Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Δ. Λουκάς: Δεν θεωρούμε ότι εξαπατηθήκαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ

in.gr
Δ. Λουκάς: Δεν θεωρούμε ότι εξαπατηθήκαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ
Ο υποψήφιος βουλευτής στη Β' Αθηνών με τη ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Λουκάς, μιλά στο in.gr για την συνεργασία με τους Πράσινους, το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις μετεκλογικές συνεργασίες που ενδέχεται να προκύψουν σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.

Αναλυτικά η συνέντευξη:


Ήσασταν συνυποψήφιος με τον κ. Κουβέλη για την προεδρία του κόμματος στο 3ο συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς τον Οκτώβρη. Το γεγονός αυτό πόσο επηρέασε την σχέση σας με τον κ. Κουβέλη;
Ως συνυποψήφιος του συντρόφου, Φώτη Κουβέλη, στο τρίτο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ τιμήθηκα με το 21% των μελών του συνεδρίου. Ήμουν συνυποψήφιος διότι τμήμα των μελών του κόμματος εκτιμούσε ότι μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών απαιτούνταν αλλαγή ηγεσίας και πολιτικής.
Θέλω να πιστεύω ότι διαχειρίστηκα την υποψηφιότητά μου με τρόπο που συνέβαλλε στην ενίσχυση της ενότητας του κόμματος. Οι σχέσεις μου με τον Φώτη Κουβέλη ήταν και παραμένουν άριστες. Στην παρούσα φάση εργαζόμαστε από κοινού με το σύνολο των μελών του κόμματος και τους φίλους μας οικολόγους, κάτω από δύσκολες συνθήκες αλλά με αισιοδοξία, για την επιτυχή έκβαση της εκλογικής μάχης.
Ποιος παράγοντας επέφερε την ολική ρήξη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ; Θεωρείτε πως ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε τη ΔΗΜΑΡ για να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές;

Εκτιμώ ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιληφθεί την προστιθέμενη ισχύ σε αξιακό και προγραμματικό επίπεδο που θα του προσδώσει μια συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ. Εσωτερικοί πολιτικοί συσχετισμοί, όμως, στον ΣΥΡΙΖΑ και έλλειψη χρόνου απέτρεψαν την προεκλογική συνεργασία των δύο χώρων. Δημόσιες προτροπές από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΔΗΜΑΡ για δηλώσεις «μετανοίας» και ισχυρή αυτοκριτική για τη συμμετοχή μας στην τριμερή κυβέρνηση του Ιουνίου του 2012, δεν βοηθούν και δεν συνάδουν με το ήθος και τις ιστορικές εμπειρίες της Αριστεράς. Υπενθυμίζω ότι επιτελικά στελέχη του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην κυβέρνηση Τζανετάκη-Μητσοτάκη
Δεν θεωρούμε ότι εξαπατηθήκαμε ή χρησιμοποιηθήκαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με ομόφωνη σχεδόν απόφαση του τρίτου συνεδρίου μας τον Οκτώβριο του 2014 αποφασίσαμε αυτόνομα ότι απαιτείται άμεση πολιτική αλλαγή καθώς και η διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας για τη διακυβέρνηση της χώρας με σημαντική την παρουσία της Αριστεράς. Πέραν του ΣΥΡΙΖΑ είμαστε οι μόνοι από τις δυνάμεις του προοδευτικού τόξου, που είναι αγκυρωμένες στην Ευρωπαϊκή πορεία του τόπου, που συμβάλλαμε αποφασιστικά στην πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου τη στιγμή που ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και οι ηγέτες του σημερινού ΚΙΔΗΣΟ ψήφιζαν για την παραμονή της στην εξουσία.  
Σε κάθε περίπτωση οι δύο πλευρές παραμένουν θετικές στη συνέχιση του διαλόγου και ελπίζω ότι μετά τις εκλογές  ο διάλογος αυτός θα λάβει νέα ορμή. Αλλά προκειμένου να είναι αποτελεσματικός απαιτείται η μέγιστη ενίσχυση της συνεργασίας «Πράσινοι-Δημοκρατική Αριστερά» και η είσοδος μας στη Βουλή.
Πώς χαρακτηρίζετε την συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με τους Πράσινους και τι προσδοκάτε από αυτήν;
Η πολιτική οικολογία έχει στον πυρήνα της την αγωνία για το μέλλον ενός πλανήτη, ο οποίος κινδυνεύει ουσιαστικά από την ανθρώπινη ευφυΐα. Έχει ως θεμέλιο λίθο της την αλληλεγγύη μεταξύ ανθρώπου και φύσης. Επίσης, η αλληλεγγύη είναι θεμελιακή αξία της Αριστεράς. Αυτό αποτελεί κατά την άποψή μου τη βάση για στρατηγική και προγραμματική σύμπλευση των δύο χώρων. Η συνεργασία αυτή θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό. Και ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού και μετά τις εκλογές για την ανασύνθεση του ενιαίου χώρου της πολιτικής οικολογίας και της ανανεωτικής-μεταρρυθμιστικής αριστεράς.
Στις ευρωεκλογές του Μαΐου το κόμμα σας συγκέντρωσε ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό, κάτι που πολλοί μετέφρασαν ως εκλογική τιμωρία για την συμμετοχή σας στην τρικομματική κυβέρνηση. Τι άλλαξε από τότε και γιατί να σας εμπιστευτούν ξανά οι πολίτες; Πιστεύετε πως η ΔΗΜΑΡ θα μπορέσει να εκπροσωπηθεί στο επόμενο Κοινοβούλιο;
Οι ψηφοφόροι μας έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα. Κάναμε λάθη, αφήσαμε την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων να εξανεμιστεί χωρίς να αντιδράσουμε έγκαιρα και δυναμικά στην μη τήρηση των συμφωνημένων. Δεν καταφέραμε να διαμορφώσουμε έγκαιρα μια συλλογικότητα, όπου το εμείς θα είχε το προβάδισμα απέναντι στο εγώ.  
Αλλά πάθαμε και μάθαμε. Μετά το τρίτο συνέδριό μας έχουμε μια σταθερή γραμμή πλεύσης και η ενότητα του κόμματος είναι ενισχυμένη. Τιμάμε τη συνεργασία μας με του φίλους μας οικολόγους με όρους ισοτιμίας και συντροφικότητας. Κοιτάμε τους Έλληνες πολίτες στα μάτια και τους λέμε ότι είμαστε εδώ παρόντες. Και αν κάναμε λάθη είναι γιατί εμείς πρώτοι από τον χώρο της Αριστεράς κατεβήκαμε από τους χώρους της ουτοπίας, όπου όλα είναι εύκολα, και θέσαμε τις ιδέες της Αριστεράς στη βάσανο της  διαχείρισης της καθημερινότητας των συμπολιτών μας.  
Τώρα, που βρισκόμαστε μπροστά στην ευγενή πρόκληση της ιστορίας να διαχειριστεί η Αριστερά τις τύχες του έθνους είμαστε πιο ώριμοι από ποτέ. Για αυτό και ζητάμε την ψήφο των συμπολιτών μας και την εκπροσώπησή μας στο Κοινοβούλιο.
Σε περίπτωση που η ΔΗΜΑΡ μπει στην επόμενη Βουλή, ποια θα είναι η θέση σας σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες που ενδέχεται να προκύψουν; Ποιες συνεργασίες αποκλείεται;
Η θέση μας είναι σαφής. Δόθηκε η ευκαιρία στις δυνάμεις της συντήρησης να διαχειριστούν τις τύχες της χώρας σε μια κρίσιμη καμπή της νεότερης ιστορίας μας και απέτυχαν. Είναι η ώρα της διαμόρφωσης μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας των προοδευτικών δυνάμεων και της Αριστεράς για τη διακυβέρνηση της χώρας. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στο σύνολο των δημιουργικών δυνάμεων του λαού μας, που είναι παρούσες σε όλους τους αρμούς της κοινωνίας μας.
Ποια η άποψή σας για την προεκλογική επικοινωνιακή στρατηγική των δύο πρωτοπόρων κομμάτων;
Η Νέα Δημοκρατία επικεντρώνεται στην καταστροφολογία και επιστρέφει σε συνθήματα και τακτικές της παλαιάς Δεξιάς, ενώ όφειλε να κάνει τον απολογισμό της και να μας εξηγήσει τι έκανε και τι δεν μπόρεσε να κάνει. Ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου της είναι ιδιαίτερα αρνητικός και εκτιμώ ότι θα πληρώσει το εκλογικό τίμημα.
Από την άλλη πλευρά, η θεμελίωση της εκλογικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ στην ελπίδα αποτελεί ορθή επιλογή. Τούτο διότι στον πυρήνα της η ελληνική κρίση αποτελεί κρίση αξιών και ήθους εκείνων των διανοητικών, πολιτικών και οικονομικών δυνάμεων, οι οποίες διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας μεταπολιτευτικά στηριζόμενες σε μια πρόσκαιρη ευημερία  και ένα καταναλωτικό μοντέλο ζωής με υπέρμετρο δανεισμό που υποθήκευε τη ζωή των μελλοντικών γενεών.
Το αν η ελπίδα θα μετασχηματιστεί σε σταθερότητα, αειφόρο ανάπτυξη με εργασία και οικολογική εγρήγορση είναι το μεγάλο ζητούμενο των ημερών που θα ακολουθήσουν την 25η Ιανουαρίου. Για τον λόγο αυτό πιστεύω ότι η συνεργασία «Πράσινοι-Δημοκρατική Αριστερά» μπορεί να συμβάλει καθοριστικά ώστε το εγχείρημα της προοδευτικής διακυβέρνησης να έχει διάρκεια και επιτυχία. Η αποφυγή μαξιμαλισμών, η σταθερή γραμμή πλεύσης που μετασχηματίζει τα προνόμια των λίγων σε χώρους δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των πολλών, η υιοθέτηση  μεταρρυθμίσεων που μετατοπίζουν το κέντρο βάρους προς την πλευρά αυτών που σκέπτονται, δημιουργούν, παράγουν, και επιχειρούν, αποτελούν συστατικά στοιχεία της δικής μας συμβολής.

Άγγελος Προβολισιάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...