Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Διχασμένη η ΕΚΤ στην απόφαση για την ακύρωση των ελληνικών ομολόγων αποκαλύπτουν οι FT

7imeres.gr

Οι Financial Times αποκαλύπτουν τις διαφωνίες που προέκυψαν μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών των μελών της Ευρωζώνης για την απόφαση Ντράγκι. Γιατί η Ελλάδα έχασε το δικαίωμα ψήφου

Νέα δεδομένα παρουσιάζει δημοσίευμα των Financial Times σχετικά με την απόφαση του Ντράγκι να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την χορήγηση ρευστότητας. Συγκεκριμένα, τονίζει πως τα μέλη της ΕΚΤ ήταν διχασμένα ως προς την απόφαση.
Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ διχάστηκε,καθώς πολλά μέλη της πρότειναν να αναβληθεί η απόφαση έως τη λήξη της παράτασης του προγράμματος στις 28 Φεβρουαρίου.
Σημειώνεται στο ρεπορτάζ ότι λόγω του εκ περιτροπής δικαιώματος ψηφοφορίας, την Τετάρτη δεν είχαν δικαίωμα ψήφου οι κεντρικοί τραπεζίτες της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ιρλανδίας. Επομένως, αυτό σημαίνει ότι ο Γιάννης Στουρνάρας δεν ψήφισε για το “μπλόκο” στα ομόλογα, καθώς η Ελλάδα έχασε προσωρινά και για χρονικό διάστημα τριών μηνών, από 1.1.2015, το δικαίωμα ψήφου από τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο διοικητής της ΤτΕ και άλλοι τρεις διοικητές εθνικών τραπεζών από την 1.1.2015 παραιτούνται προσωρινά από το δικαίωμα ψήφου, σε εφαρμογή παλαιότερης απόφασης της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, του 2003, η ΕΚΤ θεσμοθέτησε την εκ περιτροπής παραίτηση των διοικητών του δικαιώματος ψήφου, όταν ο αριθμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου (πέντε μόνιμα μέλη και οι ex officio διοικητές των κεντρικών τραπεζών) ξεπεράσει τους 18.
Η ένταξη της Λιθουανίας στην ευρωζώνη έχει ως αποτέλεσμα ο αριθμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ να φθάσει τον αριθμό αυτό. Σε κάθε περίπτωση όμως, όλοι οι διοικητές θα συνεχίσουν να μετέχουν στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου.
Το 25μελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ήταν σχεδόν μοιρασμένο για το αν θα έπρεπε να πάρει την απόφαση την Τετάρτη ή να περιμένει μέχρι την τυπική λήξη του ελληνικού προγράμματος στο τέλος του Φεβρουαρίου.
Το γεγονός ότι πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες διαφώνησαν με την απόφαση, αναδεικνύει πόσο αμφιλεγόμενη ήταν αυτή, ενώ πολλοί αναλυτές κατηγόρησαν την ΕΚΤ ότι παρεμβαίνει στις πολιτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...