Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Ο αριστερός Ταμπαρέ Βάσκες εξελέγη πρόεδρος της Ουρουγουάης

tovima.gr
Ο αριστερός Ταμπαρέ Βάσκες εξελέγη πρόεδρος της Ουρουγουάης
Με ευκολία επικράτησε, όπως αναμενόταν, ο αριστερός Ταμπαρέ Βάσκες στις επαναληπτικές εκλογές για την προεδρία της Ουρουγουάης, αποσπώντας το 53% έναντι του 40% που πήρε ο κεντροδεξιός ανθυποψήφιός του, Λακάγε Πόου.

Ο Βάσκες ήταν πρόεδρος μέχρι το 2010, πριν τον διαδεχθεί ενδιάμεσα ο Πέπε Μουχίκα - ο «φωτοχότερος πρόεδρος» του πλανήτη, τον οποίο πλέον αποχαιρετά το Μοντεβιδέο.

Στις εκλογές της Κυριακής, ο Βάσκες απέσπασε σύμφωνα με τα αποτελέσματα το πρωί της Δευτέρας, 53% έναντι 40% του Πόου.

Υποστηρικτές του βγήκαν πανηγυριζόντας στους δρόμους, ενώ στην πρώτη του ομιλία μετά τα πρώτα αποτελέσματα κάλεσε την αντιπολίτευση σε συνεργασία για την δημόσια ασφάλεια, την υγεία και την παιδεία.

Ο κεντροαριστερός συνασπισμός «Ευρύ Μέτωπο» (Frente Amplio) ήρθε για πρώτη φορά στην εξουσία το 2004, βάζοντας τέλος στο μονοπώλιο των Blancos και των Colorados, όταν τότε ο ογκολόγος Ταμπαρέ Βάσκες είχε κερδίσει για πρώτη φορά την προεδρία.

Οι Συντηρητικοί (Blancos) και οι Κόκκινοι (Colorados), οι οποίοι αργότερα το Φιλελεύθερο Κόμμα, κυριαρχούσαν στην πολιτική ζωή σχεδόν από τη γέννηση της χώρας στα μέσα του 19ου αιώνα.

Ο Λακάγε Πόου αναγνώριση την ήττα του μιλώντας σε υποστηρικτές του μετά το κλείσιμο της κάλπης: «Τηλεφώνησα στον δόκτορα Βάσκες και τον συνεχάρην για τη νίκη του» είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...