Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Η ώρα των «μεγάλων αποφάσεων» για τη ΔΗΜΑΡ

Σε πυρετό διεργασιών εισέρχεται η ΔΗΜΑΡ, καθώς όσο φαίνεται ότι τα «κουκιά» της προεδρικής εκλογής δεν βγαίνουν και η χώρα οδηγείται σε εκλογές, τόσο επιτακτικότερο γίνεται για τη Αγίου Κωνσταντίνου το θέμα της πολιτικής της επιβίωσης.
dimar1






Του Γιώργου Μελιγγώνη , matrix.gr
Η Εκτελεστική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος συνέρχονται σήμερα από κοινού, προκειμένου ο Φώτης Κουβέλης με τα ηγετικά στελέχη να εξετάσουν τα νέα πολιτικά δεδομένα, που προκύπτουν από τις πρώτες δηλώσεις βουλευτών περί την στάση που θα τηρήσουν στις τρεις ψηφοφορίες της προεδρικής εκλογής.
Φήμες και σενάρια
Πάντως, πριν καν φανεί αν οι «180» υπάρχουν ή όχι, κυκλοφόρησαν χθες φήμες και σενάρια που ήθελαν τον Φώτη Κουβέλη να σκέφτεται την «αναστολή λειτουργίας» του κόμματός του και την ένταξη του ίδιου και των στελεχών του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Φήμες που είναι ενδεικτικές του ότι έχει προεξοφληθεί πως αν η ΔΗΜΑΡ κατέβει αυτόνομα στις εκλογές, δε θα μπει στην επόμενη Βουλή και θα αντιμετωπίσει πρόβλημα πολιτικής επιβίωσης. Βεβαίως, στενοί συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη κάνουν λόγο για «παρανοϊκά σενάρια» και για «φήμες επιστημονικής φαντασίας», ωστόσο οι πληροφορίες επιμένουν ότι το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα της Αγίου Κωνσταντίνου.
Επανέρχεται η Ρεπούση
Βεβαίως, στη ΔΗΜΑΡ επικρατεί διχασμός για το δέον γενέσθαι την «επόμενη μέρα». Αρκετά στελέχη, ακόμη κι εκείνα που βρίσκονται κοντά στον Φώτη Κουβέλη, όπως ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο Νίκος Τσούκαλης και ο Θόδωρος Μαργαρίτης, διαφωνούν με το μονόπλευρο «άνοιγμα» της ΔΗΜΑΡ προς τον ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζουν ότι η Αγίου Κωνσταντίνου οφείλει να έχει στραμμένη την προσοχή της και στην Κεντροαριστερά και δη στο «Ποτάμι». Ωστόσο, στον αντίποδα, μεγάλο κομμάτι των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, αλλά και άλλων στελεχών, όχι μόνο δεν έχουν πρόβλημα με την εκλογική σύμπραξη ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την θεωρούν ως την μόνη «ρεαλιστική λύση». Μεταξύ αυτών των στελεχών συγκαταλέγονται οι βουλευτές Μαρία Ρεπούση, Μαρία Γιαννακάκη και Γιάννης Πανούσης, ενώ ενδεικτική ήταν πρωινή συνέντευξη της κ. Ρεπούση στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» στον ΣΚΑΪ. Η κ. Ρεπούση επανέλαβε την πρότασή της για την ανάγκη «προγραμματικής σύγκλισης» με τον ΣΥΡΙΖΑ και τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης ενός «μεγάλου ψηφοδελτίου των προοδευτικών δυνάμεων με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισήμανε πως «η ΔΗΜΑΡ πρέπει να είναι σ’ αυτό το ψηφοδέλτιο».
Επιταχύνονται οι εξελίξεις
Την ανάγκη πολιτικής επιβίωσης της ΔΗΜΑΡ συμμερίζεται εδώ και καιρό, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του και ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης, που δεν εμφανίζεται απορριπτικός στο σενάριο κοινού ψηφοδελτίου. Ωστόσο, η επιτάχυνση της προεδρικής εκλογής και των πολιτικών εξελίξεων δεν αφήνει ούτε στη ΔΗΜΑΡ ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ χρόνο για να «ωριμάσει» αυτή η διαδικασία και οι όποιες αποφάσεις, τόσο στην Αγίου Κωνσταντίνου όσο και στην Κουμουνδούρου, θα πρέπει να ληφθούν γρήγορα και υπό το κράτος της (εκλογικής) πίεσης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...