Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Τι συζητήθηκε στην εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ για την αναδιάρθρωση του χρέους

clevernews.gr
Εκδήλωση-συζήτηση  με θέμα την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους διοργάνωσε σήμερα το απόγευμα στο ΕΒΕΑ η ΔΗΜΑΡ.
Κύριοι εισηγητές ήταν ο  Σπύρος Λαπατσιώρας, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, η Ασημίνα Ξηροτύρη, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, ο Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθήνας, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής της ΔΗΜΑΡ, και ο Νίκος Χριστοδουλάκης, καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Χρήστος Μέγας.
20141120_185827Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης ανέφερε ότι η κυβέρνηση μέμφεται από αδυναμία στο κομμάτι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές , ενώ χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση του Οκτωβρίου ως «τραγική».
Παράλληλα για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο κ. πρωθυπουργός θα βρει μπροστά του, αν δεν το έχει ήδη διαπιστώσει, και τα ερωτηματικά των ηγετών της πολιτικής του οικογένειας άλλα και τη μη διάθεσή τους για «πολιτική πίστωση» και «προκαταβολή» εν όψει των, εξ αντικειμένου, πολιτικά δύσκολων μηνών που έρχονται με την έναρξη του νέου χρόνου στην Ελλάδα. Αλλά τα τελευταία ουδόλως θα μας ενδιέφεραν αν δεν είχαν, εξ αντικειμένου, τις επιπτώσεις τους στην πορεία της χώρας μας. Οι σημαίες τις εξόδου από τα Μνημόνια ήταν… από νάιλον. Υπεστάλησαν στο Eurogroup της 6ης Οκτωβρίου και κληροδότησαν τη χώρα μια νέα συμφωνία που ενέχει:α) πιο ακριβό δανεισμό και πιο αυστηρό έλεγχο».
20141120_185817Ακόμη ο κύριος Χατζησωκράτης έκανε εκτενή αναφορά στα λεγόμενα του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους λέγοντας ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει μέχρι το 2020 η χώρα να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα. Μόνο για τα χρεολύσια, οι απαιτήσεις τα επόμενα χρόνια (2014-20) ανέρχονται σε 70,5 δισ. €, ενώ στη συνέχεια επικαλέστηκε την έκθεση του κυρίου Λιάργκοβα επικεφαλής του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής σύμφωνα με την οποία οι τόκοι το 2013 ανήλθαν σε 6.1 δισ. € ή 3.4 % του ΑΕΠ. Επιπλέον αναφερόμενος στο  στόχο του 2022, ξεκαθάρισε ότι χρειαζόμαστε πρωτογενή πλεονάσματα γύρω στο 5,9% (ή περίπου 13 δισ.!) αν έχουμε ρυθμό ανάπτυξης 3,5% και επιτόκια 2,5%.».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής της ΔΗΜΑΡ, υπενθύμισε στο ακροατήριο ότι η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται υπό επιτήρηση έως και το 2040, η οποία δεν θα είναι ίδια με τα Μνημόνια.
20141120_190544Από την άλλη πλευρά η Κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Ασημίνα Ξυροτήρη στην ομιλία της επεσήμανε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2015, το ύψος του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί το 2014 στα 322,4δις € ή 176,9% του ΑΕΠ (οριακή αύξηση έναντι του 2013) και για το 2015 θα διαμορφωθεί στα 320,2δις € ή 170,1% του ΑΕΠ, σχετική μείωση έναντι του 2014. Η μικρή αυτή μείωση αυτή του δημόσιου χρέους οφείλεται κατά την Κυβέρνηση στην επίτευξη σημαντικού ταμειακού πλεονάσματος, στην πρόοδο του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων και στην αναμενόμενη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ. Στη συνέχεια αναρωτήθηκε για το πως θα καταφέρει η χώρα να μειώσει το χρέος προς την Κεντρική διοίκηση.
Όσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό που βλέπει η Τρόικα, η κυρία Ξυροτήρη σημείωσε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα έπρεπε να ξεκαθαρίσει από πέρυσι, καθώς ο ελληνικός λαός δε μπορεί να υποστεί άλλα οικονομικά μέτρα. Κλείνοντας την ομιλία της η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, τόνισε ότι στην κατεύθυνση αυτή της διερεύνησης και της επίτευξης ουσιαστικών συγκλίσεων συγκλίσεων η Δημοκρατική Αριστερά επισημαίνει ότι η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους αποτελεί υπόθεση εθνικού χαρακτήρα. Συνεπώς, δηλώνει ότι είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη διαμόρφωση ενός κοινά αποδεκτού πλαισίου από όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου ενόψει της διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Θεόδωρος Μαργαρίτης, ο εκπρόσωπος τύπου Χρήστος Μαχαίρας και ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το θέμα της σημερινής εκδήλωσης ο κόσμος που βρέθηκε στην αίθουσα του ΕΒΕΑ ήταν λιγότερος του αναμενόμενου δείχνοντας ότι το ακροατήριο της ΔΗΜΑΡ έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την συντριβή των Ευρωεκλογών. Όσοι λίγοι βρέθηκαν εκεί δεν έδωσαν τόση σημασία στο αντικείμενο της εκδήλωσης καθώς στα πηγαδάκια η συζήτηση επικεντρώθηκε στο τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη μέρα.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...