Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Στης Καταλίνας την πράσινη ράχη

του Κώστα Γιαννακίδη , protagon.gr
Η υπερπόντια ελληνική κτήση, η νήσος Καταλίνα, όπως λέμε Μπουμπουλίνα.
Η Catalina είναι ένα μικρό νησί στην Καραϊβική το οποίο ανήκει στη Δομινικανή Δημοκρατία και βρίσκεται σχεδόν δίπλα στην ηπειρωτική χώρα. Είναι ακατοίκητο, αλλά θεωρείται πέρασμα για σκάφη και κρουαζιερόπλοια με πλουσίους που γνωρίζουν μια χώρα με ζεστά νερά, όμορφα κορίτσια και χαμηλούς φόρους. Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε, ο Γιώργος Καρατζαφέρης τίμησε το νησί αυτό, δίνοντας το όνομά του στην offshore εταιρία που διατηρεί με τον γιο του εκεί μακριά. Όχι, οι Καρατζαφέρης και υιός δεν έδωσαν στην εταιρία τους όνομα ενός ελληνικού νησιού. Δεν την είπαν, ας πούμε, Kastelorizo - δικαιολογημένα γιατί θα τους μπέρδευαν με τα εστιατόρια. Έχουμε, όμως, τόσα νησιά, όσα τα αστέρια στον ουρανό. Μπορούσαν να την πουν Limnos, Samos, Agathonissi. Δεν το έκαναν. Αυτό θα μπορούσε να τους τιμά καθώς υποδηλώνει αντίθεση στο στείρο σωβινισμό. Όμως ο πρόεδρος Γιώργος αρθρώνει λόγο πατριωτικό. Είχε φτάσει το Βυζάντιο στην Καταλίνα; Δεν νομίζω. Ούτε ο Νέαρχος, ο ναύαρχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου που γνωρίσαμε όλοι με καθυστέρηση δύο χιλιάδων ετών. 
Αργότερα, η εταιρία Catalina άλλαξε το όνομά της σε Sunlight Delight που σε μένα θυμίζει γλυκά διαίτης. Με αυτήν την ονομασία η οικογένεια Καρατζαφέρη τιμά τον ήλιο και τις γεύσεις της Ελλάδας (ίσως και της Καραϊβικής). Τι έκανε αυτή η εταιρία; Το μόνο βέβαιο είναι ότι αποκλείεται να είχε την παραμικρή σχέση με εξοπλισμούς και ελικόπτερα. Τουλάχιστον όχι με αυτό το όνομα. Αν θες να πάρεις μίζες από προμήθεια ελικοπτέρων δεν λες την εταιρία σου Sunlight Delight. Τη λες Jack Bauer, Chuck Norris, Hit and Run. Και τι έκανε, λοιπόν, η Catalina που έγινε Sunlight Delight; Η δικαιοσύνη πιστεύει ότι ο μεσάζων για τα Super Puma τής μεταβίβασε μερικά εκατομμύρια. Ο Καρατζαφέρης λέει ότι δεν ξέρει τίποτα για το θέμα. Τον πιστεύω. Αν είναι δυνατόν να έχουν πάει μίζες για αμυντικές προμήθειες σε ένα κόμμα που δεν ήταν καν στη θέση της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως. Αυτό θα σήμαινε ότι ο αρμόδιος υπουργός Άκης, μοίραζε μίζες στο πολιτικό μας σύστημα και δεν τις τσέπωνε μόνο αυτός. Μην τρελαθούμε κιόλας!
Εγώ, λοιπόν, βάζω το ευαγγέλιο στην καρδιά μου να ακουμπήσει το χέρι ο Καρατζαφέρης και να ορκιστεί. Δεν έχει σχέση με τα ελικόπτερα.  Εκεί που θα τα χαλάσουμε είναι στην ύπαρξη της offshore. Ξέρω, ο πρόεδρος, ως γνώστης της ελληνικής ιστορίας θα πει ότι και η Ελλάς από μία «Εταιρεία» ξεκίνησε, που είχε έδρα στην Οδησσό, κοινώς offshore. Όμως είναι άλλες οι εποχές. Και θυμάμαι τον πρόεδρο Καρατζαφέρη να στηλιτεύει αυτά τα πράγματα καλώντας σε επαναπατρισμό κεφαλαίων. Ναι, επιχειρηματίας είναι και μάλιστα επιτυχημένος. Όμως είναι και πολιτικός με έντονο, κατά τη στάση και τον λόγο του, το αίσθημα του πατριωτισμού. Και τότε γιατί οι επιχειρήσεις και τα λεφτά είναι στο εξωτερικό, πρόεδρε; Είναι, δυνατόν, να στενάζεις για την ανεργία των Ελλήνων, δημιουργώντας θέσεις εργασίας στην Καραϊβική; Και αν ήσουν Αριστερός, θα έλεγα να πάει στο διάολο, κίνητρό σου ήταν ο διεθνισμός. Τώρα, όμως; Τουλάχιστον υψώσαμε την ελληνική σημαία στην πράσινη ράχη της Καταλίνας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...