Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

«Θυσία» στον βωμό της τρόικας τουρισμός και συντάξεις

Του Βαγγέλη Δουράκη , matrix24.gr
soiblexardouvelis
Οδυνηρές υποχωρήσεις κάνει η Αθήνα προκειμένου να πείσει την τρόικα να «τρέξει» την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας: Με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δείχνει το πιο σκληρό του πρόσωπο, η Κυβέρνηση υιοθετεί κινήσεις που πλήττουν την «βαριά βιομηχανία» της χώρας, τον τουρισμό, αλλά και για μία ακόμη φορά τις συντάξεις. «Φως» από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Στο ακουστικό της περιμένει η ελληνική πλευρά την απόκριση των δανειστών στις νέες της προτάσεις, καθώς για να αποφύγει το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις –σύμφωνα με πληροφορίες- «σαλπίζει» άτακτη υποχώρηση στις ορέξεις της τρόικα: Μάλιστα, αν και η αύξηση στον ΦΠΑ των ξενοδοχείων, το «πάγωμα» των συντάξεων, αλλά και η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων πριν τα 62 θεωρείται δεδομένη, η Αθήνα είναι διατεθειμένη να «ανεβάσει» και άλλο την προσφορά της σε αυτά τα πεδία, προκειμένου να πειστεί η τρόικα να επιστρέψει στην ελληνική πρωτεύουσα.
Συγκεκριμένα, αν και το ηλεκτρονικό μήνυμα που «έφυγε» από Ελλάδα τα ξημερώματα της Κυριακής περιλάμβανε οδυνηρές αλλαγές και υποχωρήσεις, οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς θα αλλάξουν εκ νέου, καθώς, γίνεται, πλέον, λόγος για τριετές πάγωμα συντάξεων, δηλαδή έως και το 2018, αλλά και συντελεστή στο 11% του ΦΠΑ στον τουρισμό (όσο ήταν το 2010). Υπάρχει, μάλιστα, και σενάριο που κάνει λόγο για συντελεστή 13%, όσο είναι και στην εστίαση.
Μάλιστα, στο τραπέζι παραμένει και το ζήτημα των 100 δόσεων, δεδομένου ότι η τρόικα δεν έχει δώσει... στίγμα.
Τι προέβλεπε το mail που εστάλη στην Τρόικα :
  • Αύξηση ΦΠΑ στον Τουρισμό και συγκεκριμένα στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων. Ο συντελεστής σήμερα είναι 6,5% και υπήρχε η διάθεση να φτάσει στο 10%. Όπως όλα δείχνουν όμως δεν αποκλείεται να ανέβει ακόμη και στο 13%, κάτι που ζητούσε η τρόικα.
  • «Πάγωμα» συντάξεων και τη διετία 2016- 2017. Μετά από το ήδη νομοθετημένο «πάγωμα» έως το τέλος του 2015 προβλεπόταν η δυνατότητα αυξήσεων σε συνάρτηση με την αύξηση του ΑΕΠ και τον πληθωρισμό. Και εδώ η Αθήνα δεν αποκλείεται να παρατείνει για ακόμη ένα χρόνο το «πάγωμα».
  • Αύξηση στα 20 χρόνια των ελάχιστων ετών ασφάλισης αλλά μόνο για τους γεννηθέντες από το 1975 και μετά
  •  Κατάργηση των συντάξεων πριν από τα 62 αλλά με εφαρμογή του μέτρου από το 2019 με 3ετή μεταβατική περίοδο. Σύμφωνα με υπολογισμούς, σε αυτή την περίπτωση θα θιγούν 10.000- 15.000 ασφαλισμένοι αντί των 250.000 που θα συνεπαγόταν η κατάργηση από 1/1/2015 όπως ζητούσε η Τρόικα. Ουσιαστικά, οι ασφαλισμένοι/ες που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης έως τις 31/12/ 2018 ( έτη ασφάλισης και όριο ηλικίας) «διασώζονται» και εξακολουθούν να συνταξιοδοτούνται με τα μεταβατικά όρια που ορίζει ο 3863 /2010. Το 2019 τα όρια ηλικίας αυξάνονται κατά 2 έτη και το 2020 κατά 4.  Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο,   η αύξηση του ορίου ηλικίας είναι σταδιακή και αφορά μικρό αριθμό γυναικών και ασφαλισμένων με το καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών.
  •  Πιο αυστηρά κριτήρια στο ΕΚΑΣ. Το κονδύλι θα μειωθεί κατά 80 εκατ. ευρώ και το πώς ακριβώς θα περιοριστούν οι δικαιούχοι θα αποφασιστεί έως το Μάρτιο, με εφαρμογή από το 2016 και κριτήριο τα εισοδήματα του 2014 που θα δηλωθούν το 2015.
  •  Δημόσιο: θα ισχύσουν νέοι εισαγωγικοί μισθοί από 1/1/2015 αλλά μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Επίσης θα καταργηθεί σταδιακά η αποκαλούμενη προσωπική διαφορά από 1/7/2015, κάτι που θίγει κυρίως τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών. Η προσωπική διαφορά είναι μέρος των ειδικών επιδομάτων, που συνεχίζουν να παίρνουν εφοριακοί και τελωνειακοί μετά από την κατάργηση τους λόγω εφαρμογής του Ενιαίου Μισθολογίου. Επιπλέον, επίκειται «κούρεμα» οδοιπορικών, εκτός έδρας, υπερωριών, δηλαδή των αποκαλούμενων μη μισθολογικών βαρών.
Και ενώ η Αθήνα αναμένει την απάντηση των πιστωτών, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει πως η «επόμενη ημέρα» για την Ελλάδα, θα τεθεί επί τπάπητος στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου: «Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν στις αρχές Δεκεμβρίου τους όρους της παροχής πιστωτικής γραμμής στην Ελλάδα», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD.
«Προς το παρόν η τρόικα και η Αθήνα θα πρέπει να αποφανθούν εάν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τους όρους καταβολής της τελευταίας δόσης του παρόντος προγράμματος. Μετά θα πρέπει να δούμε τι είναι απαραίτητο να γίνει για την επόμενη χρονιά, όταν θα έχει τερματιστεί το παρόν πρόγραμμα»,  διευκρίνισε ο γερμανός υπουργός οικονομικών.
«Η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι υποθέταμε πριν από δύο χρόνια, αλλά χρειάζεται την υποστήριξη των αγορών. Υπάρχουν σκέψεις για τους όρους της προληπτικής γραμμής στήριξης με συγκεκριμένες προϋποθέσεις», είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσθέτοντας ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στις Βρυξέλλες από τους υπουργούς οικονομικών την μεθεπόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...