Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Η συμφωνία Κουβέλη – Τσίπρα και οι αντιδράσεις

του Νίκου Τσίτσα , thetoc.gr
Ποιο είναι το πλαίσιο για κοινή εκλογική κάθοδο ΣΥΡΙΖΑ- ΔΗΜΑΡ στις εκλογές. Τι συζήτησαν Κουβέλης – Τσίπρας. Πως αντιδρούν τα στελέχη και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ
i-sumfwnia-koubeli--tsipra-kai-oi-antidraseis
Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Κουβέλη και Τσίπρα γνωστοποίησε χτες ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στην κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και της Ε.Ε. του κόμματος που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, προαναγγέλλοντας συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων για κοινή εκλογική κάθοδο.
Στην χτεσινή μαραθώνια συνεδρίαση από την οποία απουσίαζε ο Θ. Ψύρρας επιβεβαιώθηκε ότι οι βουλευτές του κόμματος θα ψηφίσουν παρόν στην 2η ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έγινε ενημέρωση από τον Φ. Κουβέλη για την πορεία των συνομιλιών με τους Οικολόγους και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Κουβέλης έπειτα από πιέσεις που δέχτηκε από βουλευτές του κόμματός του ανακοίνωσε το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον Αλέξη Τσίπρα για το πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ των δύο κομμάτων.
Συγκεκριμένα η συμφωνία όπως την παρουσίασε ο Φ. Κουβέλης περιλαμβάνει:
  • την εκλογική κάθοδο της ΔΗΜΑΡ υπό τον ΣΥΡΙΖΑ όπου στην ονομασία των ψηφοδελτίων θα προστεθεί ένας προσδιορισμός που θα αφορά την εκλογική συμμαχία (π.χ. ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συνεργασία).
  • Η ΔΗΜΑΡ θα λειτουργεί ως κόμμα – με αυτόν τον τρόπο θα κατοχυρώσει την οργανωτική και πολιτική της αυτονομία - και δεν θα τεθεί το κόμμα υπό αναστολή
  • Θα υποδείξει υποψηφίους που θα κατέλθουν με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να μπορεί το μεγαλύτερο κόμμα να θέσει βέτο για τον υποψήφιο της ΔΗΜΑΡ. Οι υποψήφιοι της ΔΗΜΑΡ δεν θα περάσουν από face control από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με τον τρόπο αυτό ο κ. Κουβέλης εξασφαλίζει την υποψηφιότητα με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στελεχών της ΔΗΜΑΡ για τα οποία είχε μπει βέτο από στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως για παράδειγμα η Μαρία Ρεπούση.
  • Το πλαίσιο της συμφωνίας θα τεθεί υπό την έγκριση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΚΕ και του διαρκούς συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ μετά την 29η Δεκεμβρίου.
Ο κ. Κουβέλης για την δική του υποψηφιότητα δήλωσε ότι δεν εξετάστηκε αυτό το θέμα στην συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα.
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις βουλευτών και κομματικών στελεχών όπως του Γιάννη Πανούση για ενδεχόμενη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ. Ο Γ. Πανούσης δήλωσε ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές και πως μία τέτοια συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ ακυρώνει το κόμμα. Κομματικά στελέχη ήταν διχασμένα μεταξύ της αυτόνομης καθόδου και της συνεργασίας, ενώ επιφυλακτικοί για την συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι Θ. Μαργαρίτης και η Ν. Φούντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...