Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη και τα… πράσινα άλογα

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  , newpost.gr
Το επόμενο διήμερο, στον πολυχώρο Αθηναΐδα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα επιχειρήσει να δώσει νέα πνοή στο συνεχώς συρρικνούμενο ΠΑΣΟΚ, με την ίδρυση της Δημοκρατικής Παράταξης. Αυτό πιστεύουν οι συνεργάτες και οι υποστηρικτές του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Οι… υπόλοιποι, που του καταλογίζουν ευθύνες για την συρρίκνωση, πιστεύουν ότι θα κάνουν άλλη  μια… τρύπα στο νερό!Κάτι σαν την Ελιά που δεν κατάφερε να δώσει καρπούς και τώρα θα συμμετάσχει (και αυτή) στη γέννηση του νέου πολιτικού σχήματος.  
Οι συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου, θεωρούν ότι η Δημοκρατική Παράταξη ήταν επιβεβλημένη προκειμένου να υπάρξει διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ σε όμορους πολιτικούς χώρους, σε κινήσεις, σε συγγενείς πολιτικά δυνάμεις, αλλά και σε μεμονωμένους της κεντροαριστεράς. Προσθέτουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να λειτουργεί αυτόνομα. Ότι δεν θα επιχειρήσει να ενταφιάσει το ένδοξο παρελθόν του.  
Κάτι ανάλογο φαίνεται ότι θα επιχειρήσει και ο Ευ. Βενιζέλος στην ομιλία του. Θα διευκρινίσει ότι το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να υπάρχει και να διατηρεί το όνομά του, αλλά ταυτοχρόνως θα προσπαθήσει να πείσει για το εγχείρημα της Δημοκρατικής Παράταξης, την οποία θα παρουσιάσει σαν την αναγκαία πλατφόρμα για την μελλοντική συνάντηση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς.  
Το ζήτημα είναι πόσοι από τους πούρους ΠΑΣΟΚους που έχουν παραμείνει στη Χαριλάου Τρικούπη θα τον ακούσουν. Γιατί η γέννηση της Δημοκρατικής Παράταξης δεν πρόκειται να γίνει χωρίς ωδίνες. Η νέα προσπάθεια αμφισβητείται ήδη. Πριν καν ξεκινήσει!
Πρώτος την αμφισβητεί ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος και δεν θα παραβρεθεί στην Αθηναΐδα, προτιμώντας το… Παρίσι. Ο Γ. Παπανδρέου έχει ήδη γνωστοποιήσει από την Κρήτη ότι κινείται στην κατεύθυνση ίδρυσης νέας πολιτικής κίνησης. Οι παπανδρεϊκοί πιστεύουν ότι ο Ευ. Βενιζέλος αρκείται σε ένα μικρό κόμμα, με μικρή αλλά συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα που θα παίζει το δεκανίκι του εκάστοτε πρώτου στην προσπάθεια εύρεσης κυβερνητικής πλειοψηφίας.  
Την αμφισβητεί και η Κίνηση των 75 που με 4.000 υπογραφές ζήτησε τη διενέργεια Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που θα αποφασίσει για την Δημοκρατικής Παράταξη.  
Αυτοί, σε επίπεδοι οργανωμένων κινήσεων. Γιατί αν μπει κανείς στον κόπο να μετρήσει και τους… μεμονωμένους διαφωνούντες, ο κατάλογος θα μακρύνει πολύ… Και ίσως οδηγηθεί εύκολα στο να συμφωνήσει με όσους (στη Χ. Τρικούπη) μουρμουρίζουν… «ποια Δημοκρατική Παράταξη και πράσινα άλογα…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...