Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Κουβέλης: Η κυβέρνηση αυτοπαγιδεύτηκε και παγίδευσε τη χώρα

in.gr

Ούτε οι μονομερείς ενέργειες προς τους δανειστές, ούτε η υποχώρηση σε νέες ακραίες και κοινωνικά άδικες απαιτήσεις, είναι η λύση για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης από το βήμα της Βουλής.

Ο προϋπολογισμός του 2015 αποτελεί συνέχιση της ίδιας συντηρητικής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζοντας την ανάγκη επανεκκίνησης με προοδευτική πολιτική, ουσιαστικής επαναδιαπραγμάτευσης με τους εταίρους και επίμονης διεκδίκησης της σημαντικής ελάφρυνσης του χρέους.

«Σε αυτή την κατάσταση οδηγηθήκαμε όχι μόνο εξαιτίας των απαιτήσεων των δανειστών, αλλά εξαιτίας των πολιτικών κυβέρνησης» δήλωσε ο κ. Κουβέλης τονίζοντας ότι ο λαός εγκλωβίστηκε σε συνθήκες μόνιμης φτώχειας.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε το στόχο της επαναδιαπραγμάτευσης, υποτίμησε την παρατεταμένη ύφεση και λιτότητα και δεν προσπάθησε για τη διευθέτηση του δημόσιου χρέους, επιχειρώντας έξοδο στις αγορές χωρίς τη στήριξη των εταίρων.

«Η κυβέρνηση αυτοπαγιδεύτηκε και παγίδευσε τη χώρα» υπογράμμισε ο αρχηγός της Δημοκρατικής Αριστεράς, επισημαίνοντας ότι διαφήμισε το τέλος των μνημονίων και την έξοδο στις αγορές και τελικά αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμναν.

Ο προϋπολογισμός του 2015, τον οποίο η ΔΗΜΑΡ καταψηφίζει, αποτελεί συνέχιση της ίδιας συντηρητικής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, μειώνει τις δαπάνες ασφάλισης, περίθαλψης και κοινωνικής προστασίας, δεν στηρίζει δράσεις αντιμετώπισης της ανεργίας, επισήμανε ο κ. Κουβέλης.

Αντίθετα μειώνει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και συνεχίζει την υπερφορολόγηση, ανέφερε για να συμπληρώσει. Είναι ένας εύκολος, λογιστικός και κοινωνικά άδικος τρόπος επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, όμως η ίδια συνταγή δεν θα φέρει διαφορετικά αποτελέσματα, τόνισε.

Από το βήμα της Βουλής ο κ. Κουβέλης τόνισε η αλλαγή πολιτικής είναι αδήριτη ανάγκη, όχι όμως η αλχημεία μετατροπής της δύσκολης κατάστασης σε εύκολη. «Τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται απλώς με την κατάργηση πολιτικών λιτότητας, μία εναλλακτική πρόταση πρέπει να απαντήσει με επιτυχία πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα» σημείωσε.

Και στο σημείο αυτό τόνισε πως «είμαστε κατηγορηματικοί ότι οι υποχρεώσεις προς τους δανειστές δεν διαγράφονται με ένα νόμο, αλλά προϋποθέτουν νέα συμφωνία με επίπονη και συστηματική διαπραγμάτευση». Δεν έχει νόημα η επαγγελία με ρεαλιστικών λύσεων με δεδομένη τη δημοσιονομική στενότητα, προσέθεσε.

Εύκολη διαπραγμάτευση με τους δανειστές δεν υπάρχει, υπάρχει όμως διαφορετική διαπραγμάτευση, συνέχισε για να υπογραμμίσει ότι η ΔΗΜΑΡ επιμένει σε έναν κοινό πολιτικό τόπο, συνεννόηση σε εθνικά θέματα και τα κρίσιμα ζητήματα της χώρας και μία προοδευτική διακυβέρνηση.

Η απαλλαγή από το μνημόνιο πρέπει να στηριχθεί σε νέα συμφωνία με τους δανειστές, όχι σε συμφωνία μετονομασίας του μνημονίου, αλλά μία συμφωνία για ρεαλιστικούς στόχους για τη δημοσιονομική πολιτική και με πραγματική αυτονομία της ελληνικής κυβέρνησης για τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει για την επίτευξή τους.

Η κυβέρνηση δεν πρέπει να υποχωρήσει στη νέα επιθετική στάση των δανειστών και τις κοινωνικές άδικες απαιτήσεις, συνέχισε. Πρέπει η χώρα να αντιπαρατάξει το δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το δικό της σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα και οι Έλληνες η 'Ιφιγένεια' της Ευρωζώνης που θυσιάζεται προς παραδειγματισμό.

Ο Φώτης Κουβέλης υπογράμμισε την ανάγκη επανεκκίνησης με προοδευτική πολιτική με βασικούς στόχους μία ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους, επίμονη διεκδίκηση της ελάφρυνσης του χρέους, και ένα διαφορετικό εσωτερικό πρόγραμμα με πυρήνα τη μείωση των ανισοτήτων και εμβάθυνση της δημοκρατίας.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...