Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Προβληματίζει την κυβέρνηση το χρηματοδοτικό κενό

του Αλέξανδρου Κλώσσα , huffingtonpost.gr
 
Με μοχλό πίεσης το χρηματοδοτικό κενό, οι δανειστές επιχειρούν να περιορίσουν τα περιθώρια αυτονομία της κυβέρνησης, με στόχο να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση της νέας συμφωνίας.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι όλο και αυξανόμενες πιέσεις έχουν να κάνουν με την πρόθεση της κυβέρνησης να σταματήσει την εφαρμογή παλαιότερων μνημονιακών μέτρων και μάλιστα μονομερώς.
Όπως εξηγούν, παρά τη δέσμευση του οικονομικού επιτελείου ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει, τουλάχιστον για τους επόμενους τέσσερις μήνες σε μονομερείς ενέργειες, από την πλευρά των εταίρων υπάρχει μεγάλη ανησυχία σχετικά με τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης σχετικά με τις προεκλογικές εξαγγελίες που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Υπό αυτές τις συνθήκες  οι εταίροι-δανειστές, εκτιμούν ότι οι πιέσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης μπορεί να οδηγήσουν σε αθέτηση της συμφωνίας σε κάποια από τα μέτρα και ως εκ τούτου εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην προχωρήσουν σε εκταμίευση της δόσης πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος και μαζί η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.
Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τουλάχιστον μέχρι και το τέλος Απριλίου από ίδιες πηγές. Ωστόσο, η υστέρηση των εσόδων, η οποία συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες ότι πλέον είναι δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος για 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2014, κάνει την εξίσωση να μοιάζει πάρα πολύ δύσκολη.
Πλέον η κυβέρνηση «σκουπίζει» στην κυριολεξία τα αποθεματικά Ταμείων και Φορέων του Δημοσίου με στόχο να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τον Μάρτιο, ενώ ελπίζει ότι η επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι  κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομίας, εξέφρασε χθες την άποψη ότι η χώρα χωρίς χρηματοδότηση από τους εταίρους αδυνατεί να τα καλύψει τις υποχρεώσεις της μέσα στο τετράμηνο του έτους  υπογραμμίζοντας ότι το δημοσιονομικό κενό έχει εκτοξευτεί στα 5,7 δισ. ευρώ αντί των 2,5 δισ. ευρώ που προβλεπόταν πριν τις εκλογές.
Σε αυτό το πλαίσιο το οικονομικό επιτελείο έχει βάλει στο τραπέζι όλες τις πιθανές πηγές άντλησης ρευστότητας ώστε να φτάσει η χώρα ομαλά τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου, καθώς τότε θα πρέπει να συμφωνήσει με τους θεσμούς συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει το επόμενο διάστημα.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, ο Απρίλιος θα είναι κομβικό σημείο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, καθώς εάν υπάρξει τότε συμφωνία με τους εταίρους είναι πολύ πιθανό η ΕΚΤ να αλλάξει της στάση της αναφορικά με την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, ενώ δεν αποκλείεται να αποδεσμεύσει και τα 1,9δις ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι Κεντρικές Τράπεζες.
Έως τότε όμως, όπως λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές η χώρα θα πηγαίνει «βήμα-βήμα, μέρα - μέρα, ώστε να αποπληρώνει στην ώρα τους όλες τις υποχρεώσεις που έχει το κράτος τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...