Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Κυβέρνηση: Θα υποβληθεί αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης

in.gr

Επιβεβαιώνεται και επισήμως από την κυβέρνηση ότι εντός της ημέρας θα υποβληθεί από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης. Το αίτημα θα βασίζεται στο κείμενο Μοσκοβισί και κατά τις πληροφορίες η προτεινόμενη παράταση θα έχει εξάμηνη διάρκεια.
Κατόπιν του αιτήματος για παράταση της δανειακής σύμβασης, με την οποία η Αθήνα επιχειρεί να ξαναφέρει στο τραπέζι του διαλόγου τους εταίρους της, αναμένεται να τεθεί ζήτημα έκτακτης συνεδράσης του Eurogroup, προκειμένου να εξεταστεί το ελληνικό αίτημα.
Η Αθήνα θα ζητήσει μια παράταση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης «κατά μερικούς μήνες», δήλωσε το βράδυ της Τρίτης, μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
«Οφείλουμε να παρατείνουμε τη δανειακή σύμβαση κατά μερικούς μήνες για να έχουμε αρκετή σταθερότητα, ώστε να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη» επισήμανε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών.
Γι' αυτή την παράταση, θα υπάρξουν «προφανώς τρεις ή τέσσερις προϋποθέσεις» πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, το πρωί της Τετάρτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του αιτήματος, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για συμφωνία».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της παράτασης «θα ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ θα συζητηθούν με τους εταίρους τα θέματα στα οποία συμφωνούμε, καθώς και μια χαλάρωση στο πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να διορθωθούν τα δημοσιονομικά της χώρας».  
Ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι η αίτηση παράτασης θα στηριχθεί στο κείμενο Μοσκοβισί, υπογράμμισε ότι «δεν παγώνει το πρόγραμμα της κυβέρνησης», ενώ σχετικά με την ύπαρξη εναλλακτικού κυβερνητικού σχεδίου, στην περίπτωση που απορριφθεί η αίτηση παράτασης που θα κατατεθεί σήμερα, είπε: «Η κυβέρνηση ελπίζει ότι δεν θα φτάσει σε αυτό το σημείο και γι αυτό το σενάριο εργάζεται. Εμείς ερχόμαστε με σκοπό να βρούμε τη λύση, αλλά να γίνει και σεβαστή η απόφαση του ελληνικού λαού. Δεν είναι δυνατόν σε μία δημοκρατική Ευρώπη να μπαίνουν τέτοια ζητήματα. Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να κάνουμε αποδεκτό κάτι που θα προσβάλει τον ελληνικό λαό».
Όπως είπε, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήδη έχει αρχίσει επαφες με ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος «για να βρεθεί μια πραγματική λύση, το συντομότερο δυνατόν».
Ο κ. Σακελλαρίδης απέφυγε να σχολιάσει την αντίδραση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β.Σόιμπλε, περιοριζόμενος να σημειώσει ότι η κυβέρνηση εργάζεται ώστε να μην συμβούν παρόμοιες καταστάσεις με αυτές του περασμένου Eurogroup.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...