Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Ποιο μήνυμα στέλνει ο Κουβέλης – Τι θα κάνει

www.4news.gr
poio-minuma-stelnei-o-koubelis---ti-tha-kanei
Σαν βόμβα έσκασε χθες λίγες ώρες πριν από την πρώτη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η δήλωση του Φ. Κουβέλη που μοιάζει περισσότερο με χρησμό, ότι δεν θεωρεί «αργυρώνητο ή αποστάτη» έναν βουλευτή της ΔΗΜΑΡ ή άλλου κόμματος της αντιπολίτευσης ο οποίος θα ψήφιζε θετικά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο κ. Κουβέλης κράτησε αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Αν. Σαμαρά ότι καλεί ανοιχτά σε αποστασία τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που έχουν πάρει απόφαση να μην ψηφίσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μιλώντας στον «Βήμα fm» ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι βουλευτές του κόμματος θα κρατήσουν σταθερά αρνητική στάση για την εκλογή του Προέδρου από την πρώτη μέχρι την τρίτη ψηφοφορία αλλά απαντώντας στο ερώτημα «εάν κάποιος βουλευτής του κόμματος ψηφίσει Πρόεδρο θα τον θεωρήσετε αποστάτη» ο κ. Κουβέλης δήλωσε : «είναι προφανές, ότι δεν θα τον θεωρήσω ούτε αποστάτη, ούτε αργυρώνητο ή οτιδήποτε άλλο».
Κύκλοι της Αγίου Κωνσταντίνου υποστηρίζουν ότι ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ με την δήλωσή του παρέμεινε πιστός στις παραδόσεις και τις αξίες της ανανεωτικής αριστεράς, αρνούμενος να ακολουθήσει τις «σταλινικές» μεθόδους με τους χαρακτηρισμούς περί αποστατών, αλλά και την τεχνητή πόλωση που δημιουργείται τόσο από την Κουμουνδούρου όσο και από τα κυβερνητικά κόμματα.
Κοινοβουλευτικοί παράγοντες ερμήνευσαν τον χρησμό Κουβέλη ως πράσινο φως για θετική ψήφο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία απελευθερώνοντας κυρίως τους τρείς βουλευτές Ν. Τσούκαλη, Ν. Φούντα και Θ. Ψύρρα οι οποίοι είχαν ταχθεί εξ αρχής υπέρ ευρύτερων συναινετικών λύσεων μέσω της πρωτοβουλίας των 8 βουλευτών.
Το γραφείο Τύπου της ΔΗΜΑΡ με σχόλιο που εξέδωσε διέψευσε τις διάφορες ερμηνείες των δηλώσεων Κουβέλη, τονίζοντας την απόφαση του Συνεδρίου του κόμματος που αφορούσε την καταψήφιση του Προέδρου και στις τρεις ψηφοφορίες. Εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κράτησε αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ λίγες ώρες πριν από τη πρώτη ψηφοφορία και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις των δύο κομμάτων για μετεκλογική και πιθανότατα προεκλογική συνεργασία. Ο Φ. Κουβέλης έχει εκφράσει την πρόθεση να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα- όπως έχει διατυπωθεί στις τελευταίες συνεντεύξεις του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ- αλλά από την Κουμουνδούρου δεν υπήρξε καμία απάντηση. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει η συνάντηση των δύο αρχηγών τις επόμενες ημέρες.
Από την πλευρά του ο Σπύρος Λυκούδης σχολιάζοντας τις δηλώσεις Κουβέλη ότι δεν χαρακτηρίζει αποστάτες όσους βουλευτές ψηφίσουν θετικά για Πρόεδρο, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είναι σωστή η δήλωση του κ. Κουβέλη. Νομίζω ότι άργησε να την κάνει». Ο επικεφαλής της Κίνησης των Μεταρρυθμιστών εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή υποψηφίου για την Προεδρία μεταξύ 2ης και 3ης ψηφοφορίας και επέμεινε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ανοίγματα συναινετικού χαρακτήρα στην αντιπολίτευση, μεταξύ των οποίων είναι ο προσδιορισμός των εκλογών σε νωρίτερο χρόνο, δηλαδή μέσα στο 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...