Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Η Ανανεωτική Αριστερά έχει Πυξίδα

Συνέντευξη του Θεόφιλου Κωτσίδη στο www.newsbomb.gr

Ο Θεόφιλος Κωτσίδης, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις στον κόσμο της αγοράς, στους ανθρώπους των ΜΜΕ και της Επικοινωνίας και φυσικά στους μυημένους στην πολιτική και τον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς, μιας και είναι μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς και παραμένει με συνέπεια στην οικογένεια της ΔΗΜΑΡ από την ίδρυσή της.
Δραστηριοποιείται επί 25 χρόνια και συγκεκριμένα από το 1988 στον χώρο της Επικοινωνίας και της Διαφήμισης: Γνωστός στον χώρο της αγοράς ως Managing Partner στηνTEMPO OMD Hellas παρέχοντας υπηρεσίες σε ένα μεγάλο portfolioδιαφημιζομένων και στη συνέχεια ως Διευθύνων Σύμβουλος της Spirit Up Lab.
Οι ανησυχίες του, επαγγελματικές και κοινωνικές, δεν περιορίζονται σε στενά επαγγελματικά πλαίσια. Ως Ραδιοφωνικός παραγωγός κάνει «κατάληψη» στην συχνότητα του REAL FM, κάθε Κυριακή βράδυ. Blogger από το 2009 με το www.theo-think.blogspot.com και ιδιαίτερα ενεργός στα Social Media. Καυτηριάζει διάφορα και διάφορους, στις διευθύνσεις: https://twitter.com/theokothttps://www.facebook.com/theokot και https://www.facebook.com/Theofilos.Kotsidis.pages
Ο Θεόφιλος Κωτσίδης ανοίγει τα χαρτιά του στο Newsbomb.gr και μιλά με τόλμη για την αριστερή διακυβέρνηση και την Πολιτική Αλλαγή που έρχεται όπως αποτυπώνεται στην κοινωνία και τα δημοσκοπικά ευρύματα.
«Δεν θέλω άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις – ούτε στο μέλλον. Η Δημοκρατική Αριστερά έκανε λάθη. Μάθαμε όμως από αυτά», παραδέχεται στο Newsbomb.gr ο Θ. Κωτσίδης, για να ισχυριστεί με σθένος ωστόσο ότι «είμαστε εδώ και διεκδικούμε να συμμετάσχουμε στην Πολιτική Αλλαγή που συντελείται».
- Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε την παιδική αρρώστια της διάσπασης στον χώρο της Αριστεράς; Δεν θα έπρεπε κάποια στιγμή να συμφωνήσετε όλοι μαζί, σε ένα κοινό πλαίσιο, σε έναν κοινό παρονομαστή;
Δυστυχώς η Αριστερά είναι σαν τους φίλους που μιλούν μόνο από το τηλέφωνο, αλλά δεν βρίσκονται ποτέ στο ίδιο δωμάτιο. Η συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς είναι επιβεβλημένη και ιστορικά σημαντική. Έφτασε η ώρα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής. Η συμπαράταξη Πρασίνων-Δημοκρατικής Αριστεράς είναι η μοναδική ελπίδα για πραγματική Αριστερή κυβερνητική διέξοδο. Με ασφάλεια και με σιγουριά με σχέδιο και όραμα.
- Το κόμμα το οποίο εκπροσωπείτε συνιστά μια κομματική πρωτοτυπία μιας και περιλαμβάνει μια πλειάδα στελεχών με διαφορετικές ιδεολογικοπολιτικές αφετηρίες, με κίνδυνο να υπάρχει ασυμφωνία χαρακτήρων.
Αποχωρήσαμε από ένα καράβι που πήγαινε στα βράχια, ολοταχώς. Σε αυτό κάποιοι διαφώνησαν, διότι δεν κατανοούν την διαφορά μεταξύ «κυβερνώσας» και «κυβερνητικής» Αριστεράς. Η ΔΗΜΑΡ ήταν ένα κόμμα προγραμματικής συμφωνίας, πολλών ομάδων. Μετά τις αποχωρήσεις είμαστε πολύ πιο συμπαγείς ιδεολογικά και στρατηγικά. Η Ανανεωτική Αριστερά έχει Πυξίδα και βρίσκει πάντοτε τον δρόμο. Γιατί έχει σημείο αναφοράς την κοινωνία. Προσπαθούμε, η αξία που παράγουμε όλοι  – οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική, οικολογική –να διανέμεται ισότιμα. Ο καθένας μας πρέπει να πάρει πίσω το ισοδύναμο της αξίας που καταθέτει στην κοινωνία. Και κάτι περισσότερο θα έλεγα.
- Για ποια Ευρώπη και για ποιο νόμισμα θα παλέψετε αν μπείτε στη Βουλή;
Η Ευρώπη, σαφώς δεν είναι, αυτή που θέλουμε. Εργαζόμαστε συνεχώς για να αλλάξουν οι συσχετισμοί, αλλά χρειάζεται όραμα, σχέδιο και συμμετοχή. Δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε της αδυναμίες μας (ως κράτος) και να εθελοτυφλούμε ότι κάποιος θα μας βοηθήσει εάν δεν βοηθήσουμε πρώτα τον εαυτό μας. Γι αυτό η εσωτερική συνεννόηση είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Κάθε ενέργειά μας πρέπει να στηρίζεται από μεγάλο μέρος του Ελληνικού Λαού. Αυτό αναδεικνύει τις προγραμματικές συμφωνίες ως θεμέλιο λίθο ενός στέρεου οικοδομήματος επιχειρημάτων και διεκδίκησης. Κάθε  ενέργεια έχει και παρενέργειες. Πολλώ δε μάλλον όταν αυτή είναι μονομερής. Θα έχει φυσικά μη διαχειρίσιμες παρενέργειες που οδηγούν, αν όχι σε απομόνωση, σίγουρα σε αμφισβήτηση  της ισότιμης συμμετοχής μας.
- Γιατί να κάνουμε κάτι τέτοιο; Πρέπει να παραμείνει η χώρα στο Ευρώ πάση θυσία;
Η Ανανεωτική Αριστερά ήταν και παραμένει πρωτοπόρα στον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και αταλάντευτα διεκδικεί Ισότιμη συμμετοχή στην μετεξέλιξή της σε πιο Ομοσπονδιακού τύπου κοινωνία δικαίου, πρόνοιας και πολιτισμού, με στόχο την οικολογική της μετατόπιση σε νέα ενεργειακά πρότυπα προς όφελος των Λαών της. Το Ευρώ δεν είναι ένα απλό νόμισμα. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πυρήνα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Δυστυχώς οι πολιτικοί συσχετισμοί και η «πολιτική των Αγορών» που ασπάζονται μεγάλα κράτη, δημιουργούν μια κατεύθυνση που επιβάλλει στους λαούς άδικα προγράμματα λιτότητας που πλήττουν την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή, την παιδεία, την υγεία, τη δημοκρατία. Αυτό πρέπει να αντιπαλέψουμε και όχι την κατάργησή του. Διεκδικούμε πραγματική επαναδιαπραγμάτευση, με στόχο μια συμφωνία μέσα σε ένα πλαίσιο ευρωπαϊκό που θα μειώσει το χρέος ουσιαστικά και θα βοηθήσει τη χώρα να εξυπηρετεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της, χωρίς να πνίγεται η οικονομία και η κοινωνία.
- Η συνεργασία σας με τους Πράσινους ενέχει εκλογική σκοπιμότητα; Ποιο είναι το οικολογικό προφίλ του νέου κόμματος που προέκυψε; Ποιο είναι το Ενεργειακόσας Πρότυπο;
Η συνεργασία της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Πρασίνων δεν έγινε σε καμία περίπτωση για εκλογικούς λόγους. Είναι μια συνάντηση που έπρεπε να συμβεί πριν πολλά χρόνια. Αποτελεί ένεση γνώσης στα θέματα του Νέου ενεργειακού μοντέλου που πρέπει να ακολουθήσουμε. Το μοντέλο που ακολουθεί η χώρα είναι αναχρονιστικό, και σπάταλο «Ένας παράγει, πολλοί καταναλώνουν». Είναι αδιέξοδο και επικίνδυνο και θα κληθούμε να πληρώσουμε ξανά σε λίγα χρόνια. Πρέπει να μεταβούμε άμεσα στη «δημοκρατία  της  ενέργειας», που «πολλοί παράγουν, πολλοί καταναλώνουν».
- Ποιο είναι το νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό σας πρότυπο;
Το νέο μοντέλο που προτείνει η ΔΗΜΑΡ έχει ανοιχτό και εξωστρεφή προσανατολισμό, θα ενισχύει την κοινωνικά - οικολογικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα και τέλος θα στηρίζει τη μικρή και μεσαία επιχείρηση. Είναι ένα πρότυπο που ενθαρρύνει την καινοτομία και νέα σχήματα οικονομικής δραστηριότητας, ανταμείβει δίκαια την εργασία, εισάγει τη δημοκρατία και το δημόσιο συμφέρον στην οικονομία, θωρακίζει τα εργασιακά δικαιώματα, δημιουργώντας σταθερές θέσεις εργασίας. Είναι ένα πρότυπο που περιλαμβάνει τον δημοκρατικό και κοινωνικό έλεγχο της αγοράς.
- Ποια είναι η επόμενη ημέρα για την πολιτική ζωή του τόπου; Ποιο μοντέλο διακυβέρνησης βλέπετε να προκρίνεται;
Ο νικητής των εκλογών έχει κριθεί. Το δίλημμα των εκλογών αυτή τη στιγμή είναι μόνο ένα. Με ποιον θα σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.Η αλλαγή δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι υπόθεση ενός. Αυτό που χρειάζεται είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να υποχρεωθεί και να «διευκολυνθεί» σε προγραμματική συμφωνία για ένα κοινό πρόγραμμα αλλαγής με ρεαλισμό και όραμα. Οι ΑΝ.ΕΛ δεν είναι ούτε Αριστερή ούτε προοδευτική δύναμη! ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ θέλουν να συνεχίσουν την κεντροδεξιά αδιέξοδη πολιτική των τελευταίων ετών. Μόνη λύση και ταυτόχρονα εγγύηση για μια πραγματική πολιτική αλλαγή και προοδευτική διακυβέρνηση, με επαναδιαπραγμάτευση χωρίς μονομερείς ενέργειες και σταθερή ευρωπαϊκή πορεία καθώς και με ένα εσωτερικό πρόγραμμα δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, είναι η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το συνδυασμό ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Για αυτό η παρουσία του συνδυασμού στη Βουλή είναι αναγκαία συνθήκη για να είναι η προοδευτική διακυβέρνηση μακρόπνοη και αποτελεσματική και να μην αποτελέσει μια αριστερή παρένθεση!!
O Θ εόφιλος Κωτσίδης υποψήφιος στο υπόλοιπο Αττικής με το συνδυασμό Πράσινοι-Δημοκρατική Αριστερά   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...