Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Ιταλία:Υποχώρησε ο Ρέντσι στη μεταρρύθμιση του εργασιακού

newsit.gr
 Ιταλία:Υποχώρησε ο Ρέντσι στη μεταρρύθμιση του εργασιακού

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η μεταρρύθμιση του εργασιακού από τα συνδικάτα και μέρος της εσωκομματικήςαντιπολίτευσης του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έκανε πίσω και δέχτηκε να τροποποιηθεί η σχετική μεταρρύθμιση.









Ο εκπρόσωπος των Δημοκρατικών στη Βουλή Ρομπέρτο Σπεράντσα δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συνδέσει την έγκριση της μεταρρύθμισης με ψήφο εμπιστοσύνης, όπως είχε αποφασιστεί αρχικά.

Παράλληλα, σε σχέση με το μέτρο για την εργασία το οποίο εγκρίθηκε ήδη από την Γερουσία, η κεντροαριστερά πρόκειται να προτείνει στην Βουλή μια σειρά τροποποιήσεων που θα τεθούν κανονικά προς ψήφιση.

Πρόκειται, λένε σχολιαστές, για ένα είδος «συμβιβασμού» που θα επιτρέψει στο Δημοκρατικό Κόμμα να αποφύγει περαιτέρω εσωτερικές συγκρούσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε πιθανή διάσπαση. Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, η κυριότερη συνέπεια του συμβιβασμού αυτού, θα είναι όπως φαίνεται η διατήρηση του δικαιώματος επαναπρόσληψης του εργαζόμενου σε περίπτωση αβάσιμης απόλυσης. Δικαίωμα το οποίο ο Ιταλός πρωθυπουργός ήθελε να περιορίσει αυστηρά, αντικαθιστώντας το με καταβολή χρηματικής αποζημίωσης από μέρους του εργοδότη.

Η εξέλιξη αυτή, προκάλεσε, όμως, την αντίδραση της Νέας Κεντροδεξιάς του Αντζελίνο Αλφάνο, η οποία μετέχει στην κυβερνητική συμμαχία. Το κόμμα του Αλφάνο ζήτησε να συζητηθεί η «αλλαγή πορείας πλεύσης» σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

Αναμένεται να εξακριβωθεί, τώρα, πως θα αντιδράσουν τα ιταλικά συνδικάτα στην πιθανή διατήρηση του δικαιώματος επαναπρόσληψης. Η μεταρρύθμιση του εργασιακού (η οποία προέβλεπε, έως τώρα, πιο εύκολες απολύσεις) και οι περικοπές του νέου κρατικού προϋπολογισμού αποτελούν τα δυο κύρια σημεία διαφωνίας που ώθησαν, χθες, το κεντροαριστερό συνδικάτο Cgil, να προκηρύξει πανεθνική απεργία για τις 5 Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...