Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Κουβέλης στην ΚΕ: Σαφής στόχος η προοδευτική διακυβέρνηση

badiera.gr
KOYVELIS

Στόχος μας, σαφής και συγκεκριμένος, είναι η προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, τόνισε ο Φωτης Κουβελης ανοίγοντας τη  συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ που θα εκλέξει Γραμματέα και νέα Εκτελεστική Επιτροπή.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς τόνισε την ανάγκη συμμαχιών που θα μετακινήσουν τον άξονα των πολιτικών πραγμάτων από τη συντηρητική προς την προοδευτική κατεύθυνση. Ξεκαθάρισε όμως: Αυτό όμως θα το πράξουμε, όπως ρητά αποφασίσαμε στο πρόσφατο συνέδριο μας, διατηρώντας την πολιτική και οργανωτική μας αυτονομία. Αυτό θα το πράξουμε χωρίς να επιφυλάξουμε για τη συλλογικότητά μας ρόλο παρακολουθηματικό.
Ο Φώτης Κουβέλης, επανέλαβε ότι οι εκλογές δεν πρέπει να εξορκίζονται ως το απόλυτο κακό και τόνισε την ανάγκη όλες οι πολιτικές δυνάμεις, στο πλαίσιο μιας εθνικής συνεννόησης, με όλες τις διαφορές και τις αντιθέσεις τους, να συζητήσουν και να διεκδικήσουν την αναδιάρθρωση του χρέους.

Κύρια σημεια της ομιλίας του Φώτη Κουβέλη
Η απαγκίστρωση από το μνημόνιο δεν μπορεί να υπάρξει με μια υποτιθέμενη εύκολη προσφυγή στις αγορές. Η απαγκίστρωση από το μνημόνιο δεν μπορεί να υπάρξει μέσα από την κατάργηση του με ένα νόμο. Το λέγαμε και το λέμε χωρίς ταλάντευση. Εύκολες και μαγικές λύσεις βεβαίως δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως λύσεις δίκαιες και αποδοτικές. Υπάρχει η ανάγκη και η δυνατότητα μιας ουσιαστικής επαναδιαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Υπάρχει η ανάγκη και η δυνατότητα για διαφορετικές μεταρρυθμίσεις στα πεδία της εσωτερικής πολιτικής που θα μειώσουν τις ανισότητες και θα εκσυγχρονίσουν τη χώρα.
Είναι ανάγκη όλες οι πολιτικές δυνάμεις, στο πλαίσιο μιας εθνικής συνεννόησης, με όλες τις διαφορές και τις αντιθέσεις τους, να συζητήσουν και να διεκδικήσουν την αναδιάρθρωση του χρέους. Πρέπει ταυτόχρονα να διεκδικηθεί ένα ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα με ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων και παροχή εγγυήσεων και ρευστότητας στην αγορά. Η διεκδίκηση αυτή πρέπει να γίνει με τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση στο εσωτερικό της χώρας.
Η καλλιέργεια της όξυνσης και της πόλωσης αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης για να δείξει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν που ακολουθεί. Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Και για αυτό δεν πείθει.
Είναι κρίσιμη και χρήσιμη η παρουσία της Δημοκρατικής Αριστεράς στον τόπο. Τέτοιες στιγμές οφείλουμε να αναδείξουμε με ήρεμο τρόπο, με σταθερή προσήλωση στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, την ανάγκη αλλαγής πολιτικών με σταθερό τον ευρωπαϊκό δρόμο της χώρας.
Εμείς μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε. Δεν θα παρακολουθήσουμε επικοινωνιακές φιέστες και τον εύκολο τρόπο της κυβέρνησης για το τέλος της κρίσης και την έξοδο από τα μνημόνια.
Οι εθνικές εκλογές είναι μια δημοκρατική διαδικασία. Δεν πρέπει να εξορκίζονται ως το απόλυτο κακό.
Η Δημοκρατική Αριστερά είναι υπέρ του διαλόγου για τη συγκρότηση μιας ευρύτερης προοδευτικής συμπαράταξης, με εναλλακτικό προς την ασκούμενη πολιτική σχέδιο. Αποτελεί βαθιά πεποίθησή μας ότι αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι συμμαχίες που θα μετακινήσουν τον άξονα των πολιτικών πραγμάτων από τη συντηρητική προς την προοδευτική κατεύθυνση.
Αυτό όμως θα το πράξουμε, όπως ρητά αποφασίσαμε στο πρόσφατο συνέδριο μας, διατηρώντας την πολιτική και οργανωτική μας αυτονομία. Αυτό θα το πράξουμε χωρίς να επιφυλάξουμε για τη συλλογικότητά μας ρόλο παρακολουθηματικό.
Στόχος μας δεν είναι απλά και μόνο να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε σε μια νέα Ελλάδα, σε μια προοδευτική ανοιχτή και δίκαιη κοινωνία. Αυτός ο στόχος είναι μεγάλος και απαιτεί συγκλίσεις προοδευτικών δυνάμεων. Συγκλίσεις που προσθέτουν και δεν αφαιρούν. Που συμβάλλουν θετικά αλλά δεν αφομοιώνονται. Στόχος μας, σαφής και συγκεκριμένος, είναι η προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.
Πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Η ενότητα μας και η προτεραιότητα του συλλογικού σκοπού είναι όρος για την ολική επαναφορά. Η δημόσια παρουσίαση του πολιτικού μας σχεδίου, χωρίς αμφισημίες, είναι όρος για να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά με τους πολίτες.
Άμεσα η Ε.Ε και η Κ.Ε πρέπει να εκπονήσουν ένα πολιτικό πρόγραμμα με ορίζοντα το Μάρτιο που θα στοχεύσει στη δυναμική παρουσία της Δημοκρατικής Αριστεράς στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.
Η ΟΜΙΛΙΑ ΚΟΥΒΕΛΗ
Στην οικονομική και κοινωνική δυσπραγία της χώρας έρχεται να προστεθεί η αβεβαιότητα για τις μακροοικονομικές εξελίξεις καθώς και η αύξουσα ένταση στο πολιτικό σκηνικό.
Τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται για την φτώχεια στην Ελλάδα είναι συγκλονιστικά. Ανεργία πάνω από το 27%. Σε καθεστώς ένδειας 2,5 εκατομμύρια Έλληνες και άμεσα απειλούμενοι από τη φτώχεια ακόμη 3,8 εκατομμύρια πολίτες. Η αποεπένδυση που κυριαρχεί στη χώρα μετρά περίπου 7 χρόνια. Ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός του 2015, έχει τη ίδια λογική των πολιτικών λιτότητας. Μειώνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τις δαπάνες ασφάλισης, περίθαλψης και κοινωνικής προστασίας. Στηρίζεται στη μη πληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου και στην υπερφορολόγηση. Δεν εμπεριέχει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Η απαγκίστρωση από το μνημόνιο δεν μπορεί να υπάρξει με μια υποτιθέμενη εύκολη προσφυγή στις αγορές. Η απαγκίστρωση από το μνημόνιο δεν μπορεί να υπάρξει μέσα από την κατάργηση του με ένα νόμο. Το λέγαμε και το λέμε χωρίς ταλάντευση. Εύκολες και μαγικές λύσεις βεβαίως δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως λύσεις δίκαιες και αποδοτικές. Υπάρχει η ανάγκη και η δυνατότητα μιας ουσιαστικής επαναδιαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Υπάρχει η ανάγκη και η δυνατότητα για διαφορετικές μεταρρυθμίσεις στα πεδία της εσωτερικής πολιτικής που θα μειώσουν τις ανισότητες και θα εκσυγχρονίσουν τη χώρα.
  • Είναι ανάγκη όλες οι πολιτικές δυνάμεις, στο πλαίσιο μιας εθνικής συνεννόησης, με όλες τις διαφορές και τις αντιθέσεις τους, να συζητήσουν και να διεκδικήσουν την αναδιάρθρωση του χρέους. Πρέπει ταυτόχρονα να διεκδικηθεί ένα ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα με ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων και παροχή εγγυήσεων και ρευστότητας στην αγορά. Η διεκδίκηση αυτή πρέπει να γίνει με τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση στο εσωτερικό της χώρας.
  • Η καλλιέργεια της όξυνσης και της πόλωσης αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης για να δείξει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν που ακολουθεί. Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Και για αυτό δεν πείθει.
Ταυτόχρονα όμως και η ευκολία με την οποία αρκετές φορές η αξιωματική αντιπολίτευση περνάει πάνω από τα ανοιχτά προβλήματα του τόπου δεν συνιστά ρεαλιστική προσέγγιση.
  • Είναι κρίσιμη και χρήσιμη η παρουσία της Δημοκρατικής Αριστεράς στον τόπο. Τέτοιες στιγμές οφείλουμε να αναδείξουμε με ήρεμο τρόπο, με σταθερή προσήλωση στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, την ανάγκη αλλαγής πολιτικών με σταθερό τον ευρωπαϊκό δρόμο της χώρας.
Την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας που θα θέτει ρεαλιστικούς στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής και θα δίνει πραγματική αυτονομία στην ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα πολιτικής για την επίτευξη των στόχων. Να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και προοδευτικής ανασυγκρότησης της χώρας.
  • Εμείς μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε. Δεν θα παρακολουθήσουμε επικοινωνιακές φιέστες και τον εύκολο τρόπο της κυβέρνησης για το τέλος της κρίσης και την έξοδο από τα μνημόνια. Είναι άδικο για τους πολίτες, που τόσα υπέφεραν και υποφέρουν, να τιναχθούν όλα στον αέρα επειδή η κυβέρνηση προτάσσει μικρά συμφέροντα πολιτικής επιβίωσης και η αντιπολίτευση φαντάζεται ότι τα προβλήματα θα λυθούν απλώς επειδή θα έρθει στην κυβερνητική εξουσία.
  • Η πολιτική σταθερότητα στη διαδικασία εξόδου είναι απαραίτητη. Όμως τι είναι πολιτική σταθερότητα; Ταυτίζεται με την παραμονή της ίδιας κυβέρνησης και τη συνέχιση της εφαρμογής των ασκούμενων πολιτικών; Όχι. Η σημερινή πολιτική είναι που παράγει την κοινωνική αποσταθεροποίηση και αυτή με τη σειρά της επιφέρει πολιτική αστάθεια.
Πολιτική σταθερότητα υπάρχει όταν όλο το πολιτικό σύστημα αναγνωρίζει τις αντικειμενικές παραμέτρους που υπάρχουν, τις δεσμεύσεις και τη συνέχεια του κράτους, την προώθηση ενός πλαισίου αυτονόητων αλλαγών εκσυγχρονισμού της χώρας.
Η πολιτική σταθερότητα σημαίνει ότι ξεκόβουμε από τις παλιές συνήθειες του πελατειακού κράτους.
Δεν είναι πολιτική σταθερότητα η αφυδάτωση της δημοκρατίας και της λειτουργίας των θεσμών. Δεν είναι πολιτική σταθερότητα η παραβίαση των κανόνων της δημοκρατικής ανοικτής κοινωνίας. Δεν είναι πολιτική σταθερότητα η αναπαραγωγή των παθογενειών του παρελθόντος.
  • Είμαστε οι υποστηρικτές της αλλαγής με ευθύνη. Της πολιτικής αλλαγής που επιχειρεί την έξοδο της χώρας από την κρίση μέσα από προοδευτικές πολιτικές.
  • Οι εθνικές εκλογές είναι μια δημοκρατική διαδικασία. Δεν πρέπει να εξορκίζονται ως το απόλυτο κακό.
Ο επικαθορισμός των πολιτικών εξελίξεων από το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως ήδη επιχειρείται, δημιουργεί μια προεκλογική διελκυστίνδα που έχει αρνητικές επιπτώσεις στη χώρα. Η χρονικά προσδιορισμένη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας δεν πρέπει να μετατραπεί σε εργαλείο μικροπολιτικών σχεδιασμών.
  • Η στοιχειώδης συνεννόηση στα βασικά είναι απαραίτητη. Δεν μπορεί η χώρα να βρίσκεται μπροστά σε αρνητικές εξελίξεις και η πολιτική αντιπαράθεση να συνεχίζεται με τους γνωστούς εμφυλιοπολεμικούς όρους.
Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο, που πρόσκαιρα ίσως αποφέρει κομματικά κέρδη, αλλά μεσοπρόθεσμα υποθηκεύει το μέλλον των πολιτών. Εμείς είμαστε η πολιτική δύναμη που μίλησε έγκαιρα και περιέγραψε τις απαραίτητες αλλαγές για τη χώρα. Αλλαγές σε δύο επίπεδα. Από την μία αυτονόητοι εκσυγχρονισμοί, απαραίτητοι για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος του 21ου αιώνα. Από την άλλη μεταρρυθμίσεις με πολιτικό περιεχόμενο. Είμαστε η πολιτική δύναμη που ανέδειξε και πάλεψε την προώθηση προοδευτικής πολιτικής εντός της κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...