Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Ο καθαρός αέρας της πόλης είναι υπόθεση όλων

www.dad.gr
Τζάκι
Μερικές χρήσιμες συμβουλές για το τι δεν καίμε στα τζάκια
Ο χειμώνας πλησιάζει και σίγουρα αρκετοί κάτοικοι της πόλης ετοιμάζονται να ανάψουν το τζάκι τους ή την ξυλόσομπά τους ως οικονομικότερους τρόπους θέρμανσης  από το καλοριφέρ. Η οικονομική κρίση δηλαδή οδηγεί όλο και περισσότερες οικογένειες στην επιλογή του παραδοσιακού τζακιού ως μέσου θέρμανσης έστω κι εάν η απόδοσή του είναιπολύ χαμηλότερη από αυτή του καλοριφέρ. 
Ωστόσο, χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στο τι είδους ξύλα καίμε στο τζάκι καθώς η λανθασμένη επιλογή υλικών μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία της οικογένειας, ενώ συμβάλει και στο γνωστό φαινόμενο του νέφους αιθαλομίχλης που έχει κάνει την εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια – ιδιαίτερα σε ημέρες που δεν φυσάει αέρας και υπάρχει αυξημένη υγρασία.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) εξέδωσε σειρά από πρακτικές οδηγίες για το τι ΔΕΝ πρέπει να καίμε στο τζάκι μας καθώς και το τι πρέπει να προσέχουμε σε σχέση με άλλα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πηγές θερμότητας:
► Απαγορεύεται ρητά:
• Η καύση βαμμένων ή βερνικωμένων ξύλων, κομματιών από έπιπλα και κάθε είδους πλαστικού, καθώς οδηγούν σε εκπομπή τοξικών αερίων.
• Η χρήση χημικών προσαναμμάτων. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε φυσικά προσανάμματα όπως δαδιά.
► Αποφεύγουμε την αγορά ξυλείας εμποτισμένης με χημικά, που αποσκοπούν σε αργή καύση, εύκολο άναμμα κ.λπ.
► Τηρούμε το τακτικό σέρβις των συστημάτων θέρμανσης που λειτουργούν με πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κάρβουνο ή άλλη βιομάζα από ειδικευμένο τεχνικό.
► Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε θερμάστρες με αέριο ή κάρβουνο σε κλειστούς χώρους.
► Προτιμάμε πάντα τις συσκευές που έχουν τη σήμανση CE.
► Δεν χρησιμοποιούμε μια ανοιχτή ψησταριά ή άλλο είδος φούρνου με αέριο ως μέσο θέρμανσης σε διαμέρισμα, τροχόσπιτο ή σκηνή.
► Δεν καίμε κάρβουνα σε κλειστό χώρο.
► Δεν χρησιμοποιούμε ψησταριά με κάρβουνα ως μέσο θέρμανσης σε κλειστό χώρο.
► Όταν λειτουργεί το τζάκι, είναι απαραίτητο να έχουμε ένα παράθυρο μισάνοικτο, ώστε να ανανεώνεται ο εσωτερικός αέρας.
Θα πρέπει φέτος το χειμώνα να είμαστε όλοι προσεκτικοί στο τι χρησιμοποιούμε για να ζεσταθούμε, καθώς, αναμφισβήτητα, η θέρμανση αποτελεί ένα μεγάλο ζήτημα για κάθε οικογένεια ειδικά στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, η υγεία όμως όλων μας και η βιωσιμότητα του Περιβάλλοντος δεν παύει να είναι ιδιαίτερα σημαντική.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ
Στη φάση της έναυσης (ανάμματος) της φωτιάς, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται εύφλεκτα υγρά διότι αυτά σχηματίζουν ατμούς, που προκαλούν μικρές εκρήξεις. Αυτές μπορούν να μεταδώσουν την φωτιά ανεξέλεγκτα σε παρακείμενα εύφλεκτα υλικά όπως υφάσματα, κουρτίνες κ.λπ.
Ασφαλέστερη είναι η χρήση προσαναμμάτων που κυκλοφορούν στο εμπόριο, της παραδοσιακής δάδας ή χαρτιού. 
Αν χρησιμοποιείτε ξυλόσομπα δεν πρέπει να τοποθετείται επάνω σε χαλί ή κοντά σε έπιπλα ή κουρτίνες, αφού η θερμότητά της μπορεί να οδηγήσει στην ανάφλεξή τους. Είναι προτιμότερο η σόμπα να βρίσκεται πάνω στο δάπεδο και αν αυτό είναι ξύλινο, πάνω σε μία άφλεκτη επιφάνεια, όπως π.χ. μάρμαρο, ώστε ακόμη και αν ξεφύγει ένα κάρβουνο ή μία κάφτρα να μην υπάρξει κίνδυνος πυρκαγιάς.
Σημαντική είναι επίσης η επιλογή της τοποθέτησης των σωλήνων αερισμού (μπουριά) ώστε να μη έρχονται σε επαφή με ξύλινες ή άλλες εύφλεκτες επιφάνειες, ενώ εξίσου σημαντικός είναι ο τακτικός καθαρισμός τους, όπως και της καμινάδας, από πίσσα και αιθάλη (στάχτη). 
Τα υπολείμματα πίσσας και στάχτης μέσα στα μπουριά μπορεί να αναφλεγούν, σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και οδηγούν σε πυράκτωση των σωλήνων (μπουριά). Η συγκέντρωση πίσσας και αιθάλης είναι συνάρτηση της καθαρότητας του ξύλου που επιλέγουμε να κάψουμε, κάτι που ισχύει και για νεότερου τύπου καύσιμη ύλη όπως τα pellet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...