Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Ανακούφιση στο Μαξίμου και προετοιμασία πακέτου μέτρων

kathimerini.gr


Με ανακούφιση υποδέχθηκε το Μέγαρο Μαξίμου τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο χθεσινό Eurogroup, καθώς, σε πρώτη φάση, η Αθήνα θεωρεί ότι πέτυχε τον βασικό στόχο της, ένα χρονικό περιθώριο για να διαμορφώσει το δικό της πρόγραμμα. Βεβαίως, η παράταση που τελικά δόθηκε είναι τεσσάρων μηνών και όχι έξι, όπως είχε αιτηθεί η ελληνική πλευρά, ενώ τα πιεστικά χρονικά περιθώρια δεν εκλείπουν, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι τη Δευτέρα να παρουσιάσει ένα πακέτο μέτρων στις Βρυξέλλες και αυτό να εγκριθεί, ακολούθως θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η διαδικασία έγκρισης της παράτασης του προγράμματος από τα εθνικά Κοινοβούλια, ώστε μετά τις 28 Φεβρουαρίου να υπάρχει πρόγραμμα.

Στα θετικά της χθεσινής συμφωνίας η κυβέρνηση προσμετρά, επίσης, το ότι βγαίνει από το κάδρο το λεγόμενο «mail Χαρδούβελη» και τα μέτρα που αυτό περιείχε. Ωστόσο, μένει να φανεί τι θα αντικαταστήσει τα μέτρα αυτά. Αργά χθες το βράδυ, αναφερόμενοι στο πακέτο που θα παρουσιάσει την προσεχή Δευτέρα η ελληνική πλευρά, συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ανέφεραν ότι η κυβέρνηση θα προτάξει τις μεταρρυθμίσεις που αποτελούν κοινό έδαφος με τους εταίρους, δηλαδή αλλαγές για την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που, ωστόσο, τελούν υπό διαβούλευση με τους εταίρους.

Επιπλέον, η Αθήνα επιχαίρει για την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στην τρόικα στο κείμενο της συμφωνίας, που αντικαταστάθηκε με γενικόλογη αναφορά σε «θεσμούς», λεπτομέρεια όμως που έχει περισσότερο σημειολογική και επικοινωνιακή διάσταση.

Ουσιαστικά, πάντως, η κυβέρνηση αναγνώρισε ήδη από χθες ότι για την ώρα και μέχρι την επίτευξη οριστικής συμφωνίας, τα περιθώρια ελιγμών της είναι περιορισμένα, καθώς δεσμεύθηκε να απέχει από δράσεις που θα μπορούσαν να επιφέρουν δημοσιονομικό κόστος. Μένει να προσδιοριστεί τι δημοσιονομικά περιθώρια θα διαμορφωθούν από την αναθεώρηση των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος, η οποία εκκρεμεί.

Την άποψη της κυβέρνησης πως «η Ελλάδα άλλαξε σελίδα» δεν συμμερίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Κώστας Καραγκούνης, χαιρέτισε ως θετικό το γεγονός ότι «το χειρότερο αποφεύχθηκε για την ώρα». Εσπευσε, ωστόσο, να επισημάνει ότι «η νέα κυβέρνηση επανέρχεται στο σημείο όπου παρέλαβε από την προηγούμενη, αλλά υπό πολύ χειρότερες συνθήκες. Με παράταση του ίδιου Μνημονίου για τέσσερις μήνες, με αξιολόγηση από την ίδια τρόικα και οδηγώντας στη συνέχεια σε νέο Μνημόνιο. Και όλα αυτά την ώρα που η προηγούμενη κυβέρνηση θα έβγαινε οριστικά από τα Μνημόνια στο τέλος Φεβρουαρίου...».

Η συμφωνία κατέστη εφικτή έπειτα από ένα μαραθώνιο διεργασιών, που ουσιαστικά άρχισαν με την αποστολή του ελληνικού αιτήματος το πρωί της Πέμπτης. Χρειάστηκε να καμφθεί η εξαιρετικά αρνητική στάση που υιοθέτησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και να δοθούν διευκρινίσεις που ζητήθηκαν από άλλους εταίρους. Οι εργώδεις διαβουλεύσεις, που εξελίχθηκαν σε επιμέρους διαπραγματεύσεις, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές, οδήγησαν στην καθυστέρηση έναρξης του Eurogroup, αφού κανείς δεν ήθελε να ρισκάρει μια συνεδρίαση που θα κατέληγε σε αποτυχία και επιδιώχθηκε πριν από την έναρξή της να υπάρξει διαμορφωμένο κείμενο. Ενώ οι διαβουλεύσεις αυτές βρίσκονταν σε εξέλιξη, ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ μίλησε και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τον οποίο ενημέρωσε ότι, σε περίπτωση αποτυχίας του Eurogroup να καταλήξει σε απόφαση, η Αθήνα επρόκειτο να ζητήσει έκτακτη σύνοδο κορυφής για αύριο, Κυριακή. Συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι η κίνηση αυτή έγινε προκειμένου να διερευνηθεί η τύχη μιας τέτοιας πρότασης, ωστόσο, επρόκειτο σαφώς και για μία κίνηση της Αθήνας να αυξήσει την πίεση προς τους εταίρους. Ο τελευταίος σκόπελος που κλήθηκε να ξεπεράσει η Αθήνα ήταν η προσπάθεια από Ισπανία και Πορτογαλία να τορπιλίσουν τη συνεδρίαση, ώστε να μην υπάρξει κείμενο συμφωνίας.πη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...