Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Ο στόχος του Μαξίμου: Συμφωνία που να επιτρέπει την εφαρμογή του προγράμματός μας

huffingtonpost.gr

Μικρό καλάθι για τη συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα κρατούν στο Μαξίμου μετά την πολύωρη κυβερνητική σύσκεψη. Το θετικό είναι πως από όλο τον κόσμο ασκούνται πιέσεις για να βρεθεί η χρυσή τομή – απλώς αυτή μπορεί να μην βρεθεί τη Δευτέρα. Ωστόσο υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την συνεδρίαση του Eurogroup, παρά τις δηλώσεις Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ και Βερολίνου για απόσταση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές.
Για την Αθήνα, είναι σημαντικό πως έχει αλλάξει η τοποθέτηση των εταίρων (πλην Γερμανίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας) και πλέον από την απαίτηση για “ολοκλήρωση, εφαρμογή και αξιολόγηση του προγράμματος” η διαπραγμάτευση (μετά την συνάντηση Τσίπρα – Ντάισελμπλουμ) βρίσκεται για την αναζήτηση ενός κοινά αποδεκτού πολιτικού πλαισίου με αμοιβαίους συμβιβασμούς.
Στο κυβερνητικό συμβούλιο πήρε μέρος τελικά και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος έφθασε στις 23.30 το βράδυ με τις βαλίτσες του από το Μόναχο! Η συνεδρίαση άρχισε στις 8.30 μ.μ. και ολοκληρώθηκε στη 1.30 το πρωί.
Ο πρωθυπουργός αρχίζει από σήμερα νέο κύκλο επαφών με διεθνείς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις θετικά για τις ελληνικές θέσεις, σε μία προσπάθεια να αξιοποιήσει στο έπακρον αυτό που κέρδισε στη Σύνοδο Κορυφής: Ότι η διαπραγμάτευση γίνεται σε πολιτικό επίπεδο.
Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι ο όποιος συμβιβασμός επιτευχθεί τη Δευτέρα «να μην επηρεάζει αρνητικά τον βασικό πυρήνα των δεσμεύσεών της» , δηλαδή την εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και των μέτρων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.
Στο κυβερνητικό συμβούλιο ενημέρωσαν του υπουργούς αρχικά ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Στη συνέχεια ο Γ. Βαρουφάκης ενημέρωσε για την πορεία της πρώτης ημέρας των συναντήσεων των ομάδων οικονομικών εμπειρογνωμόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...