Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Τα «μήλα της ντροπής»

efsyn.gr
romanian-workers
Κύμα οργής στην Βρετανία μετά την εξαιρετική επιεική απόφαση δικαστηρίου για Ρουμάνο δουλέμπορο, παρά τις κατηγορίες που τον βάρυναν ότι εξανάγκαζε συμπατριώτες του να δουλεύουν στα χωράφια, σε καθεστώς «ακραίας 
Ο 35χρονος Γκεόργκε Ιονας κρατούσε τους Ρουμάνους συμπατριώτες του σε μια παράγκα χωρίς θέρμανση και τους υποχρέωνε να ψάχνουν στα σκουπίδια των σούπερ μάρκετ για ληγμένα τρόφιμα, παρότι τους παρακρατούσε από την αμοιβή τους περίπου 160 λίρες τον μήνα για «φαγητό, μεταφορικά και διαμονή». Ο Ιονας είχε μεσολαβήσει για να ταξιδέψουν οι μετανάστες από την πατρίδα του, στη Βόρειο Ιρλανδία, καταβάλλοντας ένα μέρος από το κόστος μετακίνησης τους με λεωφορείο. Τους πλήρωνε λιγότερο από τον κατώτατο μισθό για να μαζεύουν μήλα από τα χωράφια, σε πλήρη απασχόληση και τους έδινε έως 400 λίρες τον μήνα.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε στις αρχές όταν τρεις Ρουμάνοι- ο ένας εξ αυτών «υπάλληλος» του Ιονας- εμφανίστηκαν στο αστυνομικό τμήμα της πόλης Λούργκαν, ζητώντας βοήθεια. Όταν η αστυνομία επισκέφθηκε το σπίτι του, βρήκε μετανάστες να κοιμούνται σε ένα παράπηγμα από τούβλα, χωρίς θέρμανση και τουαλέτα. Οι μετανάστες θεωρήθηκαν από τις αρχές πιθανά θύματα trafficking, καθώς η εκμετάλλευση κρίθηκε «ακραία» από τους επιθεωρητές. Αφού τους παρασχέθηκε ιατρική βοήθεια, επέστρεψαν στην πατρίδα τους.
Ο Ιονας παραπέμφθηκε σε δίκη και ομολόγησε ότι είχε στη δούλεψη του παράνομα εργάτες, μια κατηγορία που επισύρει με ποινή φυλάκισης έως 10 χρόνια. Το δικαστήριο όμως απεφάνθη ότι η κατάλληλη τιμωρία είναι ένα πρόστιμο μόλις 500 λιρών κι άφησε ελεύθερο τον δουλέμπορο. Σοκαρισμένες οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι τοπικές αρχές, δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση, χαρακτηρίζοντας την ποινή «εμπαιγμό» και μάλιστα τώρα που υποτίθεται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να προωθήσει πιο αυστηρή νομοθεσία για να αντιμετωπίσει την σύγχρονη δουλεία, την αναγκαστική εργασία και την εκμετάλλευση.
«Το γεγονός ότι το δικαστήριο έκρινε ότι αυτή η ακραία εκμετάλλευση ευάλωτων ανθρώπων αξίζει μόνο 500 λίρες είναι ένα μήνυμα και σε άλλους εγκληματίες να μην ανησυχούν πολύ», δήλωσε οργισμένος ο δρ. Αιντάν Μακ Κουέιντ, επικεφαλής της οργάνωσης Anti-Slavery International. «Κι αυτή είναι μια φοβερή κατηγορία για το δικαστικό σύστημα στη Βόρεια Ιρλανδία». Το πρόστιμο των 500 λιρών συμφέρει τους λαθρέμπορους, αφού η έκδοση μιας άδειας εργοδότη στη Β. Ιρλανδία κοστίζει 2.500 λίρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...