει τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ.

Τι ανέφερε το bankingnews για το «νέο πρόγραμμα» ΣΥΡΙΖΑ ήδη από τις 28 Ιανουαρίου 

Τα 315 δισεκ. για να καταστούν βιώσιμα πρέπει να συμβούν τα εξής. 
Τα δάνεια που προέρχονται από το ΔΝΤ και τα διακρατικά δηλαδή 85 δισεκ. ευρώ περίπου να επιμηκυνθούν.
Τα ομόλογα περίπου 35 δισεκ. που κατέχει η ΕΚΤ και τα οποία κάκιστα εξαιρέθηκαν από το PSI+ να ενταχθούν σε ένα σχέδιο αντικατάστασης τους με νέα ομόλογα πολύ μακροπρόθεσμης διάρκειας, ώστε να απομακρυνθούν στο μέλλον οι άμεσες αποπληρωμές. 
Τα δάνεια του EFSF ύψους περίπου 145 δισεκ. ευρώ θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα αντικατάστασης των ομολόγων με ομόλογα πολύ μακροπρόθεσμης διάρκειας 30 ή 50 χρόνια αλλά η αποπληρωμής τους να συνδέεται με βάση την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας. 
Συγκεκριμένα αν η Ελλάδα επιτυγχάνει ΑΕΠ πάνω από ένα ποσοστό τότε να πληρώνονται τόκοι και τοκοχρεολύσια κανονικά ενώ αν η Ελλάδα εμφανίζει επιβράδυνση ή ύφεση να παγώνει η αποπληρωμή των χρεών. 
Ταυτόχρονα θα μπορούσαν τα 25 δισεκ. των τραπεζών που κατέβαλλε το ΤΧΣ να μεταφερθούν στον ESM ώστε να μειωθεί το χρέος κατά 25 δισεκ. άμεσα. 
Με την πρόταση αυτή η έννοια haircut δεν υφίσταται αλλά παρέχεται χρόνος στην Ελλάδα με ένα μηχανισμό αναδιάρθρωσης του χρέους να τηρήσει τις δεσμεύσεις της χωρίς να υφίσταται θέμα στάσης πληρωμών ή χρεοκοπίας. 
Το ιδανικό για την Ελλάδα θα ήταν haircut στο χρέος από τα 320 δισεκ. στα 145 δισεκ. του EFSF τουλάχιστον 50% αλλά είναι πολύ δύσκολο να το δεχθεί πολιτικά η Ευρώπη. 
Ένα μοντέλο όμως με βάση το οποίο η Ελλάδα επιμηκύνει δραστικά το χρέος θα μπορούσε να δώσει χρόνο στην Ελλάδα να διορθώσει την οικονομία της. 
Το haircut είναι η μόνη πραγματικά βιώσιμη λύση για την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...